6.12.2018 oli monelle kilpapelien parissa toimivalle tai niitä fanittavalle lunastuksen hetki. Dota 2 -pelaajat Jesse ”Jerax” Vainikka ja Topias ”Topson” Taavitsainen astelisivat presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle ensimmäisinä kilpapelaajina koskaan. Herrojen varovainen laahuksen väistävä askel tulisi olemaan kokonaiselle kansanryhmälle valtava jättiläisen loikka suoraan kansakunnan kabinetteihin.

Herrat astelivat tyylikkäänä punaista mattoa pitkin kättelemään tasavallan presidenttiä ja tämän puolisoa. Täydellisen suorituksen jälkeen kaksikko siirtyi juhlapaikan uumeniin nauttimaan tunnelmasta. Kotisohvilla tunsimme kollektiivista iloa. Me teimme sen.

Sitten esiin astui yleisradion toimittaja,  kukkaniityn kuningatar Päivikki ”paivikkisunray” Koskinen. Ylen haastattelijana juhlissa toiminut Koskinen muutamalla peruskysymyksellä johdatti aikojemme sankarit mukavuusalueelle jossa suojaus laskeutuu, jonka jälkeen aivan yllättäen sivalsi kavalasti poikien purjeet rikki lausuen ”Meneekö energiajuomaa kuinka paljon?”

Isänmaallinen paatos vaihtui sekunnissa talvisodan henkeen.

 

Somekansa taisteli, pojat juhlivat

Olin itse varmasti ensimmäisiä, jotka laittoivat Koskiselle viestiä Twitterissä. Suorastaan hykertelin itsekseni. Kysymys oli niin stereotyyppinen ja hölmö, että siitä saa jo ujon piikin laittaa toimittajakollegalle. Laittelin viestin ja jatkoin muita puuhiani. Myöhemmin illalla katselin Twitteriä, jos vaikka olisi tullu jotain huvittunutta kommenttia Koskiselta tai joku olisi vaikka osallistunut löylynlyöntiin.

Kävi ilmi, että löylyä riitti. Sitä oli kauhan sijasta heitetty ämpärillä ja osalla saunojista veri pakeni aivoista kovaa tahtia.

Somen tuomio oli tyly. Koskisen kysymys oli loukkaava ja vahvasti ennakkoluuloinen.

Tässä vaiheessa painan pausea ja varaan itselleni oikeuden tulkintaan. Tämä koko raapustus menettää merkityksensä jos olen ymmärtänyt lukuisat haastattelua kommentoivat twiittaukset väärin ja kyseessä onkin suurimittainen roustaus hyväntahtoisella, mutta rankalla kädellä.

Jatkan silti olettaen ja väittäen, että osalla meikäläisistä kysymys todellakin kutitteli tunnerekisterin hämärämpiä värekarvoja.

 

Majani ei ole Mökömököpuussa

Tunteissahan hienointa on se, että ne ovat aina aitoja vaikka niissä ei mitään järkeä olekaan. Tästä johtuen meille jokaiselle on suotu yksilöllinen määrä järkeä käytettäväksi tunteiden kaverina, ettei homma bugaa kuin Fallout 76. Evoluution tai idioluution seurauksena (tästä ei taida olla mitään tieteellistä tutkimusta) meille on myös kehittynyt ominaisuus jättää se järki mutelle tai kickata servulta kokonaan.

Tunteet ja intohimo ovat upeita asioita joita jokainen meistä tarvitsee, mutta niiden kyydissä pääsee yleensä pidemmälle kun matkaeväät riittävät jos ei ymmärrä jarruttaa ajoissa. Myös kilpapelaaminen tarvitsee ihmisten intohimoa ja tunteikasta suhtautumista kehittyäkseen edelleen ja noustakseen myös lajin ulkopuolisten ihmisten silmissä sinne missä se meidän mielestämme jo on.

Näiden lisäksi kilpapelaaminen tarvitsee myös sitä järkeä raivatessaan itselleen tien viidakossa, jossa se edelleen törmää ennakkoluuloihin, vähättelyyn ja vihamielisiin vastaantulijoihin. Skene tarvitsee sen verran itseluottamusta, että se ei lähde joka risaukseen reagoimaan tunteella ja mahdollisesti karkottaamaan sen varovaisesti puiden välistä tuijotelleen kiinnostuneen.

Ei meillä ole tarvetta mitään tarvetta loukkaantua Jeraxin ja Topsonin puolesta, koska pojat hoitivat homman ammattimaisesti.  Vastasivat kysymykseen ja nyt ihmiset tietävät, että nämä jannut painaa kahvilla.

Koskisen kysymys oli toki hassu ja sinällään pienen kuittailun arvoinen muttei kuitenkaan missään nimessä sellainen, että kenenkään tarvitsee siitä itseensä ottaa. Varmasti tarkoituksena ei ollut kyykyttää tai väheksyä kundeja millään tavalla.

Laittelen tähän loppuun esimerkin kuinka olisin itse halunnut asiaan reagoida jos olisin vain malttanut odottaa valon syttymistä. Asialla suuresti arvostamani Joona”natu”Leppänen

 

Tämä kirjoitukseni oli tunteellisen reagoinnin ja ehkä jonkinasteisen järjen väliintulon lopputulos, näillä mennään.

Kuvalähteet: Yle ja Joona Leppäsen twitter