Kevät alkaa hiipiä eurooppaan, ja siitä merkkinä voidaan pitää jo perinteeksi muodostunutta Katowicen Counter-Strike: Global Offensive -turnausta. Välillä major-turnauksenakin järjestetty tapahtuma oli viime vuonna Intel Extreme Mastersin lopputurnaus, ja sitä se on tälläkin kertaa. Kaksitoista maailman huippujoukkuetta kamppailevat siis 250 000 dollarin palkintopotista.

Joukkueet on jaettu kahteen kuuden joukkueen lohkoon. Ennakkoon tarkasteltuna B-lohko on näistä tasaisempi, etenkin kun jaossa on vain kolme jatkopaikkaa per lohko. Virtus.pro, SK Gaming, North sekä Natus Vincere löytyvät kaikki samasta lohkosta.

Ei A-lohkokaan mikään täysin selvä ole. Astralis, Faze Clan, Ninjas in Pyjamas sekä fnatic ovat kaikki isoja nimiä, joskin kaksi jälkimmäistä ovat olleet vähemmän vakuuttavassa vireessä viime aikoina. Myös OpTic Gaming on ängetty samaan porukkaan, joten hyvä taistelu jatkopaikoista saadaan varmasti aikaiseksi. Lisämausteen lohkovaiheeseen tuo paras yhdestä -formaatti, joten yllätyksiä on varmasti luvassa.

Turnauksen ohjelman ja lohkojaon voit katsoa täältä.

Suosikit:

Virtus.pro: Veteraanit ovat äityneet huimaan vireeseen viimeisen puolen vuoden aikana. Kolme finaalipaikkaa huipputurnauksissa, joista viimeisinä Dreamhack Las Vegasin voitto suvereenilla esityksellä. Tulos on tuore, joten ilman mitään dramaattista tason pudotusta taistelevat puolalaiset ehdottomasti turnauksen voitosta. B-lohkosta urakkansa aloittava Virtus.pro on suosikki koko turnauksen voittajaksi, joten luontevaa olisi myös lohkon voitto. Haastetta kuitenkin lohkovaiheessa löytyy riittämiin, joten varmaksi lohkovoittajiksi puolalaisia on turha kuuluttaa. Jatkopaikka on kuitenkin minimitavoite.

Astralis: Hallitseva major-voittaja koki palautuksen maan pinnalle, kun juuri Virtus.pro jätti tanskalaiset finaalin ulkopuolelle. Astralis pelasi silti erinomaisen turnauksen, ja on yksi vahvimmista voittaja suosikeista myös tällä kertaa. A-lohkon herruus olisi kuitenkin hyvä varmistaa, sillä muuten tie pudotuspeleissä hankaloituu kummasti. Tässä suhteessa Astraliksella on puolalaisia kilpaveljiä helpompi urakka, sillä b-lohko on täynnä potentiaaliaan väläytelleitä, mutta tulostasoltaan epävarmoja joukkueita. Ei olisi väärin veikata finaalissa nähtävän uusintaottelua Astraliksen ja Virtus.pro:n välillä.

SK Gaming: Kokoonpano on brasilialaisilla ollut viime aikoina hieman epävakaa, mutta siitä huolimatta SK on hoitanut turnaukset erinomaisella tasolla.Vastaavaa suoritusvarmuutta saa hakea: Las Vegasista, IEM Oaklandista ja ESL Pro Liigan finaaleista irtosivat kakkossijat, ELEAGUEn major-turnauksessa joukkue eteni välieriin asti. Voittoa ei SK ole saanut tililleen kuitenkaan kesän major-turnauksen jälkeen, ja se varmasti tuo lisää nälkää brasilialaisten otteisiin.

Haastajat:

FaZe Clan: Eurooppalainen tähtisikermä pelaa välillä kuin se olisi maailman paras joukkue, mutta monesti taso ei kestä välttämättä edes koko sarjaa, puhumattakaan koko turnauksesta. Nyt kuitenkin kokoonpanon nimilista alkaa olemaan jo sitä luokkaa, että harvalla, jos millään, joukkueella on tuoda palvelimelle enemmän yksilötaitoa. Niko “NiKo” Kovacs näytti Las Vegasissa, miksi häntä pidetään yhtenä maailman parhaista pelaajista. Hän hilasi mousesportsin käytännössä yksinään pudotuspeleihin, pudottaen matkalla nykyisen työnantajansa.

FaZella on nyt edessään kolmas turnaus peräjälkeen, johon se lähtee vaihtuneella kokoonpanolla. Jos NiKo pääsee nopeasti jyvälle FaZen pelityylistä, voi joukkue edetä todella pitkälle turnauksessa. Yksilösuoritukset tältä kokoonpanolta voivat jo yksinään hilata joukkueen pudotuspeleihin, mutta joukkuepelin osuessa kohdalleen haastaa se tasaväkisesti myös maailman huiput.

North: Talvella FC Copenhagenin CS:GO-joukkueeksi rekrytoitu nippu on vakiinnuttanut tasonsa maailman huipulla. Vielä Epicenterin dignitaksen organisaatiossa voittanut joukkue ei sen jälkeen ole turnausvoittoa tililleen napannut, eikä se näytä tälläkään kertaa todennäköiseltä. Leveyttä kokoonpanosta kuitenkin löytyy. Vasta 18-vuotias Emil ”Magisk” Reif on tehnyt tasaista nousuaan maailman kärkeen, ja Mathias ”MSL” Lauridsen pelasi erinomaisesti Las Vegasissa. Itse asiassa koko lähes koko joukkue pelasi tilastollisesti mainion viikonlopun, mutta tie nousi pystyyn SK Gamingia vastaan.

Huikea potentiaali joukkueella on menestyä, ja pikkuhiljaa kokemusta on kertynyt huipputason peleistä. Nuori joukkue hermot hallitessaan voi edetä pitkällekin turnauksessa, mutta tärkeintä on varmistaa paikka pudotuspeleihin. Helppoa se ei B-lohkossa ole,  ja ainakin yksi kova nimi jää niistä karkeloista pihalle.

Natus Vincere: Oleksandr  “s1mple” Kostylievin siirto Na’Vin riveihin ei ole sujunut aiban odotetulla tavalla. Pelaaja itse on pelannut varsin mukiinmenevästi, mutta joukkue on lähtenyt varsinaiselle korpi vaellukselle, ainakin potentiaaliinsa nähden. Katowicessa Na’Villa ei ole kovin paljoa aikaa etsiä kadoksissa olevaa peliään, sillä muuten pudotuspelipaikka karkaa joukkueelta, jota vielä viime vuoden loppupuolella pidettiin yhtenä maailman parhaista. Lähtökohtaisesti kamppailee lohkon kolmannesta sijasta yhdessä Northin kanssa.