Super Bowl, Jalkapallon mm-finaali, Daytona 500, 100 metrin juoksun olympiafinaali, mitä näillä on yhteistä? Kyseessä ovat muutama maailman katsotuimmista urheilutapahtumista. Kyseessä olevat tapahtumat keräävät kerta toisensa jälkeen miljoonia ihmisiä maailman ympäri vastaanottimien ääreen. Ja kyseessä olevat tapahtumat kilpaillaan aina samanlaisella “kartalla”. Silti jokainen Super Bowl tai jalkapallon mm-finaali on uniikki, erilainen edellisistä. Elektronisen urheilun puolelta League of Legends täyttää edellä mainitut kriteerit vaikka pelin karttaan Summoner’s Riftiin onkin vuosien varrella tehty muutoksia. Mikä sitten tekee kyseisistä urheilulajeista seuraajien kannalta niin mielenkiintoisia?

Counter-Strike Global Offensive -turnauksissa käytetään pick/ban -kartanvalintasysteemiä ja pelaajat ovat olleet tähän tyytyväisiä. Pelissä on tällä hetkellä seitsemän eri kilpailullisissa peleissä käytettäävää karttaa, joista joiden ammattilaispelaajien inhoamaa Nukea pelataan pick/ban -systeemin ansiosta vähiten. 

Näistä kilpailullisista kartoista jokainen on erilainen. Ja silti niin samanlainen. Taktiikat ja pelityylit voivat vaihdella karttojen välillä, mutta pelin perustarkoitus ei muutu mihinkään. Pelissä on edelleen kaksi joukkuetta, joista toinen hyökkää ja toinen puolustaa. Minulle katsojana on loppupeleissä aivan sama pelataanko jokainen peli eri kartassa vai onko jokainen turnauksen peli paras kolmesta Dust2 -kartassa. Pelin ydin pysyy edelleen samana.

Samaa voidaan miettiä myös Overwatchin puolella. On totta, että eri kartoissa on eri pelimuotoja, mutta lopulta pelin syvin idea on sama kuin Counter-Strikessa, toinen joukkue hyökkää, toinen puolustaa. Pelin seuraamiseen hohdokkuus ei tule eri kartoista tai pelimuodoista. Se tulee pelaajien hienoista suorituksista, comebackeistä ja jännityksestä oman suosikkijoukkueen puolesta. Näitä asioita ei voida saavuttaa karttojen vaihtamisella, joten miksei vain annettaisi pelaajien päättää mitä karttoja he haluavat pelata? Katsojan kannalta sillä ei lopulta ole mitään väliä.