Tämän vuoden juttuja ja haastatteluita on monilta osin värittänyt korona ja sen vaikutukset. Alkuvuodesta tuskin kukaan osasi odottaa, kuinka paljon tulisimme viettämään aikaa neljän seinän sisällä – ja seuraten ja pelaten pelejä!

Seuraavaksi seuraa omaa mielivaltaista muisteluani siitä, mitä erityisesti suomalaisessa e-urheilussa on tapahtunut vuoden aikana. Varmastikaan kaikkea ei tule mainittua – kerro siis ihmeessä, mikä sinulle on jäänyt mieleen!

Keväällä nähtiin NHL-joukkueiden julkaisuhuuma. Suomalaisista kärkiorganisaatioista kolme julkaisi joukkueensa änäriin lyhyen ajan sisässä: hREDS, KOVA Esports sekä SJ Gaming. NHL-peli on nostanut suosiotaan organisaatioiden parissa tänä vuonna, ja myöhemmin esimerkiksi RCTIC ja SAWO Esports julkaisivat joukkueensa, ja myös ENCE teki paluun NHL-pelin pariin.

Keväällä yksi kauneimpia suomalaisia sanoja oli HAVU. Havun CS:GO-joukkue lähti toden teolla kilpailemaan kansainvälisten huippujoukkueiden kanssa, kun osallistui Flashpointin karsintoihin Los Angelesissa. Matkaan liittyi paljon käänteitä ja matkustamista edestakaisin Suomen ja Yhdysvaltojen välillä, mutta lopulta joukkue jäi rapakon toiselle puolelle – ja vietti aikansa käytännössä neljän seinän sisällä koronarajoitusten vuoksi – ja sijoittui Flashpointin ensimmäisellä kaudella kolmanneksi.

ENCE yllätti keväällä laajentamalla pelivalikoimaansa: organisaatio ilmoitti lähtevänsä mukaan League of Legendsiin, ja joukkue kutsuttiin suoraan kilpailemaan Riot Gamesin, DreamHackin ja Telian järjestämään Nordic League of Legends Championship -sarjaan, jossa suomalaisjoukkue kilpaili 12 muun joukkueen kanssa. Telia Esports Series toi myös Suomeen ja muihin Pohjoismaihin kansalliset sarjat pelissä, ja sarjaan kutsuttiin suoraan pitkään League of Legends -joukkueen nimensä alla pitänyt Nyyrikki Esports sekä niin ikään keväällä joukkueen julkaissut KOVA Esports. Muut joukkueet Suomen sarjaan valikoituivat karsintojen kautta.

Kesän alussa Riot Games julkisti viimein virallisesti uuden räiskintäpelinsä Valorantin. Jo beta-vaiheessa peli keräsi paljon kiinnostusta ja pelaajia, ja virallisen julkistamisen jälkeen kiinnostus vain kasvoi. Monet ulkomaiset organisaatiot ovat julkistaneet omat joukkueensa peliin, ja myös Suomessa nähtiin syksyllä muutamia joukkuejulkistuksia, ja olipa ensimmäisessä Riotin järjestämässä turnauksessa First Strikessäkin suomalaisia pelaajia mukana. Pelin kilpailullisen skenen muodostumista kuitenkin vielä odotellaan, ja se on yksi syy siihen, miksei joukkuejulkistuksia nähty ihan samaa tahtia kuin kävi änärin kanssa. Monet Overwatch– ja CS:GO-prot ovat kuitenkin vaihtaneet Valorantin pariin, kuten esimerkiksi Havussa pelannut Aaro ”hoody” Peltokangas.

Syksyllä koko CS-skeneä kohahdutti niin sanottu valmentajabugi, jonka myötä useiden joukkueiden valmentajat tuomittiin toimitsijakieltoon. Näin kävi myös ENCEn päävalmentajalle Slaava ”Twista” Räsäselle, joka siirtyikin lähes 1,5 vuoden toimitsijakiellon myötä analysoijan rooliin.

Pelaajavaihdoksia suomalaisissa CS-joukkeissa on nähty paljon, ja varsinkin Ence ja Havu ovat käyneet kauppaa pelaajistaan. Vuoteen on mahtunut myös sairaslomia ja motivaation puutetta, ja monia nuoria lupauksia on jäänyt tauolle kilpapelikentiltä.

Yksi mielenkiintoisista vuoteen mahtuneista tapauksista on Elias ”jamppi” Olkkosen liittyminen Enceen, vaikkei hän VAC-bannikieltonsa vuoksi saakkaan pelata Valven järjestämissä turnauksissa, kuten Major-turnauksissa. Olkkonen on käynyt oikeustaistoa Valvea vastaan, mutta asiaan ei vielä ole saatu ratkaisua.

Peltokankaan vaihdettua CS:GOsta Valorantiin, oli Havun joukkueessa paikka vapaana. Paikka täytettiin Sami ”xseveN” Laasasella, joka siirtyi Encestä Havuun. Sopimukseen kuului, että Laasanen pelaa Majoreihin liittyvät pelit entisen joukkueensa kanssa.

Pelaajatauon jälkeen KOVA ilmoitti nuoren AWP-lupauksensa Nikita ”derkeps” Sirmitevin siirtyvän pois aktiivisesta kokoonpanosta, sillä nuori pelaaja halusi keskittyä opintoihinsa. Hänen tilalleen Kova hankki hREDSistä Jarkko ”spargo” Rahjan.

Syksyllä Encen kokoonpanossa tapahtui suuria muutoksia, kun ensin Jani ”Aerial” Jussila jäi sairauslomalle, ja myöhemmin Jere ”sergej” Salon ilmoitettiin siirtyvän penkille, sillä Salolla oli ongelmia motivaationsa kanssa ja lisäksi hän aloittaa varusmiespalveluksensa tammikuussa.

Ratkaisua tyhjille paikoille lähdettiin hakemaan Havun pelaajista: Joonas ”doto” Forss ja Eetu ”sAw” Saha siirtyivät Enceen, Saha tosin valmentajan rooliin, sillä hän oli päättänyt lopettaa oman kilpapeliuransa. Loppuvuodesta Encen viidentenä pelaajana nähtiin lainalla SJ Gamingista Tuomas ”SADDYX” Louhimaa.

Loppuvuodesta Encen CS-joukkueen entiset ja nykyiset pelaajat kohahduttivat Aleksi ”allu” Jallin ollessa vieraana HLTV Confirmed -podcastissa. Vastikään penkille siirtynyt Salo twiittasi, ettei Jallin puheita kannata ottaa koko totuutena, ja tästä lähtikin liikkeelle kohu, joka ei vieläkään ole täysin selvinnyt. On käynyt ilmi, että joukkueessa on ollut jo pidemmän aikaa ongelmia, joita ei ole käsitelty. Luultavasti näistä syistä Miikka ”suNny” Kempin ilmoitettiin siirtyvän pois aktiivisesta kokoonpanosta, ja hän etsii itselleen uutta tiimiä.

Kaikenkaikkiaan suomalaiset organisaatiot ovat selvinneet koronavuodesta kohtuullisen hyvin, ja luottoa tulevaisuuteen löytyy – ainakin niiden haastatteluiden perusteella, joita tein organisaatioiden edustajien kanssa loppuvuodesta. Toivottavasti ensi vuodesta tulee entistä parempi, ja näemme jälleen laneja ja muita livetapahtumia.

Haastatteluja suomalaisten organisaatioiden vuodesta:

Hyvää uutta vuotta jokaiselle!