Eurheilu on alana kasvamassa yli miljardin dollarin rajapyykkiä, kuten Newzoon2019 Global Esports Market Report” antaa ymmärtää. Eurheilun kasvaessa lajina, ovat myös uhkapelimarkkinat moninkertaistuneet. Suomessa moni ihmetteli, miten videopelit tulivat jopa veikkauksen pitkävetolistoille jo joku aika sitten, ja tästä on tultu vielä huomattavasti eteenpäin.  

Erilaisia pelejä, turnauksia, liigoja ja sarjoja alkaa olemaan satoja erilaisia, joista suurimpaan osaan saa laitettua rahaa kiinni, mikäli niin haluaa. Ensimmäiset pelit, joihin kertoimia alkoi näkyä olivat CS:GO, League of Legends sekä Dota, mutta mitkä pelit ja turnaukset hallitsevat eurheilun uhkapelaamista anno domini 2019? No vastaus käytännössä on nuo kolme edellä mainittua. Turha sitä lähteä kiertelemään: alan jättiläiset hallitsevat myös uhkapelipuolella. 

Suuret turnaukset vetävät uhkapelaajia puoleensa 

Käytännössä eurheilun uhkapelaamisesta voidaan vetää muutama linjaveto. 

  • Suuret palkintopotit 
  • Suuret pelaajamäärät 
  • Tunnetut pelit 

Nämä kolme pointtia eivät suoraan sanoen varmaan ketään yllätä, mutta on hyvä pitää ne mielessä silti. Perinteisessä urheiluvedonlyönnissä tämä ei nimittäin aina esimerkiksi päde. Kuinka monta hevosharrastajaa on yhtä raviuhkapelaajaa kohti? Siinäpä miettimistä. 

Kukkona tunkiolla uhkapelimarkkinoilla peleistä on League of Legends. Tähän saattaa vaikuttaa lajin suosio Aasiassa, ja kyseisen demografian mieltymys uhkapelaamiseen. LoL kerää pitkävetoja huikeita määriä, ja varsinkin pelin MM-kisat (“Worlds”) kerryttävät uhkapelifirmojen kassaa autuaasti vuosittain. Turnaus on myös katsojamääräisesti valtaisa spektaakkeli, ja vuonna 2018 katsojapiikki kävi 100 miljoonan silmäparin tienoilla. 

Naruksen ja Eilers & Krejcik Gamingin raportissa arvioidaan LoLin keräävän jopa 38% kaikista uhkapelirahoista eurheilussa. Huomiona, että luku on vuodelta 2016, joten tilastot ovat jo varsin ikääntyneitä. 

Lähde: Narus Advisors / Eilers & Krejcik Gaming

 

CS:GO Majorit ovat toinen suuri pitkävetojen kohde. Suomen tilastoja meillä ei ollut valitettavasti saatavilla tätä kirjoitusta tehdessä, mutta voisin melkein kuvitella tilanteen, jossa CS on Suomessa kovin vedonlyöntikohde eurheilussa. Encen menestys yksinään kansainvälisissä huipputurnauksissa on taannut monet sijoitukset pitkävetoihin viime aikoina. “Suomi on CS-kansaa” on perinteinen mantra eurheilupiireissä, ja en ainakaan minä näe mitään syytä, ettei asia olisi totta. Tämä varmasti myös reflektoituu uhkapelaamisen puolelle.

Veikkaus vahvisti Innovation Challenge Weekin yhteydessä asian todella olevan näin: CS:GO on Suomen suosituin eurheilupeli uhkapelaamisessa.

Kolmas suuri tapahtuma, joka saa aina uhkapelaamisen hyökyaallon liikkeelle on Dotan The International. Turnauksen voittosummat ovat jo vuosia painineet aivan omassa luokassaan, ja tämän vuoden potti tulee taas kerran todennäköisesti olemaan ennätyksellisen suuri. 

Lue: The International -palkintopotti jatkaa ennätyksellistä kasvuaan. 

Myös täällä kotimaassa on varmasti paljon uhkapelaamista TI:stä suhteessa muihin maihin, sillä suomalaiset ovat olleet viimeisinä muutamina vuosina myös Dotassa varsin valveutuneita moba-haita.  

Uhkapelaaminen nousussa perinteisissä palveluissa 

Moni saattaa muistaa ajat, jolloin tietokonepelien uhkapelaaminen käytännössä tarkoitti CS-skinien bettaamista varsin hämyisillä sivustoilla. Näistä ajoita on tultu pitkälle, kun Suomen uhkapelaamisen monopoli Veikkaus on jo tovin julkaissut kertoimia videopeleistä. Pitkävetoja on pystynyt laittamaan perinteisistä CS:stä ja Dotasta aina vähän pienemmän kokoluokan Tekken turnauksiin kuin Playerunknown’s Battlegroundsiinkin. 

Videopeleistä uhkapelaaminen on siis siirtynyt niille erikoistuneilta sivuilta koko kansan palvelutarjoajien piiriin. Uskoisin itse, että tämä on tuonut monelle vanhan koulukunnan pitkävetojen pelaajalle monta uutta mielenkiintoista kohdetta tarjolle. En usko, että se Toto-Teemu siellä paikallisella R-kioskilla olisi ikinä edes muuten kuullut “Ceeässästä” ilman, että kyseinen laji olisi näkynyt joskus pitkävetolistoissa. Onko eurheilun uhkapelaamisesta tullut siis koko kansan huvia? En usko, mutta nyt sillä on ainakin mahdollisuudet nousta suureen suosioon joskus. Ehkä Toto-Teemu tai Pitkäveto-Pertsa siellä Ärrällä vielä riitelevät kannattaako markat sijoittaa Dotaan vai Loliin joku päivä? 

Loppuun vielä pienimuotoinen huomautus kansakuntamme monopolisesta uhkapeliyhtiöstä. Monet lukijoistamme varmasti seuraavat Encen toimintaa piinkovana somessa, ja olette saattaneet huomata, että Veikkauksesta tuli yksi organisaation pääsponsori muutama päivä sitten.  

Joku saattaisi kysyä, että vaikuttaako tämä suomalaiseen eurheiluvedonlyöntiin? No kysytään asiaa tältä kantilta: onko Veikkauksen Leijonasponssaus vaikuttanut jääkiekon vedonlyöntiin? Käytännön vaikutukset ovat olleet mitättömiä, mutta onhan sitä esimerkiksi MM-kisoissa mainostettu “Leijonien peleistä korkeammat palautusprosentit”- tyylisesti. Pieniä liikkeitä siis, mutta ei mitään maailmaa mullistavaa. Myös tulevaisuudessa voit siis pelata Enceä vastaan rahoillasi, menettämättä yöuniasi siitä, että Veikkaus suosisi kertoimissaan omaa sponssijoukkuettaan.  

Lähteet: ESPORTS & GAMBLING:WHERE’S THE ACTION?Esports Insider, Legal Sports Report