Kesäkuussa on Suomessa juhlittu Pride-kuukauden erityistä juhlavuotta; vuonna 2021 on tullut kuluneeksi 50 vuotta homoseksuaalisten tekojen kriminalisoinnin poistamisesta, 40 vuotta homoseksuaalisuuden poistumisesta mielenterveysluokituksesta ja 30 vuotta Helsinki Pride -yhteisön perustamisesta.

Vuonna 1986 julkaistu Moonmist oli tiettävästi ensimmäinen videopeli, joka sisällytti tarinaansa homoseksuaalin hahmon, taiteilija Vivien Pentreathin joka oli menettänyt rakkaansa, Deirdren. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen representaatiota on ollut peleissä siis jo 35 vuotta, mutta se on koko videopelien historian ajan ollut hyvin vähäistä, usein stereotyyppistä ja piiloteltua. Vähemmistöjä edustavat hahmot ovat olleet sivuhahmoja, joiden tarina on voitu piilottaa dialogivalintojen taakse tai jättää kokonaan arvailujen varaan.

Vuosien aikana vähemmistöjä edustavat hahmot ovat hiljalleen päässeet nousemaan esiin varjoista ja löytäneet paikkansa pelattavina hahmoina ja kärkirooleissa. Esimerkiksi Tell me why -pelin pääroolissa nähdään transmies ja suositun toiminta-seikkailupeli Last of Us part II:n protagonisti Ellie on avoimesti homoseksuaali.

Sims-sarjan peleissä on voinut sen ensimmäisestä osasta alkaen muodostaa parisuhteita samaa sukupuolta edustavan Simin kanssa. Vaikka pelaajan on edelleen valittava joko mies- tai naishahmo, peli ei kuitenkaan enää jaottele kosmeettisia ominaisuuksia ja asusteita sukupuolen mukaan ja on näin ottanut askeleen kohti joustavampaa sukupuolikäsitystä.

Kuva: Blizzard

Kun Overwatch julkaistiin vuonna 2016, tuli pian esille että pelin keulahahmolla Tracerilla on tyttöystävä nimeltä Emily. Muutamaa vuotta myöhemmin Ana-hahmon tarinaa kertovassa Bastet-novellissa kerrottiin Soldier 76:n ex-poikaystävästä Vincentistä, ja näin paljastettiin monien yllätykseksi myös toisen pelin päähahmon olevan seksuaalivähemmistön edustaja.  

Respawnin kehittämä Apex Legends on myös tehnyt osansa tuomalla esiin hahmojensa moninaisia taustoja; Bloodhoundin on vahvistettu olevan ei-binäärinen ja “lempeän jättiläisen” Gibraltarin olevan homo. Biseksuaali Loba ei piilottele rakkauttaan miehiä ja naisia kohtaan, ja “naistenmies ja miesten mies” Fusen on kerrottu olevan panseksuaali. Myös pelin uusin hahmo, 9. kaudella mukaan tullut Valkyrie tuli osaksi edustusta ja hänen virallinen kuvauksensa viittaa tähän toteamalla: “she had her ladies, her liquor, and her love of the sky”.

On loistavaa, että peleistä löytyy enenevässä määrin mitä moninaisempi ihmisten kirjo, mutta on todettava, että asiassa löytyy vielä paljon parannettavaa. Vuosikymmenienkin  jälkeen joudumme usein etsimällä etsimään LGQTB+ -hahmoja ja hyvin monesta pelistä emme heitä löydä. Edelleen hahmot ovat usein myös stereotypioiden värittämiä.

Uskon kuitenkin, että suunta on oikea, ja olemme matkalla kohti moninaisempaa, asenteita muuttavaa pelikulttuuria jossa jokainen pelaaja voi löytää samaistumispintaa rakastamansa pelin hahmoista ja tarinoista.