Super Bowl, Jalkapallon mm-finaali, Daytona 500, 100 metrin juoksun olympiafinaali, mitä näillä on yhteistä? Kyseessä ovat muutama maailman katsotuimmista urheilutapahtumista. Kyseessä olevat tapahtumat keräävät kerta toisensa jälkeen miljoonia ihmisiä maailman ympäri vastaanottimien ääreen. Ja kyseessä olevat tapahtumat kilpaillaan aina samanlaisella “kartalla”. Silti jokainen Super Bowl tai jalkapallon mm-finaali on uniikki, erilainen edellisistä. Elektronisen urheilun puolelta League of Legends täyttää edellä mainitut kriteerit vaikka pelin karttaan Summoner’s Riftiin onkin vuosien varrella tehty muutoksia. Mikä sitten tekee kyseisistä urheilulajeista seuraajien kannalta niin mielenkiintoisia?
Counter-Strike Global Offensive -turnauksissa käytetään pick/ban -kartanvalintasysteemiä ja pelaajat ovat olleet tähän tyytyväisiä. Pelissä on tällä hetkellä seitsemän eri kilpailullisissa peleissä käytettäävää karttaa, joista joiden ammattilaispelaajien inhoamaa Nukea pelataan pick/ban -systeemin ansiosta vähiten.
Näistä kilpailullisista kartoista jokainen on erilainen. Ja silti niin samanlainen. Taktiikat ja pelityylit voivat vaihdella karttojen välillä, mutta pelin perustarkoitus ei muutu mihinkään. Pelissä on edelleen kaksi joukkuetta, joista toinen hyökkää ja toinen puolustaa. Minulle katsojana on loppupeleissä aivan sama pelataanko jokainen peli eri kartassa vai onko jokainen turnauksen peli paras kolmesta Dust2 -kartassa. Pelin ydin pysyy edelleen samana.
Samaa voidaan miettiä myös Overwatchin puolella. On totta, että eri kartoissa on eri pelimuotoja, mutta lopulta pelin syvin idea on sama kuin Counter-Strikessa, toinen joukkue hyökkää, toinen puolustaa. Pelin seuraamiseen hohdokkuus ei tule eri kartoista tai pelimuodoista. Se tulee pelaajien hienoista suorituksista, comebackeistä ja jännityksestä oman suosikkijoukkueen puolesta. Näitä asioita ei voida saavuttaa karttojen vaihtamisella, joten miksei vain annettaisi pelaajien päättää mitä karttoja he haluavat pelata? Katsojan kannalta sillä ei lopulta ole mitään väliä.
Kyseisestä aiheesta oli keskustelua aikoinaan kun joku iso CSGO turnausjärjestäjä (ehkä jopa muistaakseni Valve) meinasi, vai peräti testasi, pakottaa suurimmassa turnauksessaan kaikki mapit pooliin ja pelattavaksi. CSGO:n osalta ainakin todettiin että se tekee joukkueille mahdottomaksi harjoitella kaikki mapit todella korkealle tasolle pelillisesti yhtäaikaa ja täten voi tuottaa tilanteita (ja yllättävän usein BO1 yhdistettynä tuottaakin) joissa lineupit joiden pitäisi taitotasollisesti kilpailla kovimmissa peleissä häviävät joukkueille jotka eivät muissa kartoissa pärjäisikään yhtään samanlailla. CSGO:ssa pohjiltaan terroristeilla voisi kuvitella olevan etulyöntiaseman koska 5v5 mutta toinen joukkue joutuu puolustamaan kahta paikkaa kun taas toisen ei tarvitse valloittaa ja tuhota kuin toinen, tai tappaa koko joukkue matkalla. Tätä etua kuitenkin tasoittaa kenttien ”ominaisuudet”. Joillekin pommipaikoille on helpompi estää vihollista puskemasta mutta jos se vallataan, se on myös vaikeampi ottaa takaisin haltuun. Toiset taas on helpompi vallata mutta myös menettää. Dust2 on tästä hyvä esimerkki, vaikkakin taktiikat ja pelaajien suoritukset tottakai tuovat varianssia peleihin pelin riippuessa hyvin paljon suorituksen lisäksi momentumista sekä tottakai myös onnesta.
Mielestäni mitään yhteisöä – varsinkaan ammattilaistasolla, ei pitäisi pakottaa pelaaamaan kenttää joista yhteisöstä suuri enemmistö ei pidä. Mikäli asia on näin, tulisi Blizzardin korjata se mikä kartassa on vikana tai korvata kartta. Ei siinä sen kummempaa, tietenkin oletuksena että pelaajilla on järkevä syy joka on muu kuin ”mä en vaa tykkää miltä se näyttää ja ei siinä pääse eteneen ollenkaan!” <- käsittääkseni tämä on taktiikoista ja suorituksesta kiinni, ei kentästä. Kenttä saattaa suosia, varsinkin tietyillä heroilla tai vastaavaa mutta sitten pitää keksiä jotain millä estetään sen tapahtuminen, on tietenkin esimerkkejä kuten vanha CSGO Inferno jossa vastustajan etenemisen pystyi käytännössä pysäyttämään hyvillä smokeilla ja molotoveilla ja kenttä oli uskomattoman hidasta hannausta. Nämä syyt tekivät kentästä todella tylsää katsottavaa myös yleisölle.
Hylkiömapeillahan myös pystytään osittain lisäämään taktista puolta pickaukseen siten että osa tiimeistä harjoitteleekin näitä mappeja ja jossain vaiheessa päätyykin esim. nukeen. Muutama kuukausi sittenhän kävi siten että NA tiimit ei ollu lähinnä ollenkaan pelannut nukea kun olivat bannineet aina, mutta sitten EU tiimejä vastaan olikin toisin koska oli pari jengiä jotka oli sitä treenannut (NiP ja joku toinen).