Huijausta korkeimmalla tasolla 

Otsikko sen jo kertookin – Playerunknown’s Battlegroundissa huijausta on tapahtunut myös pelin korkeimmalla tasolla. Monta jopa PEL-karsinnoissa olleita pelaajia on nyt julkisesti nimetty ja heille on langetettu eritasoisia rangaistuksia. Osa pelaajista oli käyttänyt huijausmetodeja itse, ja osa ei ollut itse ollut osallisena huijauksessa, mutta oli tietoinen joukkuetoverinsa huijaamisesta ja siten hyötynyt itse myös siitä. 

Ainakin kuusi pelaajaa olivat myös käyttäneet näitä epärehellisiä keinoja jopa kymmenien tuhansien dollarien arvoisissa huipputurnauksissa, mikä osoittaa, miten suuri ongelma on. Ammattilaispelaajan aktiivinen osallistuminen huipputurnauksessa huijaamiseen ei vain vaadi pelaajalta hermoja, vaan myös häpeilemätöntä pokkaa. Tapaukset, missä pelaajan joukkuetoverit eivät ole olleet tietoisia huijaamisesta, ovat poikkeuksellisen hävyttömiä. Jokainen tällainen huijari on tietoisesti riskeerannut oman tulevaisuutensa lisäksi myös omien pelikumppaniensa tulevaisuuden. 

Kaikkien huijauksesta kiinni jääneiden nimet löydät tästä linkistä 

 

Miten tällainen huijaus oli mahdollista? 

Syy, miksi tällainen huijaaminen oli alun alkaen mahdollista, oli metodin hienovaraisuus. Niin kutsuttua “radar hackia” pystyi käyttämään analysoimalla PUBGin lähettämiä paketteja pelin serverille. PUBGin huijauksen havainnointijärjestelmä Battle-eye ei ole aikaisemmin huomannut tätä, mutta jossain vaiheessa Battle-eyen insinöörit varmaan äkkäsivät muutoksen, joka tapahtui huijaajien host-tiedostossa.

Ja nalkkiin jäivät. 

Varteenotettavaa on siis se, ettei tällaistä huijausta ole mahdollista tapahtua vahingossa. Kyseessä ei ole ollut mikään bugi, jota saatetaan virheellisesti käyttää hyväksi, vaan todella määrätietoista huijaamista. 

 

Vaikutukset tuntuvat koko skenessä 

Huijausskandaali on aiheuttanut jo muutoksia PUBGin eri liigatasoilla, kun joukkueita on tiputettu pois ja aikaisemmin karsiutuneita joukkueita on nostettu liigapaikoille.  PUBG Suomiliigassa huijaamisesta kiinni jäänyt Orion Finland korvataan Overrated Individuals-joukkueella, ja Sans domicile fixe menettää liigapaikkansa PUBG Contendersissa.  

Huijaaminen säteilee tällä hetkellä koko ammattimaiseen PUBG-sceneen. “Miten tämän kaliiperin järjestelyissä voi vielä esiintyä huijaamista” mietti varmasti moni, kun huijauksen levinneisyys selvisi. Voiko liigoihin enää luottaa? Onko mahdollista, että nykyiset pelaajat huijaavat tälläkin hetkellä vielä havaitsemattomilla keinoilla? Nämä kysymykset tulevat olemaan monien mielessä, vaikka huippu-PUBG imagoa kohennettaisiinkin tulevaisuudessa. Tällaiset asiat jättävät jälkensä pitkäksi aikaa. 

 

Paistaa se aurinko risukasaankin 

Onneksi synkimmilläkin asioilla on hopeareunuksensa. Monet pelaajat ovat avoimesti tuoneet esille pettymyksensä tuntemiensa huippujen toimintaa kohtaan. Normaalisti näissä tilanteissa ollaan valmiita tuomitsemaan kaikki, ketkä liitetään skandaaliin edes etäisesti, mutta suoraan sanoen yllättäen monet jaksoivat odottaa lisätietoja ja vahvistuksia banniuutisista. Pisteet siitä kaikille! 

Koko hässäkän positiivisin asia oli silti yhden tietyn organisaation reagointi uutisiin: Varsin menestyksekkäästi pelannut Pittsburgh Knights, joka sai ennakkokutsun PUBG-Eurooppaliigaan, oli yksi niistä joukkueista, josta paljastui huijari. Joukkueen Can ”TEXQS” Ozdemir saattoi olla korkeimmalle kohonnut huijaamisesta kiinni jäänyt pelaaja. Knightsin toimitusjohtaja Rob “Leonyx” Lee osoitti todellista pelisilmää Knightin Twitteriin julkaistulla videolla.

Lähteet: PUBG Esports Twitter, Pittsburgh Knight twitter