Mäkätin jo huhtikuun puolella Overwatchia vainoavista ongelmista, joiden eteen Blizzard ei ollut tehnyt läheskään riittävää työtä. Kaikenkattava piirre oli pelissä itävä toksisuus, joka oli osittain lähtöisin pelaajien kokemasta turhautumisesta; kyseessä oli joukkuepeli, joka ei kuitenkaan millään tavalla ohjannut pelaamaan joukkueena.

Epäilyksistä (myös omistani) huolimatta ongelmaan on viimeinkin saatu ratkaisu. Viimekuiseen päivitykseen kuuluva Find A Group -toiminto on muuttanut pelin luonteen täysin, enkä ole koskaan päässyt nauttimaan näin hyvätasoisista peleistä.

Blizzardilla oli alusta asti edessään perustavalaatuinen ongelma; miten ohjata pelaajia toimivia kokoonpanoja kohti ilman että rajoittaa näiden valinnanvapautta? 2-2-2 kokoonpanoon lukitseva Role Que oli ollut fanien toiveissa pitkään, mutta tämä olisi poistanut mahdollisuuden muiden kokoonpanojen kokeilemiseen. Täysin vapaa pelaaminen ei sekään kuitenkaan toiminut, sillä useat pelaajat pelasivat mieluummin sillä hahmolla millä mieli teki, sen sijaan mitä joukkue tarvitsi.

Oli selvää, ettei Competitive Play ollut se kilpailullisen pelaamisen ympäristö joka siitä oli toivottu. Pelaajien välinen kommunikaatio oli lähestulkoon nollassa, jonka lisäksi sooloilu ja ottelun ennenaikainen luovuttaminen olivat arkipäivää. Välillä tuntui, että ottelu oli päätetty jo hahmonvalinnan kohdalla. Ei siis mikään ihme, että pelikokemus alkoi tuntua päivä päivältä kurjemmalta ja toivottomammalta.

Näin ollen Find A Group tuntuukin suorastaan nerokkaalta ratkaisulta. Se pitää kaikki kilpamieliset pelaajat Competitive Playn sisällä, mutta antaa rutkasti työkaluja niitä haluaville. Pelaaja voi itse asettaa kriteerit sille, millaisia joukkuetovereita tai joukkueita hakee. Joukkueen voi toki lukita tiukkaan 2-2-2 kokoonpanoon, mutta tämä voi myös olla vain suuntaa antava ehdotus, jolloin pelaajat ovat todellisuudessa vapaita valitsemaan mitä haluavat. Kokoonpanon voi rakentaa muillakin tavoin, esimerkiksi niin että osa pelaajista ovat tiukasti yhdessä roolissa ja osa voi valita roolinsa vapaasti.

Tärkein uuden toiminnon tuoma parannus on kuitenkin se, että se tuo yhteen ne, jotka haluavat pelata nimenomaan joukkueena. Tässä auttaa erityisesti joukkueenjohtajan asettama vaatimus mikrofonin käyttämiseen. On nimittäin jo pitkään tuntunut siltä, että iso osa Competitive Playssa pelaavista ovat kyllä liikkeellä kilpailullisella mielellä, mutta keskittyvät enimmäkseen omaan suoritukseensa.

En ole koskaan aiemmin pelannut niin toimivaa Overwatchia kuin viimeisen viikon sisällä. Jokaisella kerralla joukkueeni puhaltaa yhteen hiileen, kommunikoi ja auttaa toisiaan. Strategioiden, vaikkakin yksinkertaisten sellaisten, rakentaminen tuntuu ensimmäistä kertaa varteenotettavalta mahdollisuudelta ihan kasuaalipelaajallekin.

Edes häviöt eivät kirpaise kuten ennen, sillä tiedän joukkueen antaneen kaikkensa. Toksista puhetta en ole kuullut muiltakaan. Ja vaikka joskus tekeekin mieli kiehahtaa, ei ole helppo räyhätä samoille joukkuetovereille joiden kanssa on juuri äsken puhunut ystävälliseen sävyyn. Myös pelaajien käytöksestä palkitseva Endorsement-toiminto on ollut positiivinen lisä peleihin.

Find A Group ei tietenkään ole täydellinen, ja pelissä riittää rutkasti muutakin korjattavaa, etenkin metan suhteen. Nyt pelissä on kuitenkin rikas kasvuympäristö hauskaan ja ennen kaikkea kehittävään pelaamiseen. Siitä on hyvä rakentaa ylöspäin, aina ammattitasolle asti.

Kuvalähteet: Blizzard (1), (2)