League of Legendsin seitsemännen kauden e-urheilupuoli tarjosi kiehtovia ilmiöitä: nähtiin muun muassa moninkertaisen maailmanmestarin syrjäyttäminen, uusia kiinalaistoivoja ja ennennäkemätön ulkomaalaispelaajien aalto Pohjois-Amerikassa. Etelä-Korean joukkueet hallitsevat peliä edelleen mielin määrin, mutta myös muilla suurilla alueilla on sanansa sanottavana etenkin pelaajakasvatuksen ja talouden kautta.
Etelä-Korea
Kevätkauden voittaja: SK Telecom T1
MSI-voittaja: SK Telecom T1
Kesäkauden voittaja: Longzhu Gaming
Maailmanmestari: Samsung Galaxy
Etelä-Korean taso oli hurja tänä vuonna. Viime vuodesta kokoonpanonsa säilyttänyt Samsung Galaxy juhli lopulta suvereenisti maailmanmestaruutta. Joukkue pääsi kisoihin vasta alueellisen karsinnan kautta, mutta oli pysäyttämätön itse turnauksessa. Samsung onnistui voittamaan maailmanmestaruuden ennen ensimmäistäkään oman alueen liigan voittoa.
Etelä-Korea on valloittanut viisi perättäistä pelin maailmanmestaruusturnausta Worldsia. Turnauksen molemmat finalistit olivat eteläkorealaisia jo kolmatta vuotta peräkkäin.
Pelin historian parhaalle joukkueelle SK Telecomille ei löytynyt vielä keväällä pysäyttäjää. SKT piti haastajansa aisoissa ja valloitti vielä Brasiliassa Mid-Season Invitationalin eli kevätkauden päättävän kansainvälisen turnauksen.
Kesäkaudella Etelä-Korean tason kovuus realisoitui, kun neljä joukkuetta – Longzhu, SK Telecom, KT Rolster ja Samsung – taistelivat kärkisijoista hyvin tasapäisesti. Lopulta Longzhu kaatoi SK Telecomin valtaistuimeltaan voittamalla LCK:n kesäkauden. SKT:lle finaalitappio oli ensimmäinen koskaan.
Jatkoa seurasi pari kuukautta myöhemmin Pekingin Linnunpesä-stadionilla. Vuoden ikimuistoisimpia hetkiä olikin maailman parhaaksi tituleeratun pelaajan, SKT:n mid lane -pelaajan Fakerin, murtunut olemus heti Samsungille kärsityn 0-3 finaalitappion jälkeen.
Suurin pettymys oli ilman muuta KT Rolsterin joukkue, joka oli koottu eri pelipaikkojen supertähdistä. Hajonneesta ROX Tigersistä joukkue hankki Smebin, Kiinasta palasivat kulttipelaajat PawN, Deft ja Mata. Keväällä KT saavutti kakkossijan, mutta lopulta joukkue ei edennyt edes MM-kisoihin saakka. KT pärjäsi hyvin Longzhua ja Samsungia vastaan, mutta hävisi vuoden kaikki kuusi ”Telecom-sotaa” eli SKT:n ja KT:n välistä ottelusarjaa.
Kiina
Kevätkauden voittaja: Team WE
Kesäkauden voittaja: Edward Gaming
Muuta: Royal Never Give Up ja Team WE MM-kisojen semifinaalivaiheessa
Vuosi oli todella rohkaiseva Kiinalle. Suurmaan kamaralla pidetyissä MM-kisoissa Royal Never Give Up ja WE etenivät neljän joukkoon ja antoivat kovimman haasteen Samsungille ja SKT:lle.
Kisat olivat muutenkin menestys, ja osoittivat jälleen, miten suosittu peli on Kiinassa. Lähteiden mukaan SKT:n ja RNG:n välistä ottelua seurasi yli 80 miljoonaa uniikkia katsojaa. Pekingin kansallisstadion olisi ollut vielä täydempi, jos kiinalaisjoukkue olisi edennyt finaaliin asti.
Parin viime vuoden aikana kiinalaisseurat hankkivat mielin määrin eteläkorealaispelaajia, mutta hankinnat eivät muuttuneet menestykseksi kansainvälisillä kentillä. 2017 oli vuosi, kun kiinalaiset luottivat omiin lahjakkuuksiinsa – ja se johti tuloksiin. Edward Gamingin iBoyn ja Royal Never Give Upin Mingin kaltaiset lahjakkuudet löivät läpi MM-kisoissa. Ei olisi yllätys, jos tuntemattomia kiinalaispelaajia ponnahtaisi parrasvaloihin myös ensi vuonna.
Eurooppa
Kevät- ja kesäkauden voittaja: G2 Esports
Muuta: G2 Esports MSI-finalisti, Fnatic ja Misfits MM-kisoissa puolivälierävaiheessa
Euroopan kaudet olivat toki hieman tylsiä. Jo viime vuonna molemmat kaudet voittanut G2 Esports toisti temppunsa: keväällä pyttyä nosteltiin Hampurissa ja loppukesästä Pariisissa. G2 on vahvin ehdokas lännen parhaaksi joukkueeksi tänä vuonna: MSI-finaalissa joukkue voitti jopa yhden pelin SKT:tä vastaan.
Worldseissa joukkue oli epäonninen, kun samassa lohkossa olivat tuleva maailmanmestari ja semifinalisti (Samsung ja RNG). Kaksi vuotta yhdessä ollut kokoonpano hajosi kauden jälkeen, ja midlaner Perkz on ainoa pelaaja, joka jatkaa joukkueessa ensi kaudelle.
Maailmanmestaruuskisoihin edenneet Fnatic ja Misfits pääsivät aina puolivälieriin asti, mikä oli erinomainen suoritus molemmilta joukkueilta. Misfits oli lähellä sensaatiota, kun se hävisi omassa puolivälierässään SKT:lle niukasti 2-3.
Joukkueiden nousu perustui pitkälti nuoriin pelaajiin. Fnatic luotti veteraanien sOAZin ja Rekklesin lisäksi mid laner -lupaus Capsiin. Misfitsistä puolestaan valokeilaan nousivat top laner Alphari, jungler Maxlore ja ADC Hans Sama.
Pelin yhteisöä on puhuttanut viimeiset vuodet Euroopan alueen huono taloustilanne, alenevat katsojaluvut ja pelaajien jatkuva muuttoliike Pohjois-Amerikkaan. Vuosi kuitenkin osoitti, että Euroopassa on edelleen vakuuttava talenttipohja, ja pelaajien kehittyminen on nopeaa.
LoL-Eurooppa ei ole ”kuollut”, kuten monet pelin yhteisössä tuntuvat väittävän. Alueen ongelmista kertovat toki raportit siitä, että G2:n ja Fnaticin kaltaiset organisaatiot hakivat ensi vuodeksi pelioikeutta Pohjois-Amerikan LCS:stä. EU LCS:n jakaminen liigoihin eri puolille Eurooppaa voi olla ratkaisu tulevaisuudessa.
Pohjois-Amerikka
Kevät- ja kesäkauden voittaja: TSM
Muuta: Cloud9 MM-kisojen puolivälierävaiheessa
Kulunut vuosi oli jälleen surullisen puoleinen Pohjois-Amerikalle. TSM dominoi edelleen maaperän kilpailuja, mutta jäi lohkovaiheisiin niin MSI:ssä kuin Worldseissa. Cloud9 onkin ollut maanosan paras joukkue jo useana vuonna kansainvälisillä kentillä. Immortals oli pirteä ilmestys kesäkaudella, mutta sulaminen MM-kisojen toisella viikolla summasi hyvin yhteen koko maanosan vuoden.
Pelaajaliikennettä Atlantin toiselle puolelle nähtiin paljon. Nyt pelaajia haalittiin jo Etelä-Koreasta asti – nimekkäimpiä hankintoja olivat Flame (Immortals), Ssumday (Dignitas) ja Arrow (Phoenix1). Alueen taloudellisesta menestyksestä kertoo se, miten heikoimmatkin joukkueet ovat pystyneet hankkimaan maailman tähtipelaajia.
Suuri osa korealaisista jatkaa Amerikassa myös ensi kaudella, ja lisää pelaajia on tulossa. Muun muassa SKT:tä tämän kauden edustanut Huni palaa mantereelle ensi kaudeksi. Euroopasta on houkuteltu jälleen iso läjä tähtipelaajia (mainittavimpia Zven, Mithy, Febiven, PowerOfEvil). Uudet organisaatiot ja pelaajat takaavat kyllä hypen ensi vuodeksi, mutta Pohjois-Amerikan historia kansainvälisillä kentillä pakottaa jälleen laittamaan jäitä hattuun.
Kuvalähteet: Riot Games