esportsTV tulee lanseeraushetkellään sijoittumaan MTG:n Viaplay-alustalle, tehden siitä siis käytännössä maksukanavan. Tähän mennessä turnausten lähetysten monetisointi on pitkälti ollut mainosten varassa, joten kehitys on varsin odotettava. Toki kestää vielä pitkään, että esportsTV:stä tulee mikään rahasampo, jos ollenkaan.

Lähetyksillä rahastaminen ei kuitenkaan ole täysin uusi konsepti e-urheilussa. Vuosikymmenen vaihteessa oli tavallista, että HD-tason kuvasta joutui maksamaan muutaman euron. ESL, MLG sekä etenkin Etelä-Korean kansallisliiga GSL harjoittivat kohtalaisen menestyksekkäästi rahankeruuta. Kaksi jälkimmäistä järjestivät myös ensimmäiset täysin maksulliset turnauksensa, mutta vakiintunutta käytäntöä siitä ei tullut. Samaan aikaan Dreamhack järjesti omia tapahtumiaan täysin ilmaisella HD-tason kuvanlaadulla, pesten katsojamäärissä etenkin länsimaiset kilpakumppaninsa. Lopulta myös MLG ja ESL toivat HD-tason kuvan kaikille, ja käytäntö on jäänyt hyvin pitkälti nykyiselleen.

Nyt kuitenkin pelikenttä on hieman muuttunut. Isot mediayhtiöt ovat tosissaan kiinnostuneet alasta, ja alkavat järjestää omia liigojaan tai ostaa jo olemassa olevia turnausjärjestäjiä. E-urheilun nopea kasvu mahdollistaa myös aivan uudella tavalla rahastamisen turnauksilla,

ESL ilmoitti samalla jatkavansa lähetyksiään sen nykyisillään käyttämillä alustoilla. Twitch tulee todennäköisesti olemaan vielä pitkään se isoin striimausalusta peleille ja muillekin turnauksille, mutta se ei tarkoita, että kaikki olisi jatkossa ilmaista. Pay-per-view -tapahtumat tulevat olemaan vain ajan kysymys.

Kehitys ainakin osittain maksullisiin palveluihin ei ole välttämättä huono asia, sillä se mahdollistaa aina lisäresursseja tapahtumien ja turnausten järjestämiseen.

Nykyisessä maisemakuvassa se tulee todennäköisesti tarkoittamaan yksinoikeussopimuksia joukkueille, sillä muuten katsojat siirtyvät katsomaan niitä turnauksia, missä samat joukkueet pelaavat kaikkien nähtävillä ilmaiseksi.

Joka tapauksessa seuraavat vuodet tulevat muokkaamaan rajusti sitä, miten e-urheilua seurataan. MTG avasi pelin Euroopassa ja Turner jenkeissä omalla liigallaan. Minne suunta jatkuu?