Viimeiset kaksitoista kuukautta ovat olleet varsin antoisia Playerunknown’s Battlegroundsille. Peli on vihdoin saanut pakkansa kasaan pelin pahimpien ongelmien kanssa, ja PUBG:in kilpapelaaminen on saanut raamit itselleen. Suuret liigat ovat alkamaisillaan, ja suomalaiset ovat menestyneet viimeisen vuoden aikana avaten itselleen ovet PUBG Europe Leagueen. Myös ruohonjuuritason toiminta on kasvanut räjähdysmäisesti, muun muassa PUBG Finland yhteisön myötä.

 

Pelaajamäärien tasaantuminen, bugien korjaamista ja kaksi uutta karttaa

Vuosi 2017 oli räjähdysmäistä kasvua Playerunknown’s Battlegroundsille, mutta kuukausittainen yli kymmenen prosentin pelaajamäärän kasvu ei ollut kestävällä pohjalla. 2018 tammikuussa alkanut pelaajien poistuminen PUBG:in parista vaikuttaa nyt loppuneen, kun joulukuu on vuoden ensimmäinen kuu, jolloin pelin pariin on tullut enemmän pelaajia kuin lähtenyt. Steamcharts näyttää varsin yksiselitteisesti pelin kuluvan vuoden pelaajamäärät tarkemmin.

Alkuvuodesta ihmeteltiin vielä isoja bugeja ja sitä, kuinka huijarit pääsivät rellestämään kaikilla servereillä vapaasti. PUBG Corporation otti härkää sarvista kiinni ja polkaisi käyntiin #FIXPUBG-kampanjan, jonka aikana pelistä katkottiin pahimpia bugeja ja elämää parantavia uudistuksia saatiin kosolti. Uudistuksiin kuuluivat Rank-järjestelmän uudistaminen, uusi karttavalikko ja monia muita pieniä muutoksia.

Vuoden isoimmat uudistuksen saapuivat peliin kahden uuden kartan myötä: Sanhok ja pelin tuorein kartta Vikendi. Molemmat kartat rikkoivat vanhojen kenttien asettamaa muottia sekä koollaan että maastoillaan. Sanhokin viidakkomaisemat tuotiin pelaajien saataville alkukesästä ja vastaanotto on ollut varsin vaisua. Vikendi sen sijana on saanut PUBGin pelaajamäärät taas pienoiseen nousuun, ja yleinen konsensus on, että kartta on varsin mukiinmenevä.

Kilpapelaamisen vakinaistuminen

Vuosi 2018 oli PUBGin kilpapelaamiselle läpilyönti. Ensimmäiset MM-kisat pidettiin heinäkuussa Berliinissä ja mikäli numeroita on katsominen, turnaus oli valtaisa menestys: miljoonapalkinnot, 60 miljoonaa katsojaa, loppuunmyyty kisakatsomo sekä selostukset monilla eri kielillä. Kirjoitimme aiheesta artikkelin “Olivatko Playerunknown’s Battlegroundsin MM-kisat hitti vai huti?”, josta voit lukea tarkempaa analyysia kisoista.

Suomalaiset menestyivät lähestulkoon vuoden jokaisissa merkittävissä kisoissa myöskin! MM-kisoissa hopeasijalle saatiin sinivalkoista väriä, kun Samu “Sambty” Kauppinen kuittasi joukkueineen miltei 160 000€ saavutuksistaan. Muita merkittäviä joukkuekisojen sijoituksia sateli FaZe Clanille, jossa pelasi kaksi suomalaista Anssi “mxey” Pekkonen sekä Jere “Jembty” Kauppinen.

Yksi vuoden huippuhetki oli ehdottomasti Suomen epävirallisen maajoukkueen voitto Auzom Nations Cupista. Tässä turnauksessa viimeistään alleviivattiin, että pohjoisesta tulee planeetan kovimpia PUBG-pelaajia.

Auzon Nations Cup Winner Winner Chicked Dinner Finland - eurheilu

Liigat kovassa nosteessa

Vuoteen 2019 lähdetään liigavetoisissa tunnelmissa. Suomessa PUBG Finland, joka on tehnyt loistavaa ruohonjuuritason työtä Suomen pubg-scenen eteen, polkaisee käytiin PUBG Suomiliigan (PSL), jossa on mukana muun muassa Elisa ja Lenovo taustatukena.

Kansainvälisesti katse kiinnittyy PUBG Leagueen, jota käydään yhdeksässä eri alueellisessa sarjassa. Sarjojen parhaat tulevat etenemään Global Championship turnaukseen (=MM-kisat), ja kausien välissä pelaajat pääsevät paistattelemaan parrasvaloissa muun muassa All Star -turnauksien muodossa. Suomalaisia kisoissa on mukana peräti neljässä joukkueessa: Team Liquidissa, Faze Clanissa, Excelerate Gamingissa sekä Saunboississa.

Tulevalle vuodelle voisin ennustaa pelille vahvaa suorittamista e-urheilun saralla. Mikäli PUBG Corporation pitää lupauksensa pelin laadun takaamisesta ja tukee suuria turnauksia, voidaan vuodesta 2019 odottaa loistokasta Playerunknown’s Battlegroundsille!