Viime viikkoina varsin vilkkaasti on noussut keskusteluun aihealue, joka on erittäin tärkeä ja johon jokaisen tarvitsee puuttua. Kyseessä on negatiivinen kommentointi ja herjaaminen. Edellä mainittu toiminta on kohdistunut niin pelaajiin sekä muihin e-urheilun parissa työskenteleviin. Keskustelua on noussut eri sosiaalisen median kanavissa Twitterin näin esimerkkinä mainitakseni. Aiheeseen liittyvä keskustelu on välillä todella rumaa ja tuntuu, että käytöstavat ovat unohtuneet jonnekin keskiajalle. Jokaisen kuitenkin pitää vetää raja haukkumisen ja muun negatiivisen kommennoinnin sekä kritiikin välille.

Useissa tapauksissa pelaajia on haukuttu sekä solvattu kritiikin varjolla. Kritiikkiä saakin antaa aiheesta, mutta jokaisen tulee ymmärtää tapa, jolla se ilmaistaan. On todella väärin naamioida kiusaaminen sekä solvaaminen kritiikin taakse. Se ei tee siitä yhtään sen hyväsyttävämpää vaan enemmänkin päinvastoin.

Elektroninen urheilu ei tosiaankaan ole poikkeus sääntöön vaan tuntuu, että se on ongelma suomalaisessa urheilussa lajista riippumatta. Huolestuttavaa, että ilkeä ja sanallinen herjaaminen on lisääntynyt tässä viime vuosien aikana. Onneksi asiasta uskalletaan koko ajan enemmän tuoda julkisuuteen. Täytyy kuitenkin tehdä rajanveto kritisoinnin ja haukkumisen välille.

Joukkueet sekä kannattajat elävät tunteella ja se on ihan oikein. Jos joukkueen pelilliset otteet eivät ole sellaisia, mitä niiden toivoisi olevan, niin on ihan okei kritisoida. Kritisoiminen pitää esittää oikealla tavalla. Siinä vaiheessa, kun on oikeasti tarkoituksena vain pahoittaa toisen mieli ja mennään henkilökohtaisuuksiin, niin ollaan selvästi väärillä jäljillä. Julkisuuteen on annettu useita lausuntoja siitä, kuinka pelaajille on pahimmissa tapauksissa lähettetty viestejä joissa käsketään tappamaan itsensä.

Yleensä eniten negatiivista kommentointia tapahtuu juurikin tärkeiden turnausten aikana. Kilpapelaaminen tai mikä tahansa muu urheilumuoto aiheuttaa suuria tunteita oli ne sitten positiivisia tai negatiivisia. Jokaisen kuitenkin täytyy muistaa hyvät käytöstavat. Vaikka oma suosikki olisikin häviämässä tärkeitä pelejä, ei siltikään oikeuta lataamaan pelaajien niskaan kaiken loan minkä sylki suuhun tuo.

— Epäkunnioittavaa ja ilkeää kommentointia tapahtuu erityisesti turnausten aikana, niin sanottujen isompien ja tärkeämpien pelien jälkeen. Toisaalta myöskin suosittuja ajankohtia negatiivisen kommentoinnin saralla ovat joukkueen pelaajavaihdokset. Ei ole väliä, tuleeko joukkueeseen pelaaja vai lähteekö pelaaja, kommentoidaan hREDSin toimesta.

— Tunteet ovat iso osa kilpaurheilua ja sen asian kanssa pitää vaan oppia elämään. Tuntuu, että kommentoinnista lähtee helposti homma lapasesta. Täytyy myöskin muistaa ettei internetiä pysty täysin hiljentämäänkään. Vuosien kuluessa nahka tulee koko ajan paksummaksi, mutta totta kai se on yksilöllistä, että miten jokainen pelaaja negatiiviseen kommentointiin suhtautuu. Jokaisen on hyvä pitää mielessä, että loanheitto jossain Twitterissä kertoo paljon enemmän itse kommentoijasta kuin siitä, kenen niskaan se paska kirjaimellisesti lapioidaan.

Suomalaiset ovat siitä outoa kansaa, että vaikka voittoja tulisikin niin helpoiten muistetaan pettymykset sekä karvaat tappiot. Tappiot nousevat helposti esille keskusteluissa, jos kannattaja kokee suosikkipelaajansa kokevan vääryyttä.

— Kommentointi vaihtelee aika paljon sellaisesta perus negatiivisesta ja kaikkitietävästä kommentoinnista varsinaiseen herjaamiseen. Tuskin kuitenkaan elektronisen urheilun parissa on sen enempää negatiivista kommentointia kuin muissakaan lajeissa.

Koko syksyn puhutuin aihe on varmasti ollut ENCE:en ja Aleksi ”AleksiB” Virolaiseen liittyvä mediamyllykkä. Jokainen onkin varmasti lukenut eri sosiaalisen median kanavissa asiaan liittyen. Siirron myötä ENCE onkin saanut erittäin paljon negatiivista kommentointia, osa kommenteista on varmasti ihan aiheestakin – sillä ENCE ei ole onnistunut mediaviestinnässään edes välttävällä tasolla. Useasti ENCEn saama kommentointi onkin mennyt todella rumaksi ja ENCE:n liittynyt Miikka ”SuNny” Kemppi onkin saanut osansa kommenteista. ENCE on menettänyt useita fanejaan omilla tekemisillään ja lausunnoillaan. Ainoastaan omalla tekemisellään on mahdollisuus parantaa asemaansa kannattajien silmissä.

On tärkeää, että asiaan puututaan ja se nostetaan esille. On tuotu julkisuuteen tilanteita, jossa on toivottu toisen kuolemaa pahimmassa tapauksessa. Tämänkaltainen tahallinen solvaaminen ei ole okei missään tilanteissa. Siksi on tärkeää, että ihmiset tehdään asian puolelta tietoiseksi.