PUBG, Playerunknown’s Battlegrounds -peli esittelyssä

Mikä on PUBG, eli Playerunknown’s Battlegrounds? Playerunknown’s Battlegrounds, eli tuttavallisemmin PUBG, on vuonna 2017 maailman myrkyn lailla valloittanut “Battle Royale”, massiivinen monen pelaajan verkkopeli, jossa tarkoituksena on olla sadasta pelaajasta paras selviytymään pelin asettamista haasteista.

PUBG:issa yleensä 100 pelaajan joukko tipautetaan peliareenalle, ja tarkoitus on löytää alueelta tarvikkeita ja aseita muiden pelaajien päihittämiseen. Viimeisenä pienenevällä pelialueella oleva pelaaja julistetaan voittajaksi ja palkintona on kana-ateria – “Winner winner chicken dinner!”

Miten Battle Royale valloitti pelaajat?

Peli on ensimmäinen suuren yleisön valloittanut Battle Royale -genren peli, jonka on alun perin ideoinut Brendan “playerunknown” Greene. Greene aloitti genren kanssa työskentelyn ARMA 2 -pelistä, johon hän loi suositun Battle Royale -modin. Alkuperäiseksi innoituksekseen Greene on ilmoittanut Kinji Fukasakun ohjaaman Battle Royale -elokuvan.

PUBG julkaistiin Steamin Early Accessissa vuoden 2017 maaliskuussa, ja peli sai nopeasti tuulta alleen monien suosittujen striimaajien alettua pelata peliä säännöllisesti. Alkuvaiheen innostus keräsi ennennäkemättömän lumivyöryefektin taakseen, ja peli rikkoi jo ensimmäisten kuukausien aikana monia Early Access -ennätyksiä.

Syksyllä peli harppoi jo jättiläisten ohi, kun se rikkoi syyskuussa 2017 DOTA:n ennätyksen Steamissa yhtä aikaa pelaavien pelaajien määrässä. Tässä vaiheessa oli jo selvää, että PUBG tulisi olemaan vuoden 2017 suurin hitti. Betasta peli pääsi viralliseen julkaisuun joulukuussa 2017. Nyt hypen laskettua pelaajamäärä on laskenut takaisin normaaleille tasoille. Peliä on myyty vuoden 2018 elokuuhun mennessä yli 50 miljoonaa kappaletta.

Taistelu viimeiseen mieheen

No mikä tekee PUBG:ista niin vetovoimaisen? Kukaan ei pysty tähän yksiselitteisesti vastaamaan, mutta pelin koukuttavuus ja intensiivisyys voivat olla osaselittäviä tekijöitä. Perusidea on simppeli: 100 pelaajaa tiputetaan saarelle, jossa ainoana tavoitteena on selvitä yksin tai joukkueen kanssa loppuun asti.

Yksi mukaansatempaavimmista pelin ominaisuuksista on juonenkaari, joka rakentuu automaattisesti jokaisella kierroksella. Peli alkaa valtavalla alueella, jossa jokaiselle halukkaalle on vapaata tilaa edetä ilman kontaktia muihin pelaajiin. Poikkeuksiakin on, sillä joiltain alueilta löytyy parempia tavaroita, jotka houkuttelevat pelaajia puoleensa. Näille hotspoteille kuolee yleensä noin 40% pelaajista ensimmäisten viiden minuutin aikana.

IEM_Oakland_PUBG_Round_1_Cirlce_eurheilu

Ensimmäisten minuuttien aikana pelaajat keräävät tavaroita valmistautuakseen ”ympyrän pienentymiseen”: Saarta aletaan rajoittaa alati pienentyvällä ympyrällä, jonka ulkopuolella pelaajat kärsivät elämäpisteidensä menetyksestä. Ympyrä ajaa pelaajat lähemmäksi toisiaan luoden “taistele tai kuole” -tilanteita.

Keskiverto peli kestää noin puoli tuntia, ja viimeiselle kolmannekselle selviää noin 20% pelaajista. Vain kaikista teräshermoisimmat selviävät tästä ilman selvää pulssin nousua. Lopulta alue tiivistyy niin pieneksi, että viimeinen luotisade tiputtaa häviävän osapuolen pois pelistä.

Yksinkertaista mutta todella koukuttavaa.

Kolme kenttää ja kokonainen arsenaali aseita

Tähän mennessä PUBG:iin on julkaistu kolme karttaa.

 1. Erangel: Todennäköisesti (rekisterikilpien perusteella) Puolaan sijoittuva kahdeksan kertaa kahdeksan kilometrin kokoinen saari oli pelin ensimmäinen kenttä. Metsää, kaupunkeja ja peltoja sisältävä kenttä, jossa on yllin kyllin paikkoja, joihin pelaajat voivat syöksyä suojaan tulevalta luotisateelta. Tällä hetkellä tätä kenttää suositaan huomattavasti muita enemmän kilpapelaamisessa.
 2. Miramar: Meksikolaishenkinen hiekkaisa erämaa on kahdeksan kertaa kahdeksan kilometrin kokoinen kenttä, jossa pienet kylät ja suuret kaupungit kököttävät keskellä hiekkaa ja jylhiä kallioita. Paikat kuten El Pozo, Hacienta del Pátron ja Los Leones tarjoavat pelaajille aseita ja varusteita yläkylläisyyteen asti, mutta kenttää on kritisoitu liian avoimeksi. Tällä hetkellä se ei ole kaikissa e-urheiluliigoissa käytössä. Kenttää on lupailtu parannettavaksi kilpapelaamista ajatellen.
 3. Sanhok: Viidakkoinen thaimaalaisiin maisemiin sijoittuva pieni, vain neljä kertaa neljä kilometriä kooltaan oleva ovela kenttä. Pienen kokonsa ansiosta kenttä on huomattavasti nopeatempoisempi muihin verrattuna, sen pakottaessa pelaajat huomattavasti lähemmäksi toisiaan heti alkumetreiltä lähtien. Sanhokia ei tällä hetkellä pelata aktiivisesti isoimmissa turnauksissa.

Jokaiselta kentältä voi löytää suuren määrän erilaisia tavaroita; tuli- ja lyömäaseita, lisäosia aseisiin ja vaatteita. Kirjoitushetkellä pelissä on yhteensä:

 • 27 erilaista pääasetta
 • 6 pistoolia
 • 4 erilaista heitettä
 • 4 lyömäasetta
 • 42 erilaista lisäosaa aseisiin

Tarkan listan koko pelin aseistuksesta voi katsoa pelin gamepedia-sivulta. Uusia aseita ja lisäosia lisätään peliin säännöllisesti.

Playerunknown’s Battlegrounds e-urheiluna

Playerunknown’s Battlegrounds sai jo ensimmäisen vuotensa aikana kunnian päästä mukaan joihinkin e-urheilun suurimpiin turnauksiin. Ensimmäisenä suurena turnauksena voidaan pitää vuonna 2017 pidettyä Gamescon Invitationalina, jossa palkintopotissa oli yhteensä yli 300 000 dollaria. Tämän jälkeen PUBG:ia on nähty niin isoissa IEM-tapahtumissa kuin pelin omissa maailmanmestaruuskisoissakin.

Liigat ja Turnaukset

Pelin ympärille on kehkeytynyt myös kiitettävä määrä omia liigoja ja turnauksia. Muun muassa Global Loot League, StarSeries, ja kansalliset liigat tarjoavat jo satojen tuhansien eurojen palkintopotteja. Suomessa ei vielä tällä hetkellä toimi virallista PUBG-kilpasarjaa, mutta mm. PUBG Finland yhteisö on vihjannut sellaisen ehkä olevan tulossa.

2019 starttaava PUBG-liiga tulee olemaan pelin suurin yhtenäinen sarja. Yhdeksään eri maantieteelliseen alueeseen jakautuva liiga tuo muutaman kerran vuodessa alueellisten sarjojen voittajat yhteen Global turnauksia varten. Kausi tullaan jakamaan kolmeen osaa, joista jokainen huipentuu Global turnauksen lisäksi myös All-Stars peleillä.

Virallinen maailmanmestari tullaan kruunanaan pelin isoimmassa tapahtumassa: Global Championship- turnauksessa. Global Championship tullaan järjestämään vuosittain marras-joulukuun taitteilla, ja turnauksessa tulee olemaan todennäköisesti koko Playerunknown’s Battlegrounsin suurimmat palkintopotit.

PUBG PGI success

Tähän mennessä pelaajia on nähty saapuvan turnauksiin ympäri maailman, ja suomalaisfanien iloksi moni todella menestynyt pelaaja on kotoisin koti-Suomesta. FaZe, Method, Liquid, Lumber Mill (ent.) ovat kaikki peluuttaneet suomalaisia ykköskokoonpanoissaan, ja menestystä on ropissut suomalaisille monista kisoista. Maailmanmestaruuskisoissa hopealle sijoittunut Liquid on ollut kotijoukkue suomalaiselle Samu ”Sambty” Kauppiselle jo pitkään, ja FaZe Clanissa pelaavat Anssi ”mxey” Pekkonen ja Jere ”Jembty” Kauppinen ovat niittäneet kunniaa monissa turnajaisissa.

Suomen epävirallinen maajoukkue myös voitti Auzom Nations Cupin 2018 heinäkuussa. Tämä turnaus viimeistään todisti maailmalle, että Härmästä tulee uskomattoman kova joukko huippupelaajia PUBG:issa.

PUBG Suomi – Miltä peli näyttää Suomessa?

Suomessa ei vielä tällä hetkellä toimi virallista PUBG-kilpasarjaa, mutta mm. PUBG Finland yhteisö on vihjannut sellaisen ehkä olevan tulossa.

Tähän mennessä pelaajia on nähty saapuvan turnauksiin ympäri maailmaa, ja suomalaisfanien iloksi moni todella menestynyt pelaaja on kotoisin koti-Suomesta. FaZe, Method, Liquid, Lumber Mill (ent.) ovat kaikki peluuttaneet suomalaisia ykköskokoonpanoissaan, ja menestystä on ropissut monista kisoista.

Maailmanmestaruuskisoissa hopealle sijoittunut Liquid on ollut kotijoukkue suomalaiselle Samu ”Sambty” Kauppiselle jo pitkään, ja FaZe Clanissa pelaavat Anssi ”mxey” Pekkonen ja Jere ”Jembty” Kauppinen ovat niittäneet kunniaa monissa turnajaisissa.

Lisäksi Suomen epävirallinen maajoukkue voitti Auzom Nations Cupin vuoden 2018 heinäkuussa. Viimeistään tämä turnaus todisti maailmalle, että Härmästä tulee uskomattoman kova joukko huippupelaajia.

Palkintorahat

PUBG -turnauksissa komeimmat palkintorahat (peräti miljoona dollaria) on jaettu PUBG Global Invitational 2018 -turnauksessa. Tämä oli ylivoimaisesti isoin turnaus palkintorahojen puolesta, sillä aikaisemmissa turnauksissa palkintorahat ovat olleet huomattavasti alhaisempia. Jatkossa voidaankin odottaa paljon kovempia palkintorahoja PUBG-turnauksissa.

Playerunknown’s Battlegrounds -peli on todella suosittu varsinkin Aasiassa, mistä tulee myös sen parhaat pelaajat. Sekä Kiina että Etelä-Korea ovat hallinneet PUBG-areenoilla viime vuodet.

Myös Suomi on menestynyt pelissä todella hyvin ja kerännyt viidenneksi eniten palkintorahaa. Suomen menestynein PUBG-pelaaja rahalla mitattuna on Samu”Sambty” Kauppinen.

Eniten PUBG -pelissä tienanneet pelaajat:

 1. Yao “lionkk” Hao $184,390.15
 2. Liao “xiaorong” Liangguang $163,256.97
 3. Wang “silentBT_” Yan $159,862.66
 4. Zhang “xiaohaixxxx” Jinhai $158,219.29
 5. Kim “EscA” In Jae $145,444.68
 6. Samu “Sambty” Kauppinen $138,071.90
 7. Jord “Ibiza” van Geldere $126,821.90
 8. Jim “Jeemzz” Eliassen $126,821.90
 9. Shim “Simsn” Young Hoon $125,494.68
 10. Kim “Chelator” Min Ki $125,123.13
 11. Bak “Loki” Jeong Yeong $125,123.13
 12. Keiron “Scoom” Prescott $122,100.00
 13. David “fuzzface” Tillberg $76,316.50
 14. Han “SexyPIG” Jae Hyun $68,580.88
 15. Jere “Jembty” Kauppinen $67,116.50
 16. Anssi “mxey” Pekkonen $67,116.50
 17. Laurynas “Gaxy” Rudys $61,650.00
 18. Justin “MiracU” McNally $61,650.00
 19. Alex “vard” Gouge $61,650.00
 20. Mathias “Larsen” Larsen $61,150.00
 21. Magno “Pr0phie” Ramos $60,000.00
 22. Yoon “yoonroot” Hyun Woo $59,165.88
 23. Go “ESTH3R” Jeong Wan $58,309.88
 24. Adrian “Haxete” Blom $56,700.00
 25. Kevin “Miccoy” Linn $48,000.00

Eniten PUBG -pelissä tienanneet maat:

 1. Kiina $1,695,596.04
 2. Etelä-Korea $1,600,994.25
 3. Yhdysvallat $537,595.50
 4. Venäjä $307,297.06
 5. Suomi $291,474.22
 6. Tanska $202,576.64
 7. Ruotsi $193,987.37
 8. Norja $188,934.17
 9. Kanada $180,008.50
 10. Alankomaat $137,868.80

Palkintorahojen perusteella suurimmat PUBG -turnaukset kautta aikain:

 1. PUBG Global Invitational 2018 (FPP) $1,000,000.00
 2. PUBG Global Invitational 2018 (TPP) $1,000,000.00
 3. IEM XII – Oakland (PUBG) $200,000.00
 4. Gamescom PUBG Invitational (Squad TP) $180,000.00
 5. PUBG China Pro Invitational 2018 – FPP $155,755.00
 6. PUBG China Pro Invitational 2018 – TPP $155,755.00
 7. Hong Kong PUBG World Invitational $150,000.00
 8. PUBG Global Invitational 2018 – North America Qualifier $150,000.00
 9. Longzhu King of PUBG Championship $147,423.60
 10. AfreecaTV PUBG League – Finals $139,811.40
 11. G-Star PUBG Asia Invitational (Squad) $136,650.00
 12. Global Loot League Season 2 $109,000.00
 13. PUBG Australia Invitational ZIMO 2018 (Squad) $102,583.44
 14. DreamHack Austin 2018 (PUBG) $100,000.00
 15. PGL-PUBG Fall Invitational 2018 $100,000.00
 16. PGL-PUBG Spring Invitational 2018 $100,000.00
 17. PUBG Global Invitational 2018 – CIS Qualifier $100,000.00
 18. PUBG Global Invitational 2018 – Europe Qualifier $100,000.00
 19. PUBG Global Invitational 2018 – SEA Qualifier $100,000.00
 20. StarLadder i-League PUBG Invitational Season 1 $100,000.00
 21. StarLadder i-League PUBG Season 2 $100,000.00
 22. AfreecaTV PUBG League – Season 1 Finals $92,933.00
 23. WSOE PUBG PAN-Continental 2018 $90,000.00
 24. PSS 2018 Season 1 – Finals $89,822.00
 25. SPOTV PUBG Warfare Masters $88,825.00

Arvostelu

Playeruknown’s Battlegrounds oli julkaisuhetkellään jotain todella uniikkia, mutta vuoden 2017 jälkeen moni asia on muuttunut. Muita Battle Royale pelejä on julkaistu hirvittävällä tahdilla, ja mm. Fortnite on mennyt pelaajamäärissä humisten PUBG:ista ohi. Tästä huolimatta PUBG on säilyttänyt asemansa e-urheilunimikkeenä, sekä onnistuu vielä tänäkin päivänä keräämään järkyttävät määrät pelaajia äärelleen.

Playerunknown’s Battlegroundsin tulevaisuus on tällä hetkellä pelaajien ja yleisön hallussa. Pelin pelaajamäärät ovat tasoittuneet kestäville tasoille, ja turnaukset keräävät mukavia määriä katsojissa mitattuna. Bugeja pelistä on korjattu viime aikoina valtaista määrä, ja peli on laadullisesti parhaassa tilassa ikinä. Vain aika kertoo mitä pelin tulevaisuudessa tapahtuu, mutta odotettavissa on entistä suurempia turnauksia, parannuksia peliin ja uusia karttoja. Näillä eväillä pelillä on mahdollisuus jatkaa voitonkulkuaan vielä pitkän aikaa.