Tänään on suomalaisessa kilpapeliskenessä tullut jo vastaan useampi twiittaus, jossa on lainattu Kuusamolaisen paikallislehden Koillissanomien juttua kilpapelaamisesta. Itsessään hurmaavan naiivi juttu käsittelee toimittajan kokemusta siitä kun hän avasi television ja katsoi sieltä CS:Go:n FACEIT-Majoria.

Jutun sisältö on lyhykäisyydessään pöyristynyttä vuodatusta ja isällisiä neuvoja nuoremmalle sukupolvelle. Toimittaja oli kauhusta kankeana katsonut kun joukkueet teurastavat toisiaan erilaisin sodankäynnin välinein ja kaikki tämä oli vaikuttanut toimittajasta silkalta hulluudelta.

Jossain vaiheessa oli tynnyrin kansi raottunut siinä määrin, että sisäänvalunut informaatio oli paljastanut toimittajalle kyseessä olevan kilpapelitapahtuma, jota myös e-urheiluksi kutsutaan. Toimittaja tekee esimerkein selväksi ettei asialla ole mitään tekemistä urheilun kanssa.

Loppuartikkeli lienee kirjoitettu melkoisen tunnekuohun vallassa, koska se ampuu jalkaan itseään ja käytännössä koko urheilua topakkaan tahtiin.

Argumentointi alkaa sillä, että suoritustapa on väärä -> koneen ääressä tuolilla istuminen.

Toimittaja ottaa myös esille etiikan ja moraalin. Toimittajan mielestä juuri kilpapelaamisesta puuttuvat etiikka ja moraali. Jos tarkastellaan kilpaurheilun historiaa niin se on täynnä toinen toistaan kammottavampia ja kuvottavampia tapauksia joissa etiikka ja moraali ovat loistaneet poissaolollaan. Myös monessa urheilulajissa on vastustajan nujertaminen väkivaltaisesti on koko lajin tarkoitus ja lähtökohta.

Ameriikan Lance ja seitsemän moraalitonta voittoa.

Sinäänsä on varsin merkillistä tarttua aina tähän väkivalta-näkökulmaan, koska esim CS:Go -pelissä ei kukaan vahingoitu oikeasti. Lapsena kun leikittiin poliisia ja rosvoa, ei silloinkaan kukaan vahingoittunut kuin korkeintaan kompastuessaan, vaikka siinä kyllä lelupyssyllä ihan kohti ammuttiin.

Ehkä kaikkein vallattomin argumentti käsittelee fyysistä ponnistusta. Toimittajan mielestä urheilu lisää henkistä ja fyysistä hyvinvointia vain jos siihen kuuluu fyysinen ponnistus, ei pelkkä tuolilla istuminen. Eli nyt käsi ylös kaikki ne urheilulajit joissa istutaan/joudutaan istumaan ja suorittaminen ei vaadi fyysistä ponnistusta. Noh leikki sikseen.

Itse lähdin kirjoittamaan tätä blogia, koska halusin ilmaista, että tästä kyseisestä kaupunkilehden artikkelistä on ihan turha kenenkään tuohtua. Artikkeli on kaikessa lapsellisuudessaan niinsanotusti vanhentunutta dataa ja pyrkii saamaan näkyvyyttä samanmielisten lukijoiden parissa.

Yhtälailla kirjoitan itse tässä tietoisena siitä, että suurin osa lukijakunnastani on kanssani aikalailla samalla mieltä.

Kuulun henkilökohtaisesti siihen joukkoon, jonka mielestä on yksi lysti lasketaanko kilpapelaamista urheiluksi vai ei. Jossain vaiheessa alan tahto ja pyrkimys oli tulla tunnustetuksi urheiluna, ja joillakin on vieläkin se lähtökohta.

Itse perustan ajatteluni siihen, ettei kilpapelaaminen tarvitse urheilun statusta. Laji seisoo jo varsin rehvakkaasti omilla jaloillaan kun puhutaan harrastajamääristä ja kilpailullisista tapahtumista ympäri maailman.

Jo aivan ruohonjuuritasolla moninpelaaminen avaa maailman ja antaa ihmiselle todella paljon kaikkea sellaista pääomaa, mitä ei esimerkiksi löydy kotipitäjän kuularingistä.

Myös kotipitäjän kuularinki antaa pääomaa, mutta se on omanlaistaan.

Mielestäni kilpapelaaminen täyttää niiltä osin urheilun määritelmät, millaisena itse näen koko urheilun kirjon. Itse en kuitenkaan koe kilpapelaamista urheiluksi, vaan täysin omaksi kilpailemisen muodokseen.

Ai niin se laaja määritelmä. Toimittajan mielestä perinteinen kolmen lajin laaja määritelmähän on yleisurheilu, suunnistus ja hiihto. Jutussa ei mainita onko määritelmä toimittajan oma, koillismaan paikallinen vai mistä peräisin, mutta esim. Afrikassa se ei lienee kovin tunnettu ole.

Tämän jutun kirjoitti armeijan käynyt reservin pioneerialiupseeri, entinen kilpaurheilija ja jo lähes 40 vuotta pelannut heppuli, joka seuraa urheilua ja kilpapelaamista nauttien niiden moninaisuudesta.

Ps. Keihästä ei alkuun käytetty siihen, että haluttiin tietää kuka viskaa sen pisimmälle.

Kuvalähteet: Ancient Pages ja Slate.com