Suomi on Counter-Strike-maa. Vectorama LAN-tapahtumassa pidetyn Counter-Strike: Global Offensive eSM-osakilpailun karsintoihin osallistui useita joukkueita samalla, kun Overwatch, Hearthstone ja Starcraft II kärsivät pelaajakadosta. Myös toiseen verkossa pelattavaan karsintaan osallistui kymmenisen joukkuetta, kun Overwatchin karsintoihin osallistui yhteensä vain kaksi. Counter-Strikella menee siis hyvin Suomessa. Vai meneekö?

Keskustelin viime viikonloppunna Vectoilla monien suomalaisten Counter-Strike-vaikuttajien kanssa ja suurin osa heistä lauloi samaa laulua. Counter-Strike-joukkueen pitäminen Suomessa ei kannata tällä hetkellä. Pelaajat ovat kalliita ja taso maailmalla on kova, ehkä jopa liian kova. Joukkueita ei kannata lähettää maailmalle häviämään sillä se ei ole organisaatioille kannattavaa. Samaan aikaan Suomessa ei järjestetä tarpeeksi ison rahan turnauksia.

Peli ammattimaistuu koko ajan ja Counter-Striken huippupelaajista on tullut täysammattilaisia. Pelaajat harjoittelevat pelaamista monta tuntia päivässä, minkä lisäksi heidän on pidettävä huolta kunnostaan ja jaksamisestaan. Tämä tarkoittaa, että pelaajien olisi elettävä pelaamalla, mikä ei Suomessa ole kovin pitkälle nykymenolla mahdollista. PENTA Sportin valmentajaksi siirtyny Niko “naSu” Kovanen kritisoikin eUrheilu.comille antamassaan haastattelussa suomalaispelaajien palkkausta. Lisäksi resursseja tarvitaan myös organisaation pyörittämiseen, henkilöstöön ja matkoihin.

Resurssien puutteen vuoksi joukkueet pysyvät kasassa vain vähän aikaa ja pelaajavaihto on suurta, mikä ei ole hyvä pohja kehitykselle, sillä kehitys vaatii pitkäjänteisyyttä. Joukkueet eivät voi myöskään kehittyä, jos ne eivät pääse pelaamaan LAN-ympäristössä. Toki Counter-Strikeä voi pelata esimerkiksi verkkoturnauksissa, mutta palkintorahat alemmilla tasoilla ovat pieniä ja maailmassa on monta kymmentä samalla tasolla liikkuvaa joukkuetta, joten läpimurron tekeminen on hyvin vaikeaa eikä organisaatioiden ja pelaajien kärsivällisyys yleensä riitä siihen. Lisäksi LAN-turnaukset ovat niitä missä jyvät erotetaan akanoista. Turnauksiin lähteminen on kuitenkin kallista ja kannattamatonta. Taitoa Suomesta kyllä löytyy menestymiseen. Sitä vain ei osata eikä välttämättä pystytä hyödyntämään oikein.

Suomeen tarvittaisiin enemmän ja isompia Counter-Strike-turnauksia, jotta joukkueet ja pelaajat voivat kehittyä ja sitä myöten saada paremmat eväät ja resurssit myös kansainvälisiä turnauksia varten. Askel tähän suuntaan on jo otettu, kun Assembly Summer -tapahtumassa järjestetään DreamHackin ylläpitämät Nordic Championship -finaalit. Mutta yksi iso turnaus ei riitä. Niitä tarvitaan enemmän tai organisaatioiden kiinnotus peliä kohti alkaa hiipumaan.