Kuten kaikki ovat huomanneet, e-urheilu alana kehittyy ja kasvaa jatkuvasti ja nousee yhä useampien ihmisten tietoisuuteen. Siitä kertoo myös se, että viime viikolla Peliviikon päätteeksi sisäministeri Maria Ohisalo twiittasi naisiin ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvista vihamielisistä asenteista ja vähättelystä pelaajina. Ensimmäinen reaktioni oli “Tää on siistiä, päättäjätkin huomio e-urheilun”.

Ja sitten menin lukemaan twiittiketjua. Luultavasti parempi mieli olisi jäänyt, mikäli olisin jättänyt sen tekemättä, sillä olihan se arvattavissa, minkälaista tekstiä siellä voi tulla vastaan. Kollegani kirjoitti viime tammikuussa naisten kohtaamasta seksismistä e-urheilussa, ja keskustelun siitä tiivistää aikalailla kommentti, jonka mukaan aiheesta puhuminen on naisten jalustalle nostamista, ja naisten tulisi ensin todistaa pärjäävänsä huipulla. Eli, todista että pärjäät huipulla, sitten voit valittaa siitä, että serverillä huudellaan asiattomuuksia vain sukupuolesi takia.

Suurin osa pelaajista kohtaa toksista käytöstä, varsinkin, jos pelaa tuntemattomien kanssa. Siltä tuskin välttyy kukaan, edustipa mitä sukupuolta tahansa. Mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että miespuolisen pelatessa tuntemattomien kanssa tuskin kukaan heti pelin alkuun toteaa, että peli on hävitty vain siitä syystä, mitä sukupuolta edustat. Tämä ja muut kuluneet heitot siitä, kuinka nainen kuuluu Infernon sijaan keittiöön, ovat vain pieni osa sitä, mistä syystä usea nainen päätyy pitämäään mikkinsä mutella sen sijaan, että kertoisi infot tiimikavereilleen.

Huonot asenteet naispuolisia pelaajia kohtaa eivät tule vain miehiltä, eivät todellakaan. Meni useampi vuosi, ennen kuin viitsin sanoa julkisesti, että oikeastaan pelaaminen on kivaa ja e-urheilu alana kiinnostaa, ja haluaisin tulevaisuudessa työskennellä sen parissa. Turhaan tosin, sillä lähipiirini oli kannustava, ja totesi, että kyllä he ovat sen tienneet. Siitä huolimatta, moni naispuolinen kohtaa vähättelevää käytöstä nimenomaan toisilta naisilta: Vihjaillaan, että henkilö X pelaa vain saadakseen huomiota, tai mikäli naisena työskentelee e-urheilun parissa, on saanut työnsä täysin muista syistä kuin osaamisensa perusteella. Miettikää hetki, kuinka absurdi ajatus olisi esimerkiksi pelaajavaihtojen tapahtuessa, että pohditaan, saiko pelaaja paikkansa taitojensa vuoksi VAI jostain muusta syystä.

Ohisalon twiittiketjussa niin monet mieheksi olettamani kuten naisetkin sanoivat, etteivät ole kohdanneet pelatessaan Ohisalon kuvailemaa käytöstä. Se on mahtavaa! Mutta kommenteista paistoi ajatus, että koska he eivät ole kohdanneet tätä, ongelmaa ei ole olemassa. Lisäksi kommenteissa pohdittiin, miksi pelaamisen parissa kohdatusta toksisesta käytöksestä pitää tehdä tasa-arvokysymys. Kommenttiketju todistaa, että aiheesta puhumista pitää jatkaa – edelleen.

Vaikka toksiseen käytökseen törmääkin liian usein, uskon siihen, että on kasvamassa sukupolvi, jonka myötä huono käytös ketä tahansa kohtaan vähenee. Meillä Suomessa löytyy loistavaa pelikasvatusta, pelivalmennuksia sekä monissa oppilaitoksissa on mahdollista opiskella kilpapelaamista tai e-urheilun muita osa-alueita. Tuskin ongelma tulee kokonaan täysin poistumaan, mutta ehkä ainakin huono käytös vähenee!

Mikäli muuten otsikot naisten tai kenen tahansa kohtaamasta vähättelystä ja huonosta asenteesta ärsyttävät, kannattaa Ohisalon twiittiketjusta napata ainakin mukaan vinkit, joilla pelaamisesta tehdään mukavampaa kaikille.

  • Puuttua pelimaailmassa kohtaamaasi vihamieliseen puheeseen naisia tai vähemmistöjä kohtaan.
  • Kutsua ystäviäsi pelaamaan heidän sukupuolestaan riippumatta.
  • Nauttia peleistä riippumatta siitä, mitä muut siitä ajattelevat.

Kuva: Pixabay