Rainbow Six: Siege – Peli esittelyssä

Rainbow Six: Siege -peli sijoittuu Tom Clancyn luomaan maailmaan ja pelin kaikki hahmot edustavat maailman eri erikoisjoukkojen jäseniä. Vaikka hahmot ja luokat ovat keksittyjä, ovat heidän edustamansa organisaatiot oikeasti olemassa.

Peli asettaa vastakkain kaksi viiden hengen joukkuetta, joista yksi aina puolustaa ja toinen hyökkää valittuun kohteeseen. Pelissä on yhteensä 40 operaattoria. Toki tämän lisäksi on vielä Recruit–operaattori, jolla ei ole mitään lisälaitteita.

Jokaisella operaattorilla on omaleimainen laite, jolla voi vaikuttaa pelin kulkuun. Nämä laitteet vaihtelevat aina tavallisesta lekasta nanorobotteihin asti. Laitteiden oikeanlainen käyttäminen on tärkeä osa pelaamista.

Peli perustuu vahvasti taktiseen osaamiseen ja tilanteenlukutaitoon. Operaattorikohtaisten laitteiden käyttö ja niitä vastaan pelaaminen on taktiikan suurimpia kulmakiviä. Myös äänellä on merkittävä rooli pelissä.

Omaleimaista pelille on hajoava ympäristö ja vertikaalinen pelaaminen. Hajoavat seinät ja lattia antavat pelaajille paljon mahdollisuuksia käyttää kenttäsuunnittelua hyväkseen, eli uhka voi iskeä myös ylä- tai alapuolelta.

Pelissä ei ole ns. Respawn-toimintoa, eli jos pelaaja menettää henkensä, voi hän sen jälkeen osallistua peliin ainoastaan katsomalla kameroita tai hyökkääjien droneja.

Pelissä on kolme pelimuotoa

Secure Area: Kartassa on huone, jossa on biokemiallinen kanisteri. Hyökkääjien tehtävänä on pysytellä riittävän kauan kanisterin kanssa samassa huoneessa voittaakseen ottelun. Ottelua ei voi voittaa, mikäli huoneessa on samaan aikaan puolustajia.

Hostage: Hyökkääjien tehtävänä on hakea kohteesta panttivanki ja kuljettaa tämä ennalta määritettyyn hakupisteeseen.

Pommi: Kohteessa on kaksi pommia ja hyökkääjien tehtävä on asettaa purkulaite toiselle pommeista.
Pelimuodot voidaan voittaa myös ampumalla kaikki vastustajat. Pommi-pelimuodossa hyökkääjien saatua purkulaitteen päälle myös se pitää sammuttaa, vaikka olisi ampunut kaikki hyökkääjät. Pommi on ainoa pelimuoto, jota virallisissa kilpailuissa pelataan.

Pelimuodot voidaan voittaa myös ampumalla kaikki vastustajat. Pommi-pelimuodossa hyökkääjien saatua purkulaitteen päälle myös se pitää sammuttaa, vaikka olisi ampunut kaikki hyökkääjät. Pommi on ainoa pelimuoto, jota virallisissa kilpailuissa pelataan.

Hahmot ja Kartat

Rainbow Six: Siege -pelin hahmot jaotellaan kahteen pääryhmään: puolustajiin ja hyökkääjiin, jotka edustavat eri maiden erikoisjoukkoja.

Pääryhmien lisäksi hahmot luokitellaan nopeuden ja panssarin mukaan eri luokkiin 1-3 välillä; nopeat 3-luokan operaattorit saavat yhden panssariluokan, ja sama toisinpäin. Välissä ovat sitten 2-luokan hahmot, joilla on molemmissa sama luokka.

Vaikka peli ei rajoitakaan operaattoreiden käyttöä, on hyvin yleistä, että 3-luokan panssarilla varustetut hitaat ja äänekkäät operaattorit vastaavat enemmän alueellisesta pelaamisesta. Toisin sanoen pelaavat puolustuksessa ”ankkureina” lähellä kohdetta ja toimivat hyökkäyksessä enemmän tukena ja purkulaitteen kantajina.

Kilpapeleissä on käytössä pelin 17 kentästä seitsemän. Pelissä on myös kaksi kenttää, jotka eivät ole käytössä tällä hetkellä laisinkaan. Jokaisessa kentässä pelataan useampi erä, ja niiden kohteet sijaitsevat eri kerroksissa. Kilpapelissä puolustajat saavat valita kohteen paikan sen mukaan, miten ovat aiemmin onnistuneet puolustamaan kohteita. Onnistuneen puolustuksen jälkeen pelaajat joutuvat seuraavaksi puolustamaan eri kohdetta.

Kentissä on myös kameroita, joita puolustat voivat käyttää hyväkseen. Tämän lisäksi hyökkääjät pystyvät kaappaamaan nämä kamerat käyttämällä Dokkaebi-operaattoria.

Pelin kulku

Kilpapelit pelataan aina Custom Game -pelimuodossa, jossa pelin parametrejä voidaan muuttaa. Puhumme tässä esittelyssä nimenomaan kilpaparametrien mukaisesta pelistä.

Erä alkaa aina valmisteluvaiheella, jossa puolustajat muokkaavat kohdetta omien tarpeidensa mukaan asentamalla vahvikeseiniä, ansoja/laitteita ja tuhoten ympäristöä. Hyökkääjät tiedustelevat kohdetta omilla kameradroneillaan ja asettelevat niitä haluamiinsa paikkoihin.

Valmisteluvaiheen jälkeen alkaa varsinainen erä, jonka pituus on kolme minuuttia. Hyökkääjät voivat voittaa erän ampumalla kaikki puolustajat tai asettamalla purkulaitteen ja suojaamalla sitä kunnes se on purkanut pommin. Jos kumpaakaan ei ole tapahtunut ennen ajan loppumista, hyökkääjät häviävät. Puolustajat voivat voittaa ampumalla kaikki hyökkääjät, sammuttamalla purkulaitteen tai estämällä purkulaitteen käynnistämisen ennen kuin aika loppuu.

Virallinen ”ESL -formaatti”

ESL pelaa tällä hetkellä formaatilla, jossa runkosarjan ottelussa pelataan vain yksi kenttä. Kentän voi voittaa saavuttamalla kuusi erävoittoa, tai se voi myös päättyä tasan, koska yhteensä pelattavia eriä on kymmenen. Jatkoaikaa ei ole. Voitosta joukkue saa kaksi pistettä ja tasapelistä yhden.

Runkosarja kestää 14 viikkoa, jonka aikana kaikki joukkueet kohtaavat toisensa kahdesti. Runkosarjan lopussa kaksi jokaisen alueen parasta joukkuetta etenevät LAN-finaaliin, joissa alueiden parhaat joukkueet kamppailevat mestaruudesta. Pudotuspeleissä formaatti on paras kolmesta ja finaalissa paras viidestä.

Ottelu alkaa aina kentän valinnalla. Aiemmin pelatuista kentistä riippuen joukkueella on käytössään tietyt kentät, joita pois sulkemalla pelattava kenttä valiutuu. Kenttävalintaa voi käyttää taktisena elementtinä, jos tuntee vastustajansa kenttämieltymykset.

Kenttävalinnan jälkeen kumpikin joukkue poistaa pelistä yhden puolustaja- ja hyökkääjä-hahmon. Tälläkin pyritään vaikuttamaan vastustajan pelaamiseen.

Ottelun alkaessa toinen joukkue puolustaa ensin viiden kierroksen ajan ja toinen hyökkää. Osat vaihtuvat viiden kierroksen jälkeen, minkä jälkeen ottelun lopullinen tulos on selvillä.

Rainbow Six: Siege e-urheiluna

Peli on kasvattanut suosiotaan tasaisesti ilmestymisestään lähtien. Viimeisten tilastojen valossa peliä on myyty n. 40 miljoonaa kopiota. Useissa maissa pelillä on vankka paikallinen yhteisö ja aktiviteettejä pelin ympärillä on paljon.

Varsinkin Brasiliassa yhteisö on todella laaja ja omistautunut pelille. Monet ammattipelaajat nauttivatkin Brasiliassa supertähden statusta, jota voi verrata maan jalkapallotähtiin.

Hyvin pian pelin ilmestymisen jälkeen sen potentiaali kilpapelinä huomattiin. Peli on kasvattanut kilpailullista suosiotaan tasaisesti ja suurin vuosittain pelattava turnaus 6 Invitational on jo palkintorahoiltaan huomattavaa luokkaa.

Esimerkiksi Brasiliassa peli on todella suosittu Esportsina ja joukkueilla on suuri määrä faneja.

R6 Siege Suomi – Miltä peli näyttää Suomessa?

Suomessa paikallinen kilpailutoiminta on vielä lapsenkengissä. Joitakin pienempiä turnauksia on jo järjestetty.

Tunnetuin suomalainen joukkue on ehdottomasti ENCE. Kertaalleen Pro Leaguen voittanut joukkue on viime ajat hakenut vauhtia Challenger Leaguesta, mutta on tekemässä uutta nousua.

Suomalaisista pelaajista ylivoimaisesti menestynein on G2 esportsia edustava Joonas ”jNSzki” Savolainen, joka on voittanut pelissä lähes kaiken mahdollisen.

Suomessa yhteisö on huomattavasti pienempi jopa suhteutettuna. Tilanne on koko ajan muuttumassa parempaan suhtaan ihmisten ottaessa aktiivista roolia yhteisön kehittämisessä. Hyviä paikkoja osallistua ja löytää peliseuraa ovat mm. Facebookissa Siege Finland ryhmä ja Tom Clancy´s Rainbow Six Siege Finland -discord.

Turnaukset ja tapahtumat

Montrealissa pelattava 6 Invitational on Siegevuoden tärkein tapahtuma. Sinne kutsutaan parhaimmat joukkueet, jonka lisäksi muutama paikka on mahdollista saada pelaamalla.

Muita isoja turnauksia ovat elokuussa järjestettävä Paris Major ja useamman kerran vuodessa pelattava Dreamhack.

Pelin pääsarja on maailmanlaajuisesti eri alueittain pelattava Pro League. Kuusi kuukautta kestävän onlinenä pelattavan runkosarjan jälkeen jokaisen alueen kaksi parasta joukkuetta pääsee Lan – finaaleihin.

Pro Leaguen alapuolella on toinen kilpailullinen sarja, Challenger League.

On myös paljon alueellisia liigoja sekä turnauksia. Näiden lisäksi ESL järjestää sunnuntaisin pelattavan GO4 -cupin, joka on avoin kaikille.

Palkintorahat

Suomalaiset ovat pärjänneet Rainbow Six: Siege -pelissä loistavasti palkintorahojen puolesta. Ainoastaan Yhdysvallat on onnistunut keräämään enemmän palkintorahoja kuin Suomi ja pelaajien TOP5-listalla on peräti kaksi suomalaista; Joonas ”jOONAS” Savolainen ja Ville ”SHATTE” Palola.

Eniten R6 Siege -pelissä tienanneet pelaajat:

 1. Niclas ”Pengu” Mouritzen $114,184.90
 2. Joonas “jOONAS“ Savolainen $110,826.10
 3. Fabian “Fabian” Hällsten​ $109,184.90
 4. Daniel “Goga” Romero $107,328.57
 5. Ville “SHATTE” Palola $63,993.36
 6. Juhani “Kantoraketti” Toivonen $61,093.36
 7. Austin “Yung” Trexler $54,878.57
 8. Troy “Canadian” Jaroslawski $52,028.57
 9. Nathan “nvK” Valenti $49,028.57
 10. Ammar “Necrox” Albanna $48,828.57
 11. Niklas “KS” Massierer $33,528.57
 12. Jouni “Bounssi” Salo $33,443.36
 13. Niklas “Willkey” Ojalainen $33,443.36
 14. Brandon “BC” Carr $33,028.57
 15. Spencer “Slashug” Oliver $27,670.00
 16. Tyler “Ecl9pse” McMullin $27,520.00
 17. André “nesk” Oliveira $27,436.17
 18. Leo “ziG” Duarte $27,436.17
 19. Otto “Pannari” Heikkinen $25,536.28
 20. Gabriel “LAXing” Mirelez $23,800.00
 21. Vincent “Falko” Baucino $22,550.00
 22. Alexander “Skys” Magor $21,050.00
 23. João “Kamikaze” Gomes $21,023.67
 24. Gustavo “Psycho” Rigal $21,023.67
 25. Pedro “pzd” Dutra $21,023.67

Eniten R6 Siege -pelissä tienanneet maat:

 1. Yhdysvallat $509,097.13
 2. Suomi $351,705.97
 3. Brasilia $335,509.05
 4. Ranska $251,830.97
 5. Espanja $127,328.57
 6. Ruotsi $119,885.12
 7. Tanska $119,102.58
 8. Kanada $88,788.57
 9. Saksa $58,999.55
 10. Australia $52,400.00

Palkintorahojen perusteella suurimmat R6 Siege -turnaukset kautta aikain:

 1. Six Invitational 2018 $500,000.00
 2. Six Major Paris 2018 $350,000.00
 3. Pro League Season 7 – Finals $167,000.00
 4. Pro League Year 2 Season 1 – Finals $167,000.00
 5. Pro League Year 2 Season 2 – Finals $167,000.00
 6. Pro League Year 2 Season 3 – Finals $167,000.00
 7. Six Invitational 2017 (PC) $100,000.00
 8. Six Invitational 2017 (Xbox One) $100,000.00
 9. Pro League Year 1 Season 2 – Finals – PC $62,500.00
 10. Pro League Year 1 Season 3 – Finals – PC $62,500.00
 11. Rainbow Six Pro League S3 (XBOX) $62,500.00
 12. DreamHack Austin 2018 (R6S) $50,000.00
 13. DreamHack Montreal 2018 (R6S) $50,000.00
 14. DreamHack Valencia 2018 (R6S) $50,000.00
 15. Pro League Year 1 Season 1 – Finals – PC $50,000.00
 16. Coupe de France R6S $21,573.01
 17. Russian Championship 2018 $17,759.00
 18. Brasileirão Rainbow Six 2017 – Season 1 $15,904.19
 19. Nordic Championship 2017 Summer – Rainbow Six $12,268.61
 20. Nordic Championship 2017 Winter – Rainbow Six $11,970.40
 21. ESL Euro Cup 2018 $11,523.00
 22. Coupe de France R6S $10,786.50
 23. GA 2018 (R6S) PC $9,239.63
 24. Pro League Year 2 Season 3 – Asia Pacific: Australia & New Zealand $9,000.00
 25. ESL Mistrzostwa Polski (Rainbow Six Siege) $5,558.00

Arvostelu: R6 Siege pelaajan silmin

Vaikka peli on taktisen tason ampumispeli ja tiettyjä yhtymäkohtia voi vetää esimerkiksi Counter-Strike Global Offensiveen, niin pelin taktisuus ja dynaamisuus tekevät siitä ainutlaatuisen.

Tuhoutuva ympäristö, vertikaalinen pelaaminen sekä eri operaattoreiden laitteet tuovat pelaamiseen rikkautta ja lukuisia mahdollisuuksia mitä muissa peleissä ei ole tarjolla.

Peli on nautinnollisinta pelattuna viiden hengen joukkueena toteuttaen yhdessä sovittua suunnitelmaa. Henkilökohtaisesti en edes pelaa peliä yksin vaan lähes aina porukassa.

Yksin pelatessa peli kärsii siitä, ettei kommunikaatiota juuri ole. Pelissä myös esiintyy jossain määrin huijaamista, mikä luonnollisesti vaikuttaa pelikokemukseen.

Oppimiskäyrä on alkuvaiheessa suuri, sillä onnistunut pelaaminen vaatii karttojen tuntemusta ja kykyä hahmottaa paikkansa monikerroksisessa pelimaailmassa. Jos malttaa opetella ja löytää peliseuraa on käsissä yksi nautittavimmista nopeatahtisen taktiikan peleistä.