E-urheilu on yksi maailman nopeimmin kasvavimmista aloista, ja rivakasti laajenevat organisaatiot ja yhteistyökumppanit tarvitsevat koko ajan enemmän osaavia ihmisiä mukaan toimintaan. Newzoonin raportin mukaan e-urheilusta on tulossa miljardiluokan ala seuraavien vuosien sisällä, ja tarjolla on työpaikkoja laidasta laitaan.

 

Pelaajat muodostavat vain pienet osan koneistosta

Ensimmäisenä e-urheilusta puhuttaessa monelle tulee mieleen ammattipelaajat. Huippupelaajat ovatkin varmaan koko skenen näkyvämpiä hahmoja. Haaveet ammattipelaajan ammatista ovat vielä suurille massoille tänä päivänä utopiaa, mutta harvoille ja valituille ammattipelaajan polku saattaa avautua yllättävänkin helposti.

Suomesta on saatu maamme kokoomme nähden huikea määrä ammattipelaajia, mutta monet heistä valuvat ulkomaille. Timo ”Renemesis” Tarviainen kirjoitti aiheesta blogin muutama viikko takaperin, suosittelen lukemaan siitä lisää asiasta.

Sanotaanpa vaikka, että e-urheilujoukkue saa haalittua kuudesta ammattilaisesta itselleen kilpailullisen tiimin. Pelaajat ovat täysipäiväisiä pelureita, joiden rutiineihin kuuluu harjoitella ammattiaan tunteja päivässä. Kenelle siis valuu vastuu turnausjärjestelyistä, markkinoinnista, valmennuksesta, manageroinnista, PR-suhteista ja miljoonasta muusta asiasta? Edellä mainitut kategoriat ovat niitä paikkoja, joihin voi päästä sisään vaikka ei olisi itse pelaamisessa mikään ammattilainen.

Suurilla e-urheiluorganisaatioille pelaajien määrä saattaa kokonaishenkilöstöön nähden tippua alle 5%. Perinteiset urheiluseurat ovat jo pitkän aikaa liikkuneet suuntaan, jossa pelaajien määrä on laskenut suhteessa muuhun henkilöstöön.

Paris Saint Germany esports työpaikat eurheilu

Muun muassa Ranskan suurin urheiluorganisaatio PSG on lähtenyt mukaan e-urheiluun. Lähde psg-esports.com

 

Miten löytää työpaikka eurheilun parista?

Kaikkia työpaikkoja etsiessä pitää löytää omat vahvuutensa ja tutkia, kenelle niistä voisi olla eniten hyötyä. E-urheilussa tulisi kanssa miettiä, mihin peliin tai seuraan omat tietotaitosi sopisivat parhaiten. Jos satut vaikka pelaamanaan intohimoisesti League of Legendsiä, niin olisiko mahdollista hakeutua johonkin LoL-organisaatioon? Counter-Strike Global Offensivesta kiinnostuneelle siitä markkinointikoulutuksesta voisi olla apua vaikka Fnaticin somemanagerina?

Hitmarker ja Esports Observer ovat työkaluja, joihin on listattu kattavasti kaikenlaisia e-urheilun liittyviä työpaikkoja. Iso osa työpaikoista ei vaadi edes fyysistä läsnäoloa, sillä lähestulkoon kaikki työ tehdään tietokoneella. Ja pikaisella vilkaisulla Suomestakin on tarjolla tällä hetkellä töitä Hitmarkerissa!

Allekirjoittaneen kokemuksen mukaa suuri osa paikoista täytetään niin sanotun hiljaisen haun kautta. Tuttuja ja tutun tuttuja otetaan suoraan töihin, mikäli tuttavapiiristä löytyy työlle osaaja. Tämän takia on todella tärkeää olla hyvin verkostoitunut e-urheilupiireissä, ja pitää yhteyksiä yllä. Ensimmäistä paikkaa hakiessa monelta puuttuvat laajat verkostot, joten kannattaa rohkeasti kysellä paikoista ja olla aktiivinen asian suhteen.

Mitä laajemmalle e-urheilu leviää ”kansan syviin riveihin”, sitä enemmän työpaikkoja tulee tulevaisuudessa avautumaan. Nyt on monelle vastavalmistuneelle tai jo työelämään astuneelle tilaisuus päästä mukaan alalle, jonka tulevaisuudesta on vain positiivisia signaaleja. Samanlainen tilaisuus taisi viimeksi olla IT-buumin aikaan, kun itseoppineet it-velhot pystyivät kävellä isoihin organisaatioihin pelkällä taidolla ilman muodollisia koulutuksia. E-urheilussa on nyt osittain sama tilanne, ja erilaisia e-urheilun ammattikoulutuksia kasataan jo vauhdilla.

Saatesanoina todettakoon, että myös Eurheilu.com rekryää tällä hetkellä.

Lähteet: Newzoo, Hitmarker Kansikuva: Business Insider