Viikonloppuna järjestetyn Assembly Winterin Counter-Strike: Global Offensive -turnaus päättyi suomalaisittain iloisella tavalla, kun uudistunut HAVU Gaming kaatoi turnauksen finaalissa nimekkään LDLC:n. HAVU pelasi hienon ja nousujohteisen turnauksen.

Tulos oli myös historiallinen, sillä suomalaisjoukkue ei ole voittanut vuosiin Assemblyn CS:GO-turnausta, jos siihen on osallistunut vähänkään nimekkäämpiä ulkomaalaisjoukkueita. Turnauksen suurin petrauksen kohde jäikin tällä kertaa suomalaiselle yleisölle, joka oli suurilta osin kovin hiljainen.

Assembly Winter oli ensimmäinen e-urheilutapahtuma, johon osallistuin. En odottanut suurta urheilujuhlaa, mutta nyt tuntui siltä, että parhaimmillaan muutaman sadan hengen Counter-Strike-yleisö ei edes kannattanut kunnolla suomalaisjoukkueita. Otteluiden ratkeamiset toki noteerattiin ja yksittäiset kierrosvoitot palkittiin muutamilla taputuksilla.

Samanlainen meno vaikutti olevan viereisessä Overwatch-turnauksessa. Tapahtumassa paljon kovempi metakka kuului jostain aivan muualta kuin ammattilaisturnauksista.

Myös Counter-Strike-turnauksen kansainvälisen lähetyksen selostajat Tomi ”lurppis” Kovanen ja Joona ”natu” Leppänen huomauttivat suomalaisyleisöä muutamaan otteeseen latteasta meiningistä. Yleisö voisi tehdä pienillä asioilla paljon enemmän turnaustunnelman kohottamiseksi.

E-urheilun pitäisi profiloitua yleisössäkin raikkaudella ja nuorekkuudella: tehdään omaa juttua eikä kumarreta kenellekään – varsinkaan niille urheilun oikeinkannattajille, jotka naljailevat e-urheilun statuksella. Katsomoon voisi tuoda suomalaisjoukkueiden saatavilla olevaa fanikamaa tai erilaisia meemikylttejä, joita usein näkeekin kansainvälisissä turnauksissa. Myös kierrosten aikana tapahtuville yksilösuorituksille saa hurrata.

Muutama nuorukainen nähtiin turnauksen aikana tekemässä e-urheilukatsomoistakin tuttua dab-tanssiliikettä. Kiitos heille. Vaikka ”däbbäys” herättää monissa myötähäpeää, minusta on vain siistiä, että yleisössä laitetaan edes hieman hösseliksi.

Yleisöilmiössä voi olla tosin kyse ihan vain pohjoismaalaisesta mielenlaadusta. Esimerkiksi monissa Ruotsissa järjestettävissä isoissa CS-turnauksissa on ollut suht vaisunoloinen meininki, ellei ruotsalaisjoukkue ole ollut turnauksen ratkaisupeleissä. Toki myös suuren luokan turnaustuotanto avittaa tunnelman kohottamisessa ja siihen virittämisessä – asia, jossa Suomen turnaukset jäävät auttamatta jälkeen. Nyt e-urheilun todellisen karnevaalitunnelman löytänee lähimmillään Puolassa ja Saksassa järjestettävistä isoista turnauksista.

Suomalaisilla e-urheilun brändeillä on ratkaiseva osuus siinä, miten yleisö saadaan turnauksissa mukaan kannattamaan. Nyt fanituotteita ei juurikaan näy yleisössä. Esimerkiksi HAVU on menestynyt Suomessa, mutta ei ole noussut samanlaiseksi fanituksen kohteeksi kuin esimerkiksi ENCE eSports vuonna 2016. Assembly Winter 2016 -tapahtumassa suomalaisyleisö oli aivan eri tasolla tämän vuotiseen tapahtumaan verrattuna, kun se kannusti ENCE:ä Counter-Strike-turnauksen voittoon täysin äänipalkein.

ENCE profiloi itsensä suomalaisena ”dream teamina”, unelmajoukkueena. Vaikka joukkueen nousu huipulle jäikin piippuun, ENCE sai jopa kansainvälisen CS-yhteisön huomion, hieman kärjistäen, yhdellä yksinkertaisella sloganilla ”EZ for ENCE”. Nyt ainakaan nykyisissä Suomi-CS:n joukkueissa ei tunnu olevan samanlaista vetoa kuin edellisvuosien ENCE:llä.

Iso kehityksen kohde jatkossa onkin pysyvien brändien luominen suomalaiseen e-urheiluun. Nykyisten organisaatioiden näkyvyys ei ole vielä korkealla tasolla. Vaatii pitkäjänteistä työtä ja hyviä tuloksia, että e-urheilujoukkueista voisi tulla perinteisten urheiluseurojen kaltaisia pysyviä brändejä. Toinen asia on, voiko e-urheiluun edes luoda samanlaista vanhemmalta lapselle siirtyvää fanitusta kuin perinteisessä urheilussa.

Brändidilemma on e-urheilun alati muuttuvassa maailmassa, ja pienessä Suomessa, todella haastava pähkinä. Joka tapauksessa on selviö, että kannatuskulttuuria voi ehostaa jo pienillä asiolla. Miksi ei tunnustettaisi väriä myös e-urheilussa?

Kuvalähde: eUrheilu