PC-pelaaminen on pitkään liitetty lähes kestämättömän korkeaan hintaan. Pelikoneet tarjoavat kiistatta parempaa grafiikkaa kuin konsolit, mutta hintalappu nousee pahimmillaan jopa kymmenkertaiseksi. Google Stadia pyrkii muuttamaan tämän hoitamalla raskaan työn palvelimilla niin, että pelaaja tarvitsee vain näyttöpäätteen.

Stadiaa varten pelaajien ei tarvitse ostaa erillisiä laitteita vaan palvelua pystyy käyttämään kotikoneella, kannettavilla, televisioilla ja jopa mobiililaitteilla. Koska pelit suoratoistetaan verkon välityksellä, pelaajilta ei vaadita latauksia, asennuksia, tai konsoleita. Google paljasti palvelun ohella oman peliohjaimensa, mutta lupaa, että palvelu toimii myös kilpailijoiden ohjaimilla.

Googlen mukaan Stadia tukee ilmestyessään 4K-tarkkuutta 60 ruudun sekuntinopeudella ja tulevaisuudessa tarkoituksena on lisätä myös tuki tulevalle 8K-sisällölle ja nopeammalle FPS:lle.

Ruutupäivityksen rajaaminen kuuteenkymmeneen FPS:ään tarkoittaa, että palvelu tulee tuskin olemaan ensimmäinen valinta kovan linjan kilpapelaajille. Siitä huolimatta se tarjoaa halvan aloituspisteen harrastuksesta kiinnostuneille ja lisää varmasti pelaajia graafisesti vaativampiin kilpapeleihin.

Erityisesti palvelusta kuitenkin hyötyvät suoratoistajan urasta haaveilevat. Stadian myötä Let’s Play -videoiden tai -streamien tekijöiden ei tarvitse enää sijoittaa tuhansia euroja ammattimaisen laadun saavuttamiseen. Suoratoistoa tuetaan vahvalla Youtube-integraatiolla, pelaamista voi lähettää suorana Youtubeen ja palvelua käyttävät katsojat voivat liittyä mukaan peliin vain yhdellä painalluksella.

Kaikkeaan Google Stadialla on suuret lupaukset lunastettavana myöhemmin tänä vuonna kun se ilmestyy virallisesti. Suurin kysymys viive, sillä suoratoistetut pelit kärsivät helposti jos pelaajien ohjainten ja palvelimen välillä on pienintäkään hitautta. Ongelman minimoimiseksi Google aikoo hyödyntää olemassa olevaa palvelinverkostoaan saadakseen Stadia-palvelimet mahdollisimman lähelle pelaajia.

Lähde: Polygon