Paljon puhutaan siitä, että CS:GO-skeneä pitäisi saada kasvatettua Suomessa. Jokaisella on paljon erilaisia mielipiteitä asian suhteen, muttei tarpeeksi konkreettisia tekoja. Meillä on suuria unelmia siitä, kuinka Suomesta saataisiin nostettua ENCEn lisäksi uusia joukkueita maailmalle. ENCEn takana kotimaassa käy kuhinaa, sillä pitkään on odotettu, että Suomesta saataisiin useampi joukkue maailmalle. Tällä hetkellä HAVU on todella lähellä todellista breikkiä. Joukkue on pelannut pitkään hurmostilassa, jonka seurauksena se on noussut lähemmäs maailman kärkijoukkueita. On jopa puhuttu, että vaihtuuko Suomen kärkijoukkueen paikka lopulta, jota tällä hetkellä pitää ENCE.

ENCE on näyttänyt omaa esimerkkiään pääsemällä maailmalla kovatasoisiin turnauksiin ja myöskin menestymällä niissä. Jatkuvalla syötöllä Suomesta nousee kotimaan CS-kentälle loistavia pelaajia. Usein ongelmaksi nousee se, ettei ole mahdollisuutta päästä pelaamaan kovatasoisiin turnauksiin ulkomaille. Suomessa on useita joukkueita, mutta joukkueiden pelillinen taso heittää erittäin suurella skaalalla. Näkisin, että ENCEn takana on ainoastaan pari kolme joukkuetta, joilla olisi mahdollisuus päästä kansainvälisiin huipputurnauksiin.

ENCEn menestymisen myötä tuntuu, että Suomessa on herätty suuremmalla rintamalla, jotta saataisiin useampi joukkue tai pelaaja nostettua kansainvälisiin ympyröihin. Juuri ne kovatasoiset turnaukset kehittävät eniten, vaikka aluksi saisikin vain puhtaita selkäsaunoja. Pikkuhiljaa on perustettu akatemiatoimintaa sekä Suomeen tuotiin ensimmäinen kansainvälisen tason turnaus, jonne Suomen mestarilla oli mahdollisuus päästä pelaamaan ja haastamaan isompiaan. Ei myöskään pidä unohtaa HAVUn pääsyä Rotterdamin turnaukseen. Millä keinoilla mahdollistettaisiin se, että suomalaiset joukkueet pääsisivät useampiin kansainvälisiin turnauksiin?

Ensinnäkin, Suomeen pitäisi saada enemmän kovatasoisia turnauksia, joihin tulisi maailman kärkijoukkueita ja jossa esimerkiksi SJ:llä tai HAVU:lla olisi mahdollisuus päästä testaamaan tasoaan ja sitä kautta aukeaisi mahdollisuuksia päästä pikkuhiljaa suurempiin turnauksiin. Kokemukset kovatasoisista turnauksista, missä pelaa maailman parhaita joukkueita kehittävät eniten, vaikka tulos olisikin aluksi aika murskaava. Tie on pitkä ja kivinen kulkea, mutta hyvä pohja on rakentumassa. Sen päälle pystyy rakentamaan uusia kerroksia. Kuitenkin täytyy muistaa, ettei suomalaisjoukkueiden ulkomaille vienti tapahdu nopealla aikataululla, se vaatii aikaa sekä kärsivällisyyttä. Suomalaisjoukkueissa sekä -pelaajissa on kuitenkin potentiaalia pärjätä myöskin kovemman tason turnauksissa.

Koko ajan maailmalla nähdään enemmän, kuinka ammattipelaajat panostavat entistä enemmän urheiluun raskaan ja puuduttavan harjoittelun sekä muun pelaamisen lisäksi. Maailman kärkijoukkueiden taustajoukoissa on ollut useissa tärkeissä turnauksissa mukana esimerkiksi psykologeja. Olisiko tässä yksi hyvä keino, johon muidenkin suomalaisjoukkueiden olisi hyvä tarttua? Ainakin ENCE on ottanut tämän käyttöön. Luulisi, että tämä olisi oikea ratkaisu siinä vaiheessa, jos ja kun, useampi suomalaisjoukkue pääsee pelaamaan maailmalle, sillä turnaukset tulevat olemaan ainakin alussa todella vaikeita.

Ulkomailla koko ajan enemmän panostetaan pelaajien urheilullisuuteen kilpapelaamisen taustalla. Kilpapelaaminen on rankkaa, joten on tärkeää, että kaikki muu on kunnossa. Voidaan kutsua, että kilpapelaaminen on kuin korttitalo, jos yksi terveyden osa-alue ei ole pelaajalla kunnossa, niin ennen pitkään korttitalo romahtaa maahan.

Yksi hyvä esimerkki tästä on Astralis. Tanskalaisorganisaatiossa on pitkään panostettu urheilullisuuteen pelaajien toimesta, henkistä puolta unohtamatta. Pitkien kilparupeamien aikana terveelliset elämäntavat ja urheilullisuus nousevat isoon rooliin, kun puhutaan pelaajien jaksamisesta.

Osallistu keskusteluun ja kommentoi alle, miten Suomesta saadaan enemmän joukkueita kansainvälisiin huipputurnauksiin?