Viime viikon maanantaina saimme joidenkin jo kauan odottaman uutisen, kun turnausorganisaattori ESL kumosi entisen iBuyPower joukkueen pelaajien ottelumanipulaatiosta saamat pelikiellot. Monien suosikkipelaajat, kuten Sam “DaZeD” Marine ja Joshia “steel” Nissan, saavat näin ollen pelata jatkossa ESL:n ja ESEA:n järjestämissä turnauksissa.

Monet fanit ja alan ammattilaisetkin ovat ottaneet uutiset ilolla vastaan. Päätös on ollut monien mielestä odotettu ja pelaajilta odotetaan jatkossa suuria tekoja. Oikeastaan fanien pelaajia kohtaan osoittamat ylistyssanat alkoivat välillä jo läikkyä yli. Ihmettelen kovasti miksi näiden pelaajien historia halutaan unohtaa ja miksi heidät halutaan takaisin huipulle.

Mistä on kyse?

Elokuun 20 päivä 2014. Menestynyt yhdysvaltalaisjoukkue iBUYPOWER kohtasi NetcodeGuides.com joukkuetta vastaan Cevon ammattilaisliigan viidennellä kaudella. iBP lähti otteluun selvänä ennakkosuosikkina, mutta NetcodeGuides.com voitti ottelun reilulla erolla 16-4. iBUYPOWER voitti myöhemmin saman syksynä kyseisen liigan kaataen muun muassa NetcodeGuidesin pudotuspeleissä kahdesti sekä voittaen Cloud9:n finaalissa.

Välittömästi ottelun jälkeen alkoi liikkua todisteita, joiden mukaan iBP:n pelaajat olisivat lyöneet vetoa itseään vastaan ja hävinneet ottelun tahallisesti. Todisteet kuitenkin kuitattiin huhuina ja jäivät nopeasti unholaan, mutta tammikuun 16. päivä vuonna 2015 journalisti Richard Lewis esitti vakuuttavia todisteita joiden mukaan iBP:n pelaajat olivat lyöneet vetoaan itseään vastaan ja todella hävinneet ottelun tahallaan. Tammikuun 26. päivänä Valve julkaisi tiedotteen koskien kyseistä tapausta ja asetti samalla neljä iBUYPOWERIn pelaaja,  NetcodeGuidesin perustajan Casey “caseyfoster” Fosterin sekä pari muuta tapaukseen liittynyttä henkilöä elinikäiseen peli- ja toimitsijakieltoon. iBP:n kokoonpanosta ilman pelikieltoa jäi ainoastaan Tyler “Skadoodle” Latham, joka ei ollut hyötynyt häviöstä taloudellisesti.

Pelikiellon saaneet pelaajat     

  • Duc ”cud” Pham
  • Derek ”dboorN” Boorn
  • Casey ”caseyfoster” Foster
  • Sam ”DaZeD” Marine
  • Braxton ”swag” Pierce
  • Keven ”AZK” Larivière
  • Joshua ”steel” Nissan

Tämän vuoden Heinäkuun lopulla ESL ilmoitti, että he ovat kumonneet entisten ex-iBUYPOWERin pelaajien pelikiellot, ja pelaajat saavat näin ollen osallistua ESL:n järjestämiin turnauksiin ja liigoihin. Muut turnausjärjestäjät eivät ole vielä seuranneet ESL:n esimerkkiä eivätkä pelaajat saa osallistua myöskään Valven sponsoroimiin tapahtumiin.

Pelikieltojen kumoaminen oli suoraa jatkoa ESL:n keväiselle päätökselle kumota huijausohjelmien käytöstä kiinni jääneiden pelikiellot kahden vuoden jälkeen. Päätöksen myötä muun muassa Hovik “KQLY” Tomassian ja Joel “Emilio” Mako saivat palata Counter-Striken kilpakentille.

Päätös herätti suurta raivoa ja muun muassa Tomassianin uuden joukkueen Vexed Gamingin pelaajat Steve “jarod” Cohen ja Léonard “Smyli” Michelino erosivat joukkueesta vastalauseena KQLY:n liittymiselle. Emilio puolestaan herätti närää muun muassa iGame.comin keskuudessa, kun ruotsalaisen edustamansa “sekajoukkue” sai suoran kutsun Copenhagen Gamesiin viime huhtikuussa.

Ottelumanipulaatio vastaan huijaaminen — Sopupelit sotivat urheilun ideaa vastaan

Siinä missä Tomassianin ja Makon pelikieltojen loppuminen ei aiheuttanut hurraa huutoja, on ex-iBP:n “vankilasta” vapauttaminen aiheuttanut paljon positiivista pöhinää Twitterissä. ESL on saanut päätöksestään suorastaan ylistäviä kommentteja ja monet ammattilaispelaajat ja muut alalla työskentelevät ovat olleet asiasta hyvillään.

Fanit olivat odottaneen Steelin, DaZeDin ja kumppaneiden paluuta kieli pitkällä. Monet ovat todenneet, että ottelumanipulaatiossa mukana olleet pelaajat tekivät vain virheen ja heidän saamansa rangaistus oli liian raju rikkeeseen nähden.

Tämä on ihmetyttänyt minua kovasti. Pelikiellosta päässeet pelaajat on nostettu jalustalle ja heitä ylistetään kovin sanoin. Pelaajilta odotetaan suuria ja jopa Pohjois-Amerikan alamaissa olevan CS-skenen pelastamista. Samalla pelaajien tekemä “virhe” on tuntunut jäävän unholaan.

Ottelumanipulaatio ei tunnu olevan monelle kovin vakava asia toisin kuin huijaaminen, jota pidetään lähes kuolemansyntinä. Itse olen asiasta toista mieltä, sillä mielestäni otteluiden tahallinen häviäminen on vähintäänkin aivan yhtä vakava rike ja oikeastaan jopa vakavampi.

Huijaamisen perustana on yleensä halu olla paras, kova kilpailuhenki ja voitontahto. Huijari kuitenkin yrittää saavuttaa sen, mikä niin kilpaurheilussa, kuin elektronisessa urheilussakin on perimmäisenä tarkoituksena eli voittaa ja kilpailla. Ja sitä nämä huijarit koittavat saavuttaa.

Ottelumanipulaatiolla puolestaan ei ole mitään tekemistä urheilun kanssa vaan sotii sen perimmäistä ideaa vastaan. Esimerkiksi aimbotin käyttäjä yrittää voittaa ottelun, vaikkakin säännöissä kielletyin keinoin, sopupeliin suostuvat pelaajat puolestaan koittavat hävitä ottelun tahallaan saadakseen itselleen tai muille taloudellista (tai kilpailullista) hyötyä. Ja tämä, jos mikä sotii urheilun etiikkaa vastaan.

Sopupelit eivät ole mielekkäitä myöskään katsojan kannalta. Tahallaan häviäminen vie otteluista ja kilpailuista pohjan kokonaan pois. Katsojat eivät näe näissä otteluissa niitä hienoja suorituksia ja strategioita mitä he tulevat katsomaan. Mitä järkeä on seurata ottelua, jossa toinen osapuoli ei anna kaikkeaan vaan tekee tahallaan ratkaisevia virheitä?

ex-iBP:n pelaajat saavat jatkossa osallistua esimerkiksi ESL:n Pro -liigaan.

Sopupelit johtavat vankeusrangaistuksiin ja ovat vahingollisia lajille

Sopupeleillä on myös huijaamista pitemmälle kantavia vaikutuksia. Muun muassa jalkapallon puolella ottelumanipulaatiot ovat johtaneet jättimäisiin sanktioihin. Esimerkiksi Italian jalkapalloskandaali vuonna 2006 johti useisiin vankeusrangaistuksiin ja muun muassa kaksi Italian pääsarjan Serie A:n suurjoukkuetta Juventus ja Lazio pudotettiin maan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Suomessa vastaavia tapauksia ovat olleet Superpesiksen sopupeliskandaali sekä AC Allianssin ottelumanipulaatioskandaali. Sopupelit koskettavat usein koko organisaatiota. Huijaaminen puolestaan on yleensä ennemmin yksilön harteilla. Toki molemmissa tapauksissa on nähty poikkeuksia.

Vankeusrangaistuksiin on päädytty myös elektronisen urheilun puolella, kun StarCraft pelaajat Choi “YoDa” Byung Hyun, Park “Gerrard” Oi Shik ja Choi “BBoongBBoong” Jong Hyuk tuomittiin vuonna 2016 18 kuukauden vankeusrangaistukseen ottelumanipulaation seurauksena.

Rangaistukset kuulostavat joidenkin mielestä kovilta, joidenkin mielestä kovempiakin olisi saanut antaa. Huijaaminen harvemmin johtaa näin laajoihin seuraamuksiin, vaikka esimerkiksi dopingin käyttö on rikos esimerkiksi Italiassa.

Sopupelit ja varsinkin siihen liittyvä korruptio ovat myös erittäin vahingollisia lajille, laajassa mittakaavassa tapahtuessaan paljon huijaamista vahingollisempia. Laajamittainen ottelumanipulaatioskandaali voisi olla suorastaan tuhoisa vielä kasvavan lajin kannalta. Esimerkiksi pesäpallon arvostus ei ole palannut skandaalin jälkeen entiselleen. Uskon horjuminen pelaajien puhtauteen on loppujen lopuksi pienempi paha kuin uskon horjuminen pelaajien motivaatioon voittaa. Ensimmäinen voi vielä taata hienoja elämyksiä toinen tuhoaa katsomiskokemuksen täysin.

Elektronisen urheilun puolella ei olla nähty vielä laajamittaisia sopupeliskandaaleja lähinnä sen vuoksi, että lajin vedonlyöntipuoli on vielä lapsenkengissä. On kuitenkin ajan kysymys, milloin näin voi käydä. Ja, jos ison osan yhteisöä mielipide on vähättelevä ongelmaa kohtaan on ulkopuolisten voimien helpompi sotkeutua asioihin. Jotkut ovat todenneet ex-iBP:n tapauksen olleen mitätön ja tapahtuneen merkityksettömässä ottelussa. Tämä ajattelutapa on vaarallinen, sillä juuri tällaisen ajattelutavan myötä myös isommat skandaalit ovat mahdollisia.

Ja ennen kuin pääni laitetaan pölkylle huijareiden ylistämisestä niin sanotaan vielä tämä. Kyllä huijaaminen on todella huono asia lajille ja KQLY sekä Emilio ansaitsevat kohtelunsa. Kyllä minuakin ärsyttäisi, jos jompikumpi alkaisi vielä menestyä Counter-Striken parissa. Samalla tavalla kuin minua ärsytti Justin Gatlinin 100 metrin juoksun maailmanmestaruus Lontoon mm-kisoissa. Mielestäni vain ottelumanipulaatio on pahempi asia eikä sen vuoksi steeliä ja kumppaneita pitäisi nostaa jalustalle ja ylistää. Pelaajat ovat rangaistuksensa kärsineet siitä olen yhtämieltä, mutta niin ovat myös KQLY, Emilio ja Justin Gatlinkin.

Lähteet: