Viime viikolla pelattiin tämän vuoden ensimmäinen iso globaali PUBG-turnaus. Kyseessä oli Lontoossa pelattu FACEIT Global Summit -turnaus, johon osallistuivat oman alueensa parhaat PUBG-joukkueet ympäri maailmaa. Turnaukseen karsiutui kaiken kaikkiaan 24 joukkuetta niin Pohjois-Amerikasta, Kiinasta, Latinalaisesta Amerikasta, Koreasta, Kaakkois-Aasiasta, Oseanista, Japanista kuin myös Euroopasta. Euroopan edustus koostui 16 pelaajasta, joista 10 oli suomalaisia.

Turnauksen palkintopotissa oli jaossa 400 000$. Lisäksi kaikille joukkueille jaettiin tasaisesti 25% tiettyjen pelinsisäisten ostojen tuomista tuotoista. Kolme parhaiten pärjäävää aluetta saivat myös omalle alueelleen ylimääräisen joukkuepaikan PUBGin maailmanmestaruuskisoista, Global Championship 2019 -turnauksesta. Nämä paikat menivät Korealle, Pohjois-Amerikalle ja Euroopalle.

Winstrike, ENCE ja Team Liquid toimivat turnauksen suomalaisena edustuksena. Winstriken kokoonpanoon kuuluivat Teemu ”Teme” Kokko, Joonas ”Jorzki” Permanto, Olli ”Tiikzu” Saarikoski sekä Joona ”NOOKIE” Närvänen. ENCEssä pelasivat Miika ”miikaz” Kinnunen, Aki ”TRYFFELI” Minkkinen, Miro ”Rustanmar” Ruotsi sekä Saku ”SKUIJKE” Sajakoski. Team Liquidissa pelasivat suomalaisveljekset Samu ”Sambty” Kauppinen sekä Jere ”Jembty” Kauppinen.

Miten suomalaiset pärjäsivät?

Team Liquid onnistui niittämään itselleen turnauksesta pronssia. Kauppisten veljesten edustama Liquid oli yksi turnauksen ennakkosuosikeista eikä pettänyt uskollista fanikuntaansa. Kolmas sija on äärimmäisen hieno saavutus, sillä kilpailu ja taso turnauksessa oli äärimmäisen kova.

Liquidia voimme kiittää myös siitä, että Eurooppa sai yhden ylimääräisen joukkuepaikan vuoden lopulla pelatusta PUBGin Global Championship 2019 -turnauksesta. Näin suomalaisilla joukkueilla on entistä paremmat mahdollisuudet päästä kisaamaan vuoden suurimpiin PUBG-kisoihin, mikäli vain pärjäävät hyvin Euroopan PUBG-liigan kolmannessa vaiheessa.

Team Liquidin kokoonpanoon kuuluvat Jord ”ibiza” van Geldere (vas.), Jim ”Jeemzz” Eliassen, Samu ”Sambty” Kauppinen ja Jere ”Jembty” Kauppinen.

Liquid paikkasi hienolla menestymisellään sitä, mitä ENCE jätti faneilleen näyttämättä. ENCE voitti ylivoimaisesti pari viikkoa sitten päättyneen PUBGin Eurooppa-liigan ensimmäisen vaiheen ja se nimettiin täten myös yhdeksi Summit-turnauksen ehdottomista ennakkosuosikeista. Tästä huolimatta joukkue ei saanut omaa peliä kulkemaan Lontoossa.

Turnauksen alussa jokainen joukkue pelasi kaiken kaikkiaan 16 peliä. Kyseisestä lohkovaiheesta finaaliin pääsi suoraan 8 parasta joukkuetta. Team Liquid suoriutui vaiheesta hyvin voittaessaan heti ensimmäisen pelinsä ja sijoittuessaan toisen pelipäivän kokonaispistemäärissä toiseksi. Lopulta lohkovaiheen lopullinen sijoitus oli Liquidilla viides ja se eteni suoraan finaaliin.

Muut 16 joukkuetta joutuivat kisaamaan finaalipaikastaan turnauksen pudotuspelivaiheessa. Tässä pelattiin ainoastaan 6 peliä ja 8 eniten pisteitä saanutta joukkuetta eteni finaaliin. ENCE ja Winstrike molemmat suoriutuivat vain keskinkertaisesti lohkovaiheessa ja joutuivat täten pudotuspelivaiheeseen.

Pudotuspelivaiheessa molemmat suomalaisjoukkueet kävivät äärimmäisen tiukkaa kisaa siitä, mikä joukkue lopulta saisi viimeiset finaalipaikat. Winstrike onnistui kahdella viimeisellä pelillään ottamaan tarpeeksi ison kaulan muihin joukkueisiin ja varmisti itselleen seitsemännen paikan 97 pisteellä kokonaispistetaulukoista. ENCEllä oli viimeisen pelin myötä vielä mahdollisuus finaalipaikkaan, mutta se jäi ikävä kyllä saamatta. Eroa kahdeksatta ja samalla viimeistä finaalipaikkaa 89 pisteellä pitävään AW Oneen jäi lopulta vain 2 pistettä.

Finaalivaiheeseen pääsivät siis kaksi suomalaistäyteistä joukkuetta: Winstrike ja Team Liquid. Kumpikin joukkue kamppaili äärimmäisen hyvin kaikkien 12 pelatun pelin aikana. Vaikkei suomalaisille tullut lainkaan otteluvoittoja koko finaalivaiheesta, sijoittuivat molemmat hyvin kymmenen parhaan joukkoon.

Winstrike sijoittui turnauksessa lopulta yhdeksänneksi 56 pisteellä ja kuittasi tällä itselleen palkintopotista 12 000$ siivun. Team Liquid puolestaan dominoi itsensä kolmannelle sijalle 86 pisteellä ja ansaitsi itselleen 45 000$. Vaikka Team Liquidin kokonaispistemäärä oli sama kuin Korealaisella OGN EntusForcella, otti se kolmannen sijan. Liquidilla oli yhteensä 58 tappoa, mikä oli 6 tappoa enemmän kuin korealaisilla, ja täten sijoittui korealaisia paremmin.

Kaiken kaikkiaan turnaus oli äärimmäisen onnistunut suomalaisten puolesta. Kaksi suomalaisedusteista kykeni kapuamaan kymmenen parhaan joukkoon ja toinen niistä jopa kolmannelle sijalle. Tässä turnauksessa pelasivat maailman parhaat ja nyt kahden suomalaisjoukkueen voidaan sanoa kuuluvan myös tähän kastiin.

JoukkuePistemäärä
1. OP Rangers101
2. STK97
3. Team Liquid86
4. OGN EntusF86
5. AG84
6. VSG84
7. 4AM80
8. AW One69
9. Winstrike56
10. Incognito53

(Suomalaisedusteiset joukkueet merkitty tummennetulla)

Korealaiset dominoivat PUBGissa

Korealaiset osoittivat FACEIT Summit -turnauksessa omaavansa eräitä maailman parhaista PUBG-joukkueista. Kaikki neljä turnaukseen karsiutunutta korealaisjoukkuetta Op Gaming Rangers, OGN Entus Force, Team VSG ja Afreeca Freecs Fatal pääsivät sen finaalivaiheeseen ja näistä kolme sijoittui kuuden parhaan joukkoon. Op Rangersin pelaajat osoittivat kylmäpäisyytensä ottamalla viimeisestä finaalipelistä voiton viidellä tapolla. Näin he pitivät amerikkalaiset neljän pisteen päässä ja ottivat itselleen ansaitun turnausvoiton. OGN sijoittui neljänneksi, VSG vain kahden pisteen päähän kuudenneksi ja AF Fatal sijalle 14.

Korealaiset ovat kautta aikain dominoineet monissa e-urheilupeleissä kuten Starcraftissa, League of Legendsissä ja Dota 2:ssa. Edellä mainituista peleistä poiketen PUBG on kuitenkin FPS-peli ja korealaiset eivät yleisesti ole kyseisenlaisissa peleissä juuri huipputasolla menestyneet. PUBG näyttäisi kuitenkin olevan poikkeus ja tämän turnauksen tulosten myötä voimme odottaa korealaisten jatkavan samalla linjalla myös tulevaisuudessa.

Team Liquid yksi maailman parhaista

Sijoittumalla Global Summit -turnauksessa kolmanneksi, suomalaisveljekset Samu ja Jere Kauppinen vahvistivat joukkueensa asemaa yhtenä maailman parhaista. Piste-erot muihin joukkueisiin olivat hyvin pienet, eroa kuudenneksi sijoittuneeseen Team VSG:en oli vain 2 pistettä. On kuitenkin huomioitavaa, että Liquid keräsi finaalivaiheessa yhtä paljon tappopisteitä kuin korealainen voittaja Op Gaming Rangers, 58 kappaletta. Liquidia ja VSG:tä enemmän tappopisteitä keräsi ainoastaan pohjois-amerikkalainen Shoot To Kill 59 kappaletta ja kaakkois-aasialainen Armory Gaming 61 kappaletta.

Liquid on osoittanut olevansa kykenevä suoriutumaan tasaisen hyvin huolimatta päivästä ja olosuhteista. Turnauksen statistiikoista voidaan nähdä joukkueen painottavan pelaamisessaan muiden joukkueiden haastamista. Se ei pelkää aggressiivista pelaamista vaan tuntuu pikemminkin vain hyötyvän siitä. Liquidissa pelaavat suomalaisveljekset hallitsevat pelissä ampumisen äärimmäisen hyvin ja omaavat hyvät hermot, joilla he kykenevät tekemään oikeita ratkaisuja tiukoissakin tilanteissa.

Miksi ENCE ei pärjännyt?

ENCEn joukkueen pelaaminen ei ollut turnauksessa samalla tasolla kuin mitä se on aiemmin ollut. Samanlaista itsevarmuutta päätöstenteossa ja yleisessä pelaamisessa, joka kantoi joukkueen Eurooppa-liigan voittoon, ei ollut havaittavissa. Joitain virheitä kartalla etenemisten sekä vihollisten haastamisten suhteen myös tehtiin.

ENCEn joukkue oppi varmasti tekemistään virheistään ja osaa jatkossa myös varautua paremmin siihen, miten muut joukkueet, kuten korealaiset, maailmalla peliä pelaavat. Tämä auttaa siinä, miten joukkueen omat taktiikat hioutuvat lopulliseen muotoonsa ennen seuraavan ison globaalin turnauspaikan vastaanottamista.


ENCEn Saku ”SKUIJKE” Sajakoski antamassa omaa analyysiaan muiden joukkueiden pelaamisesta.

Vaikka ENCE jäikin finaalien ulkopuolelle, on asiassa myös sen kääntöpuoli. Koska joukkue oli yksi turnauksen ennakkosuosikeista, jäi sille aikaa keskittyä mediaan muiden joukkueiden pelatessa finaalipelejään. ENCEn pelaajista SKUIJKE nähtiin esimerkiksi useaan otteeseen analysoijien keskuudessa antamassa omia havaintojaan muiden finaalijoukkueiden pelaamisesta. Näkyvyys on se, mihin kaikki e-urheiluorganisaatiot pyrkivät, ja sitä ENCE sai paljon huolimatta kehnosta turnausmenestyksestään.

Lähde: Liquipedia, FACEIT Kuvalähde: FACEIT PUBG, PEL, FACEIT