Viime viikolla pidetyt E3-messut sisälsivät jos jonkinlaisia pelipaljastuksia ja spektaakkeleita. Tänä vuonna messuilla ei paljastetu mitään yltiömäisen päräyttävää, mutta yksi eurheilun harrastajille niistä irtosi silti aimokaupalla uutta tietoa.

Eurheilu ja kilpapelaaminen olivat esillä useiden eri näytteilleasettajien esityksissä. EA puski eurheilunäkökulmaa etenkin urheilupeleillään, kuten tulevalla Fifa:lla ja Madden:illa. Nintendo esitteli jo aiemmin mainittuja Splatoon 2:ta ja ARMSia, joille pidettiin myös turnaukset messuilla.

Taistelupelejä edustivat Marvel VS Capcom: Infinite, Pokken Tournament DX, sekä 3D-maailmasta perinteiseen malliin vaihtanut Dragon Ball FighterZ. PUBG on tulossa konsoleillle. Lisäksi esillä oli useita moninpelejä joiden yhteydessä ei vielä mainostettu niiden eurheilumahdollisuuksia, mutta joiden voisin hyvin kuvitella tekevän niin tulevaisuudessa, kuten Ubisoftin Skull & Bones ja EA:n Star Wars Battlefront 2.

Ehkä silmäni olivat tänä vuonna vain viritetty eri tavalla ja mitään tarkoituksellista painotusta eurheilulle ei ollut lainkaan. Vissi juttu kuitenkin on se, että viime aikoina yhä useampi yhtiö on ottanut eurheilun huomioon kehitellessään ja mainostaessaan pelejään. Tämä taas käy aivan järkeen, onhan ala merkittävässä kasvussa.

Mutta kunpa kasvu ei vain olisi liian nopeaa.

Minua huolettaa ajatus kuplasta: Siitä, että yhtiöt hyppäävät rahanhimo silmissään mukaan eurheiluun ja paisuttavat sen koon hetkessä moninkertaisesti. Sitten kun hulppeita rahakasoja ei saadakaan, yhtiöt katoavat kuin pieru Saharaan. Lajeja kuolee. Pelaajat ja tukijoukot menettävät työnsä. Koko alaa kirpaisee. ”No, se olikin vain sellainen ohimenevä trendi”, sanovat alan kutistumista sivusta seuraavat.

Osa saattaa muistaa 2000-luvun vaihteen IT-kuplan. Niin, siinäpä vasta kunnon uhkakuva.

Menneisyyden ongelmista ei kuitenkaan ole aina helppo oppia. Loppujen lopuksi mikään ei voi estää yhtiöitä sijoittamasta rahaa omien peliensä eurheilupuoleen, oli tämä sitten kuinka vahingollista tahansa. Samalla tällainen rahallinen panostus on myös skenen kannalta toivottavaa, kunhan se vain tehdään kohtuudella. Hyvä siis, että EA:n kaltaiset peliyhtiöt tunnetaan nimenomaan kohtuudestaan.

Mikä siis neuvoksi?

Kuvittelisin parhaimman mahdollisen tilanteen näin: Yhtiö puskee uuden pelinsä ulos ja, mielessään sen eurheilumahdollisuudet, tunnustelee yleisön kiinnostusta ja pelin soveltuvuutta. Kuukausikaupalla kestävä hypetys on aivan liikaa, mutta pari turnausta pelin ensimmäisen vuoden aikana olisivat sopiva tapa mitata, sopiiko peli edes eurheiluun lainkaan.

Mielestäni tärkeää on myös, että osa skenen vastuusta annetaan faneille. Jos laji pyörii alusta alkaen kehittäjän ohjasten ja rahoituksen tukemana, voi ruohonjuuritason elinvoimaisuutta olla vaikea havainnoida. Pelin esillä olo kolmannen osapuolen turnauksissa ja tapahtumissa on oiva keino luoda lajille perustaa. Tämä pitäisi tehdä mahdollisimman helpoksi.

Toisaalta, kuten olemme Overwatchin viimeaikaisesta kehityksestä huomanneet, myös kehittäjän tarjoama tarpeeksi suuri rahallinen ja rakenteellinen tuki on tärkeää lajin selviytymisen kannalta. Ei voi odottaa, että se selviää ja alkaa tuottamaan aivan itsekseen.

En väitä, että minulla olisi täydellisiä ratkaisuja tähän tilanteeseen. Tiedän kuitenkin kuinka innokkaasti vanha media olisi valmis kuittaamaan eurheilun vain höttöisenä humpuukkina. Viihde on jo valmiiksi raaka ala, ja kasvaakseen eurheilun pitää taistella nimenomaan viihteen areenoilla. Siellä meillä on monia isompia ja kokeneempia vastustajia. Siksi jokainen askel eteenpäin pitää tehdä varoen.

Mitä mieltä itse olette? Vaikuttaako yhtiöiden syöksyminen eurheiluun pelkältä markkinointilumeelta, vai oletteko iloisia että ala kerää kiinnostusta?

Kuvalähteet: EA Sports, Playstation, Techradar, Nintendo UK

Lue myös: