Jälleen yksi vuosi on aluillaan, mutta katsokaamme vielä hetkeksi taaksepäin. Viime vuosi oli erittäin merkittävä suomalaisen e-urheilun kannalta. Historiaa tehtiin paitsi kotimaisella mittarilla, myös maailmanluokan tasolla. Oli kysessä laji kuin laji, löytyi sen kärjestä sinivalkoisia värejä.

Vuoden kattava suomalaismenestyksen tilittäminen menisi varsin puisevaksi listaamiseksi, mutta mainitaan nyt niistä merkittävimmät.

Vuoden suurtekoihin kuuluivat muun muassa suomalaispelaajien menestys Rocket Leaguessa ja Counter-Strike: Global Offensivessa. Rocket Leaguessa Otto ”Metsanauris” Kaipiaisen kotijoukkue We Dem Girlz kuittasi Rocket League Championship Series:issä hopeasijan Euroopan- ja MM-turnauksen kuudennella kaudella. Myös aiemmalla kaudella tämä taisteli MM-pronssiin vanhassa joukkueessaan compLexity Gamingissa, yhdessä Joonas ”Mognus” Salon kanssa.

CS:GO:ssa suomalainen ENCE on tietenkin ottanut viime vuonna aimo harppauksia eteenpäin. Joukkue nousi useiden kovien turnausten kautta HLTV:n maailmansijalle 12, eikä ajatus aivan maailman kärjessä taistelemisesta tunnu enää niin kaukaiselta. Joukkueen merkittävimmät voitot olivat hopeasija Dreamhack Open Montrealista, sekä StarSeries & i-Leaguen kuudennen kauden voitto, joista joukkue nettosi yhteensä 175 000 dollaria. Tulokset ovat organisaation tekemän pitkäjänteisen työn tulosta, ja se tuleekin takuulla olemaan edelläkävijä koko suomalaisen e-urheilun kärjessä. Kattavan katsauksen Counter-Striken vuodesta voit lukea täältä.

 

 

Rainbow: Six Siegessä suurinta suomalaismenestystä nautittiin Penta Esportsin riveissä.  Juhani ”Kantoraketti” Toivosen ja Joonas ”jOONAS” Savolaisen kotijoukkue niitti itselleen vuoden alussa Six Invitational -mestaruuden, voiton Euroopan Pro Leaguesta sekä kansainvälisen Pro Leaguen hopeasijan. Elokuussa koko rosteri siirtyi G2 Esportsin alle, jossa se jatkoi menestystarinaansa; loppuvuodesta kuitattiin mestaruudet Six Major Parisista, Pro Leaguen Eurooppalais- ja kansainvälisestä turnauksesta sekä Dreamhack Winteristä.

Player Unknown’s Battlegroundsin puolella Samu ”Sambty” Kauppinen ylsi lajin maailmanmestaruuskisoissa hopealle joukkueensa Liquidin kanssa. Vuoden aikana myös  Anssi ”mxey” Pekkosen ja Jere ”Jembty” Kauppisen (myöhemmin Team Liquid) FaZe Clan keräsi menestystä läpi vuoden. Lisää mm. Suomen maajoukkueen keräämästä kunniasta voit lukea täältä.

Vuoden isoimmat paukut olivat kuitenkin Dota 2:n ja StarCraft 2:n saralla. Topias ”Topson” Taavitsainen ja  Jesse  ”JerAx” Vainikka saavuttivat yhdessä joukkueensa OG:n kanssa The International -mestaruuden, joka poiki heille myös kutsun Linnan juhliin historian ensimmäisinä kilpapelaajina. Voitto seurasi jo edellisvuonna Team Liquidin riveissä pelanneen Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalaisen The International -voittoa, joten oli mukava nähdä, ettei Suomen Dota-menestys ole vain yhdestä miehestä kiinni. Kattavan katsauksen Dota-vuoteen voit lukea täältä.

 

 

Yksi vuoden voitoista olikin niin suuri, ettei sitä voi arvioida vain viime vuoden mittapuulla. Ence Esportsin riveissä pelaava Joona ”Serral” Sotala voitti ensimmäisenä ei-korealaisena pelaajana StarCraft 2:n MM-kisat,  World Championship Seriesin. Voitosta tullaan takuulla puhumaan vielä vuosien, jos ei vuosikymmentenkin jälkeen hetkenä, joka järisytti e-urheilun maailmanjärjestystä. Kaiken kaikkiaan Sotala hävisi mestaruusturnauksessa ainoastaan kolme kenttää, joten mestaruuden kiistattomuutta on vaikea lähteä haastamaan.

Kuten näette, vuoden suomalaismenestys oli hurja. Lisääkin mainitsemisen arvoista varmasti löytyy, jos mieli tekee etsiä. Myös kotimaamme sisällä tehtiin merkittäviä harppauksia eteenpäin, jotka povaavat kasvua suomalaiselle e-urheilulle. Onnitelkaamme kuitenkin vielä lopuksi tuoreinta mestariamme, Suomen Age of Empires 2 -maajoukkuetta, jonka MM-voitosta uutisoiminen jäi ikävä kyllä joulukiireiden vuoksi väliin.

Toivottavasti vuosi 2019 on jopa viime vuotta kirkkaampi, sillä selväähän se on, että pienestä ja sisukkaasta Suomesta on ainesta vaikka mihin!

Kuvalähteet: Jussi Jääskeläinen, TwitchHelena Kristiansson for Blizzard Entertaiment