Lähestulkoon jokainen on kuullut ENCEn satumaisesta tarinasta, kun se nousi Minoreilta aina Majoreiden finaaliin sijoittuen lopulta hienosti toiseksi. Samalla ENCE teki historiaa, sillä koskaan aiemmin mikään suomalaisjoukkue ei ole GS:GO:ssa päässyt Majoreilla näin pitkälle. Yhdessä hetkessä lähes tuntemattomasta ENCEstä kasvoi koko Suomen ENCE ja se myöskin sai faneja muualta maailmasta. Majorit ovat CS:GO:ssa kaikista arvostetuin turnaus, jonne jokainen pelaaja haluaa päästä joskus pelaamaan. Vain harva sen pystyy voittamaan.

ENCEn saagaa on saanut seurata julkisuudessa varsin tiiviisti, niin hyvässä kuin pahassa. Julkisuudessa on puitu eri juonenkäänteitä erittäin aktiivisesti. Mielipiteitä on heitelty ilmoille niin puolesta kuin vastaan. Jos on seurannut vähänkin yleistä kommentointia eri sosiaalisen median palveluissa, tuntuu, että negatiivista kommenttia on tullut enemmän.

Juonenkäänteitä on ollut enemmän kuin suomalaisessa komediaelokuvassa. Julkisuudessa eri sosiaalisen medioiden palveluissa on esiintynyt yksi ja sama kysymys: ”Milloin voi myöntää, ettei julkisuudessa paljon puitu pelaajavaihdos toimi?” On myöskin odotettu, että milloin ENCEn taustahenkilöt nostavat kätensä virheen merkiksi. Jää tosin nähtäväksi, että tuleeko tämä koskaan tapahtumaan.

ENCEn esiintyminen julkisuudessa ja sen antamat lausunnot ovat todella ristiriidassa keskenään. Erittäin vaikeaa on uskoa, että joku voi munata näin pahasti oman julkisuuskuvansa sekä imagonsa omien faniensa silmissä. ENCEn antamista lausunnoista saa kuvan, että muutama viestinnän peruskurssi on jäänyt käymättä.

Pelaajat ovat kuitenkin loppujen lopuksi syyttömiä ENCEn taustahenkilöiden toilailuihin. ENCEn pelaajistolle pitää antaa aikaa sekä mahdollisuus näyttää mihin he oikeasti joukkueena pystyvät. Uusi kokoonpano on kuitenkin pelannut yhdessä vasta niin vähän aikaa, kun taas Aleksib:n kanssa ENCE pelasi lähes 2 vuotta yhdessä.

Joukkue palaa viiden viikon treenijaksoltaan ja pelaa seuraavan kerran IEM Pekingissä, jossa se kohtaa muun muassa tanskalaisen Astraliksen. Jos turnaus ei suju toivotun lailla, joutuvat ENCEn taustalla toimivat henkilöt miettimään jotain muita ratkaisuja. Aikaa ei kuitenkaan ole loputtomasti. Yksi asia on kuitenkin varmaa, sen muutoksen täytyy lopulta tapahtua.

On väärin olettaa, että kaikki palapelin palat loksahtaisivat heti paikoilleen. Edellä mainittu treenipätkä sekä marraskuussa pelattavat kaksi Kiinan turnausta ovat avainasemassa ENCEn pelillistä tulevaisuutta ajatellen. Pahimmassa tapauksessa ENCE pilaa omat mahdollisuutensa saada kutsuja huipputurnauksiin  ja jatkaa tippumista rankingissa alaspäin. Tämä skenaario ei todellakaan ole oikea tie, jos suomalaisjoukkue haluaa joskus olla maailman paras CS:GO-tiimi.

Viimeisin käänne koko saagassa onkin se, että Aleksi Virolaista on huhuttu OG:n riveihin. Tämä samainen huhu onkin esiintynyt monessa eri tahossa. En mene tarkemmin mahdolliseen paikkaansa pitävyyteen, mutta kuitenkin koko saagan naurattavin käänne on ENCEn sanallinen anti julkisuudessa. Eri medioissa on esitetty, etteivät ENCE sekä OG ole päässeet yhteisymmärrykseen Virolaisen sopimuksen ulosostohinnasta, joka on huhuttu olevan noin puoli miljoonaa euroa. ENCEn julki tuomasta tiedotteesta tulee ilmi halu nylkeä pelaajasta kaikki raha viimeiseen asti.

On todella valitettavaa, että ENCE on jo pilannut tai on pahasti pilaamassa oman imagonsa, jos se lähtee väkisin tappelemaan Virolaisen sopimuksen hinnasta. Täytyy kuitenkin muistaa, että Virolainen on yksi maailman parhaista pelinsisäisistä johtajista, joten rahallinen korvaus on tietenkin oikeutettu. Virolainen on nuori kaveri, eikä pitkään jatkuva pelaamattomuus tee hyvää kenenkään uralle, oli sitten kuinka seppä syntyessään.

Jäämme odottamaan, että miten kyseinen saaga mahtaa edetä.

IEM Peking: 7.11. klo 06:00 ENCE vs. 100 Thieves

Kuva: ENCE Esports