Fortnite on Epic Gamesin kehittämä, vuonna 2017 julkaistu ensimmäisen persoonan räiskintäpeli. Ampumisen lisäksi pelistä löytyy monipuolinen rakennustyökalu, jonka avulla pelaaja voi rakentaa itselleen seiniä, torneja, ansoja, yms. Peli nousi suursuosioon nimen omaan Battle Royale -pelimuotonsa kautta, jossa yhteensä 100 pelaajaa kisaa toisiaan vastaan selviytyäkseen ottelun voittajaksi.

Kilpapeliottelun rakenne

Kaikki pelaajat aloittavat ottelun saaren ylitse lentävästä bussista. Pelaajat hyppäävät maahan, tavoitteenaan löytää itselleen aseita ja muita apuvälineitä itsensä puolustamiseen. Pelistä löytyy seitsemän eri aselajia, jotka ovat:

  • Assault Rifles
  • Machine Guns
  • SMGs
  • Pistols
  • Shotguns
  • Sniper Rifles
  • Explosive weapons

Tämän lisäksi yksittäisiä aseita löytyy eri tyyppejä, jotka vaihtelevat harvinaisuuden ja tehokkuuden mukaan; mitä harvinaisempi ase on, sitä tehokkaampi se on.

Aseiden lisäksi pelaajien tärkeänä apuna toimii jo ennen mainittu rakennustyökalu, jonka avulla he pystyvät esimerkiksi rakentamaan itselleen suojan tai reitin korkeammalle alueelle. Rakentamiseen tarvitaan puuta, jota pelaajat louhivat puita ja rakennuksia hakun avulla tuhoamalla. Tarpeen tullen hakkua voi myös käyttää hätäaseena.

Ottelun edetessä saarta ympäröivä myrsky suurenee ja suurenee, kutistaen pelaajien käytössä olevaa ympyränmuotoista aluetta. Näin ollen pelaajia ajetaan toisiaan kohti, ja yhteydenottojen todennäköisyys kasvaa pelin kulkiessa loppuaan kohden, vaikka mukana olevien pelaajien määrä tippuukin jatkuvasti.

Kilpailullisesti Fortnitessa on käytössä kaksi eri pelimuotoa; solo ja duo, eli yksilö ja pariottelut. Pelaajat saavat pisteitä vastustajien eliminoimisen ja selviytymisen perusteella. Ottelun päätyttyä sijoitus päätetään näille kerääntyneiden pisteiden perusteella.

Pelin suosio

Fortnite ampaisi Battle Royale -pelimuotonsa ansiosta tämän hetken suosituimmaksi peliksi ja kulttuuriseksi suurilmiöksi.Viime vuonna Epic Games ansaitsi Fortnitella 2,4 miljardia dollaria.

Syitä suosioon on monia. Fortniten piirrosmainen ulkonäkö ja leikkisä ilme houkuttelevat hyvin kasuaalipelaajia ja nuorempaa yleisöä. Peli myös toimii kevyemmillä tietokoneilla kuin vaikkapa kilpailijansa PUBG, ja on pelattavissa ilmaiseksi. Tulonsa pelinkehittäjät saavat pelin sisältä löytyvien maksujen ja kausikorttien kautta.

Fortnite onkin onnistunut nousemaan esiin nimenomaan vaihtoehtona realistisemmalle ja vaikeasti lähestyttävämmälle PUBGille.

Pelin kilpapeliskene

Pelin saaman suuren kiinnostuksen myötä Epic Games on tukenut Fortniten kilpaskeneä merkittävästi. Esimerkiksi tänä vuonna yhtiö jakaa yhteensä 100 000 000 dollaria palkintorahaa. Epic Gamesin järjestämiin turnauksiin kuuluvat sekä viikoittaiset turnaukset, sekä kesällä huipentuva Fortnite World Cup.

Yhtiön suuren panostuksen ansiosta peli nousi nopeasti e-urheiluskenen puhutuimpien pelien joukkoon. Samalla Epic Games on saanut kritiikkiä, jonka mukaan se ei kohtele pelin e-urheiluskeneä sen ansaitsemalla ammattitaitoisuudella. Ongelmiksi ovat esimerkiksi nousseet peliin massiivisesti vaikuttaneiden uusien esineiden julkaiseminen juuri ennen tärkeitä turnauksia, sekä miljoonan dollarin Winter Royale Open -turnauksen järjestäminen päällekkäin kiitospäivän kanssa. Turnaus julkistettiin vain muutama päivä ennen sen alkua.

Peli on hitaasti saanut tukea myös Epic Gamesin omien turnausten ulkopuolelta. Esimerkiksi maailman suurimpiin turnausjärjestäjiin kuuluva ESL laajensi Fortniteen vuoden 2019 alussa 500 000 dollarin ESL Katowice-turnauksellaan, ja pelistä on muotoutunut suosittu vetonaula suomalaisissa paikallistapahtumissa.

Suomessa Fortnitessa mukana olevia e-urheiluorganisaatioita ovat esimerkiksi Helsinki REDS, HAVU Gaming ja Conquer Gaming.