League of Legends (LoL) on katsojamääriltään maailman suosituin e-urheilupeli. Riot Gamesin tekemä peli kerää viikoittain satojatuhansia katsojia eri liigoihinsa. Peli on tänä vuonna kymmenen vuotta vanha ja jatkaa kasvamistaan. Pelillä on yli 100 miljoonaa pelaajaa kuukaudessa.

League of Legends – Peli esittelyssä

Legaue of Legends on moba (multiplayer online battle arena) -peli ja pelin idea on tuhota vihollisen nexus. Joukkue, joka saa ensimmäisenä tuhottua vihollisen nexuksen, voittaa pelin. Yhdessä ottelussa pelaa kaksi viiden hengen joukkuetta.

Pelin kentällä, Summoners Riftissä, on kolme linjaa: top lane, middle lane ja bottom lane. Tämän lisäksi lanejen välissä sijaitsee metsä eli jungle, johon syntyyn monstereita, joita tappamalla saa rahaa ja kokemusta (experience).

Kaikissa näissä laneissa on kolme tornia, jotka pitää tuhota edetäkseen seuraavalle. Nexus sijaitsee kummankin joukkueen tukikohdassa eli basessa. Sitä vartioi kaksi tornia, ja ennen kuin voit tuhota nämä tornit, pitää sinun tuhota inhibitor, joka on lanen viimeisen tornin takana.

Ottelun aikana jokaiselle lanelle syntyy minioneita. Minionit syntyvät nexuksessa tietyin väliajoin ja auttavat pelaajia puskemaan torneja. Minioneiden tappamisesta saa myös rahaa ja experienceä, ja tämä onkin pelin merkittävin rahan ansaitsemis mekaniikka.

Ottelu alkaa champion selectillä, jossa jokainen pelaaja valitsee oman hahmonsa. jolla tulee pelaamaan pelin. Pelissä on valittavissa 142 eri hahmoa.

Objektiivit

Pelin voittamisen kannalta on tärkeä valloittaa kentältä löytyviä objektiiveja. Objektiiveja ovat tornit, inhibiittorit, dragon ja Baron Nashor.

Tornien valloittaminen antaa rahaa ja enemmän kontrollia karttaan, jotta voit liikkua vapaammin.

Dragoneita eli lohikäärmeitä on neljä erilaista; Ocean, Mountain, Infernal ja Cloud. Jokainen näistä antaa erilaisen buffin. Ocean dragon antaa mana- ja health regeneraatiota, Infernal passiivista ability- ja attack poweria, mountain true damagea objektiiveihin (tornit, dragonit ja Baron) ja cloud nopeutta.

Baron Nashor on pelin tärkein objektiivi, joka antaa suuren buffin ja 300 goldia kaikille joukkueen pelaajille. Baron buff antaa ability- ja attack poweria ja suuren buffin minioneille, joka yleensä auttaa voittamaan pelin.

Championit ja itemit

Pelissä on useita erilaisia hahmoja, eli Championeita. Yleensä Championit luokitellaan attack gamage- , ability power- tai tank-Championeiksi. Tämä määritellään sen mukaan, mitä itemeitä eli esineitä championeille rakennetaan. Yhteensä pelissä on valittavana satoja eri itemeitä.

Itemeitä ostetaan kullalla, jota saa viimeistelemällä eli last hittaamalla minioneja, tappamalla vihollisia, tappamalla torneja ja tappamalla jungle minioneita. Kultaa saa myös passiivisesti pelin edetessä.

Vielä jos pilkotaan Championeitä tarkempiin kategorioihin, niin löytyy myös assasineja, tankkeja, bruisereita, supporteja, mageja ja ranged carryjä.

Meta

Pelissä noudatetaan yleensä tietynlaista metaa, eli tyyliä pelata peliä. Meta muodostuu, kun parhaimmat pelaajat ovat saaneet selville, mikä on paras tapa pelata peliä. Kymmenen vuoden aikana parhaaksi tavaksi pelata peliä on muodostunut, että top lanella on yksi pelaaja, mid lanella yksi, yksi on junglessa ja kaksi bot lanella.

Top lanella pelataan yleensä tankkeja ja bruisereita. Mid lanella pelataan yleensä mageja ja assasineja. Bot lanella pelataan yleensä ad carryä ja supportia. Nämä ovat vakiintuneet roolitukset, mutta valitut championit muuttuvat usein. Tätä edesauttaa se, että Riot Games julkaisee patchin kahden viikon välein, jossa championeiden, itemien yms. voimatasoa muutetaan.

Pelimuodot

League of Legendsissä yleisin pelattava kartta on Summoners Rift. Tämän lisäksi pelistä löytyy myös muita karttoja ja pelimuotoja. Myös Summoners Riftissä on neljä erilaista muotoa; blind pick, draft pick, ranked solo/duo ja ranked flex.

Howling Abyss -kartassa pelaraan ARAM:ia (All random all mid). Tässä kartassa on vain yksi linja, eikä kukaan saa valita omaa championiaan, vaan ne valitaan satunnaisesti.

Twisted treelinessä pelataan 3v3-modea. Tässä kartassa on kaksi linjaa ja jungle niiden keskellä. 3v3-pelimuodossa on mahdollista pelata rankedia tai normal blind pickiä.

Näiden lisäksi pelissä on kiertäviä pelimuotoja, jotka eivät ole avoinna ympäri vuoden. Näitä ovat esim. Ultra rapid fire, nexus blitz, one for all, hexakill, ascension, dominion yms. Jokaisessä näissä pelimuodossa on oma tapansa tehdä pelistä mielenkiintoinen ja erilainen. One for allissa kaikki joukkueessa pelaavat samaa championia, ultra rapid firessa on 80 prosenttia cooldown reductionia ja abilityt eivät maksa manaa ja nexus blitzissä on oma karttansa ja pelityyli, joka on hyvin Blizzardin julkaiseman Heroes of the Stormin tapainen.

League of Legends e-urheiluna

League of Legendsi on katsojaluvuiltaan maailman suurin e-urheilulaji. Vuoden 2018 finaalia katsoi 100 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa.

League of Legendsin e-urheilun alussa järjestettiin turnauksia erilaisissa isoissa laneissa, joita striimattiin internetin välityksellä. Vuodesta 2013 lähtien Riot Games kuitenkin perusti liiga-systeemin, jotta jokaisella alueella olisi oma liigansa. Suurimpia näistä liigoista ovat LEC (ent. EU LCS), LCS (ent. NA LCS), LCK, LPL ja LMS. Liigat keräävät viikoittain miljoonia katsojia.

Liigat koostuvat kahdesta kaudesta: kevät ja kesä. Jokaisen alueen kevään mestari pääsee Mid season invitationaliin (MSI) ja kesän mestari World Championshipseihin. Nämä ovat League of Legendsin ainoat isot kansainväliset turnaukset. Worldseihin pääsee kaikista isoista alueista kolme joukkuetta ja pienempien alueiden liigoista (kuten Japani, Brasilia ja Turkki) yksi joukkue.

Eniten League of Legends -pelissä tienanneet pelaajat (vain turnausvoitot):

1. Korea Faker Lee, Sang Hyeok $1,175,927.15

2. Korea Duke Lee, Ho Seong $921,111.09

3. Korea Wolf Lee, Jae Wan $913,084.70

4. Korea Bang Bae, Jun Sik $910,451.46

5. Korea Bengi Bae, Seong Ung $810,683.00

6. Korea Blank Kang, Sun Gu $559,518.75

7. Korea Ambition Kang, Chan Yong $553,234.20

8. Korea Rookie Song, Eui Jin $530,739.50

9. China Uzi Jian, Zihao $512,733.39

10. China Ning Gao, Zhen Ning $486,901.67

11. Korea Crown Lee, Min Ho $482,787.81

12. Korea CuVee Lee, Seong Jin $482,492.98

13. China Baolan Wang, Liu Yi $479,622.62

14. Korea Ruler Park, Jae Hyuk $479,149.36

15. Korea Core JJ Jo, Yong In $478,825.34

16. China Mlxg Liu, Shi Yu $472,216.01

17. China ClearLove Ming, Kai $471,086.78

18. Korea Mata Cho, Se Hyeong $470,666.44

19. China JackeyLove Yu, Wen Bo $464,705.92

20. China xiaohu Li, Yuan Hao $459,842.41

21. Korea Peanut Han, Wang Ho $459,171.31

22. Korea TheShy Kang, Dong Geun $458,738.66

23. Korea Impact Jung, Eon Yeong $440,327.84

24. Korea PawN Heo, Won Seok $436,099.44

25. France sOAZ Paul Boyer $422,203.79

League of Legends – Miltä peli näyttää Suomessa?

Suurta suomalaista menestystä ei maailmalla olla nähty League of legendsin parissa, ellei lasketa Lauri ”Cyanide” Happosen voittamaa maailmanmestaruutta LoLin ensimmäisellä kaudella, kun peli oli vielä täysin alkutekijöissään.

Parhaimmalle ammattilaistasolle on Cyaniden lisäksi noussut myös Matti ”WhiteKnight” Sormunen ja Aleksi ”Hiiva” Kaikkonen, mutta he eivät ole siellä kauaa pysyneet.

Amatööritasolla Suomessa pelataan ainakin FEL-liigaa League of Legendsissä. Suomalaisissa lan-tapahtumissa on todella usein LoL-turnauksia ja vuosittain pelataan myös LoLin Suomenmestaruudesta.

Kotimaiset avainkanavat peliin tutustumiseen ja peliseuran hakuun ovat seuraavat:

https://www.facebook.com/LeagueOfLegendsFinland/

https://discordapp.com/invite/AWJZEW8

Arvostelu

Moba-peleistä League of Legends on parhaimmistoa. Se on helppo ymmärtää ja kaikentasoiset pystyvät sitä pelaamaan. LoLissa on myös hyvin helppoa pelata kilpailullisesti, yksinkertaisesti ottamalla osaa ranked queen. Ranked on hyvä mahdollisuus testata omia kykyjä ja seurata omaa etenemistään. Muutenkin pvp-pelinä LoL haastaa pelaajan ja antaa mahdollisuuden kilpailla omatasoisia vastustajia vastaan, eivätkä haasteet koskaan lopu kesken.

Iso määrä Championeja tekee pelistä vaikean oppia, sillä jotta pystyt pelata peliä hyvin, pitää sinun ymmärtää mitä vihollisesti ja joukkuekaverisi tekevät. Pelattavaa pelissä riittää myös tästä samasta syystä hyvin paljon. Vaikka suurimmaksi osaksi LoLissa pelataan vain samaa karttaa uudelleen ja uudelleen, tuntuu jokainen peli silti hyvin erilaiselta.

Huonoa LoLissa on sen yhteisö. Koska LoL on kilpailullinen peli, jossa on tarkoitus voittaa, kuumenevat pelaajien tunteet usein. Häviö ei koskaan tunnu hyvältä, varsinkaan kun ympäristö on kilpailullinen. Chatissä on paljon toksisuutta ja flameamista. Jos suoriudut huonosti, tullaan sinua haukkumaan satavarmasti.