Gwent. Kolmannesta Witcher-sarjan pelistä tuttu korttipeli. Korttipeli, jonka parissa allekirjoittanut on viettänyt tunteja ja tunteja. Siis itse pelissä olevaa minipeliä.
CD Projekt RED kehitti Gwentistä myös erillisen pelin, joka tuli avoimeen betaan viime keskiviikkona. Olen pelannut Gwenttiä tuosta lähtien ja olen kyllä pitänyt pelistä, mutta jotain siitä puuttuu.
Mikä on Gwent?
Gwent, on kolmannessa Witcher pelissä esitetty keräilykorttipeli, jota pelin maailman hahmot pelaavat. Pelissä pelaajat pelaavat vuorotellen kortteja, tavoitteenaan saada enemmän “voimaa” omalle puolelleen. Kierroksen voittaa aina se pelaaja, jonka puolella kierroksen lopussa on enemmän voimaa. Pelin tavoitteena on voittaa kaksi kierrosta kolmesta.
Mikä siinä sitten on vikana?
Olen pelannut eri korttipelejä pienestä pitäen. Pokémon, Duel Masters, Yu-Gi-Oh ja Magic the Gathering sekä virtuaaliset korttipelit kuten Hearthstone ja Eternal ovat minulle tuttuja. Näistä peleistä eniten minua ovat miellyttäneet Magic the Gathering ja Hearthstone niiden monipuolisuuden vuoksi.
Magic the Gatheringissä ja Hearthstonessa korttien väliltä löytyy todella hauskoja interaktioita. Näitä hauskoja korttien välisiä interaktioita löytyy myös alkuperäisestä Witcher 3:n Gwentistä. Mutta jostain syystä ne ovat kadonneet pelin erillisversiosta. Pelissä on kyllä samoja kortteja, mutta niiden tekniikat ovat muuttuneet. Esimerkiksi Blue Stripes Commando niminen kortti ei enää tuplaa voimaansa, jos sen vieressä on samanlainen kortti. Tai weather-effect kortit, eivät pudota unit-korttien voimaa suoraan yhteen vaan tekevät niihin “vahinkoa”, joka pudottaa jokaisen kortin voimaa aina pelaajan vuoron alussa.
Korttien väliltä kyllä löytyy interaktioita erillisversiossakin, mutta ne eivät ole niin hauskoja, kuin alkuperäisessä versiossa. Tällä hetkellä peli vain tuntuu siltä, että lätkin korttia pöytään ilman sen erilaisempaa ajatusta ja toivon, että se riittä. Jokainen peli tuntuu liian samanlaiselta omasta tai vastustajan pakasta riippumatta. Tosin tämä varmaan johtunee siitä, ettei minulla tai muilla aloittelevilla pelaajilla ole vielä kortteja kauhean monimutkaisiin pakkoihin.
Luonnollisesti on normaalia, ettei keräilykorttipelissä ole heti parhaita kortteja käytettävissä, mutta esimerkiksi Hearthstonen aloittelijan pakat olivat suoraan mielenkiintoisia. Samaten Magic the Gatheringiin ostamani intro-pakka vakuutti minut välittömästi. Lisäksi verrattuna alkuperäiseen Gwenttiin, josta pidin välittömästi, erillisversio ei ole vakuuttanut minua hauskuudellaan.
Olen myös koittanut katsoa pelin striimejä, josko näkisin onko pelissä pitemmälle edenneillä pelaajilla jotain mielenkiintoisia tai erilaisia mekaniikkoja pakoissa. Toki siellä on jotain, mutta ne eivät vaikuta niin maailmaa mullistavilta tai erilaisilta, kuin aloituspakkojen mekaniikat. Peli on oikeastaan vähän tylsä katsoa, mikä ei lupaa hyvää pelin eurheilu aikeille.
Älkää käsittäkö väärin. Peli on kyllä ihan kiva ja tykkään pelata sitä, mutta pelillä vain on potentiaalia olla koukuttavampikin. Täytyy toki muistaa, että peli on vasta beta-vaiheessa, eikä se ole vielä valmis. Kyse on toki pienistä nylansseista ja peliin tulee varmasti paljon uutta. Pitää toki muistaa, että nämä ovat vain minun mielipiteitäni pelistä ja ehkäpä minä vielä annan Gwentille mahdollisuuden. Mutta tällä hetkellä tiedän pelille parempiakin vaihtoehtoja.
En oikein ymmärrä sitä, että pidit alkuperäisestä Gwentistä, mutta erillisversiossa ei mielestäsi ole tarpeeksi interaktiota. Alkuperäinen Gwenthän oli juurikin sitä mainitsemaasi korttien lätkimistä, ja monella kortilla oli sama efekti, jos sellaista oli ollenkaan. Ja vaikkei erillisversio Gwentistä ole kaikkein interaktiivisin korttipeli, olen muutamankymmentä tuntia pelanneena huomannut siihen tarvitsevan paljon enemmän ajattelemista ja taitoa, kuin esimerkiksi artikkelissa mainitsemaasi Hearthstoneen.
En ymmärrä tätä artikkelia. Hearthstonesta runsaasti kokemusta omaavana ja Gwenttiä n. 60 tuntia pelanneena voin sanoa, etteivät argumenttisi juurikaan toimi. Esportsina Gwent on sinällään ikävässä asemassa, Gwentissä on paljon erilaisia efektejä ja termejä, joita pitäisi avata ja selittää, pelin ulkonäkökään ei ole yksinkertaisimmasta päästä. Taitotasolla Gwent olisi esports-materiaalia. Tähän jäävätkin oikeaan osuvat argumenttisi.
Aloittakaamme aloituspakoista, Hearthstonessa aloituspakat ovat lähes pelkästään vanillaminioneiden lätkimistä. En näe niissä mitään hauskaa ja aloitettuani halusin heti uuden pakan, joka ei ollut niin tylsä pelata. Gwent tarjoaa aloitteleville pelaajille pakat, joilla voi jo kiivetä alkurankkeja melko tehokkaasti. Pakkoja pääsee muokkaamaankin hyvin nopeasti, rewardeja/kortteja kertyy ainakin n. 3 kertaisella vauhdilla. Aloituspakat tutustuttavat myös moniin mekaniikkoihin.
Mekaniikoista puheen ollen, Gwent on syvä. Gwentissä on monia uniikkeja kortteja uniikkeine efekteineen ja keywordeineen. Kolmen kierrroksen pelit tuovat valtavan määrän strategiaa ja jos todella ajattelet, että korttien lätkintä riittää, niin luultavasti häviät. Keskeistä on korttien maksimipotentiaalin käyttäminen. Gwentissä on monia korttien välisiä efektejä, esim. Roach, joka tulee pakasta kultaisen kortin pelattua, kääpiöiden välinen synergia sekä niin paljon muita, ettei niitä ole tolkkua luetella. Hearthstone omaa samat piirteet, emme todellakaan voi sanoa, että Gwent olisi täästä syystä ”huonompi”.
Sääefekteistä sen verran, että kyllä, säät laittoivat kaiken rivillä yhteen voimaan vielä closed betassa. Se kuitenkin loi tilanteen, jossa viimeisenä pelaava voi aiheuttaa valtavan muutoksen voimassa. Se koettiin huonona pelille ja sitä muutettiin.
Pakkojen tylsyys… pakat käyvät tylsäksi ajan myötä ja jotkut pakat ovat tylsempiä kuin toiset, molemmissa peleissä. Hearthstonessa on useaan otteeseen ollut metoja, joissa kilpailukykyisien pakkojen määrä on naurettavan suppea. Gwentissä näin ei toistaiseksi ole ja toivon, että kaikki factionit pysyvät kilpailullisina. Ihmisillä on tapana kuitenkin löytää parhaat pakat ja niitä sitten pelataan. Hearthstone ja Gwent ovat tässä samanlaisia.
Hearthstonessa ja Gwentissä on paljon samaa, mutta Hearthstone on parempi katsella. Gwent taas on useasti syvempi.
Olen varma, että Gwentillä on valtava potentiaali nousta Hearthstonen rinnalle hyvänä digitaalisena korttipelinä.