Teemu Mahanne istuu kotisohvallaan ja hymyilee. Hymyyn onkin aihetta, sillä nuorukainen voitti viikonlopun aikana järjestettyjen jääkiekon ”MM-kisojen” ykkössijan yhdessä joukkueensa kanssa. Sponsorien ja palkkausten suhteen tämä tarkoittaa, että Mahanteen vuositulot tulevat jo nousemaan miljoonalukemiin.

”Iso työhän tässä on ollut, mutta onneksi tiimi on ollut tukemassa”, Mahanne kommentoi.

Vielä jokin aikaa sitten jääkiekko miellettiin tyhjänpäiväiseksi peliksi, jota naapurin lapset pelasivat kotijärven jäällä. Shokeeraavaa onkin, että edellisvuosien tapaan huippuluokan ”urheilijat” tienaavat yhä miljoonaluokan ansioita, eikä mittava ammattiurheilijoiden joukko kadonnutkaan vuodenvaihteessa kuin tuhka tuuleen.

Mahanteelle nousu tähteyteen ei ole ollut helppoa. Vanhemmat olivat huolissaan, kun nuorukainen vietti kaikki talvet ulkona pakkasessa. Rahatkin upposivat lätkävarustuksiin, eikä koulunkäynti jostain syystä kiinnostanut.  Mahanen tuli usein mustelmilla tai pahimmilla vahingoilla varustettuna kotiin.

”Siinä vaiheessa koitettiin laittaa stoppia touhuun”, Mahanne selittää, ”Ääni tosin alkoi muuttumaan kellossa, kun alettiin joukkueen kanssa voittamaan otteluita.”

Hyvällä tuurilla jääkiekko voi turvata Mahanteen toimeentulon pitkäksikin aikaa. Urheilu on vielä kasvava ala, joka vetää uusia sponsoreita ja katsojia.

”Vähän hupsultahan se joiltain kuulostaa, että ihmiset katsovat meidän puuskuttamista sen sijaan, että katsoisivat vaikkapa tikkaa tai biljardia. Onhan se varmaan vaikea ymmärtää, kun lajien vaatimukset on vaan lähestulkoon identtisiä”, Mahanen myöntää.

Tuore maailmanmestari ei kuitenkaan ehtinyt jäädä juttelemaan pitkäksi aikaa, sillä hänet oli kutsuttu kaupungin torille pällisteltäväksi.

Kuvalähde: YLE/Tommi Hänninen

 

Lue myös: