Elokuun lopulla pelatun ESL One Cologne 2020 – turnauksen jälkeen maailman CS:GO-skeneä on paljon puhuttanut päivityksen mukana tullut valmentajabugi. Tämä valmentajabugi antaa mahdollisuuden joukkueen valmentajan päästä katsomaan pelattavaa karttaa poikkeuksellisista paikoista, jonka myötä siitä on mahdollista saada omalle joukkuelleen hyötyä.

Ennen kuin Kölnin valot kerkesivät edes sammua täysin turnausjärjestäjä ESL tiedotti kolmesta valmentajasta, jotka olivat eri turnauksissa käyttäneet edellä mainittua bugia hyödykseen. ESL langetti jokaiselle valmentajalle pelikieltoa, joka koskee ESL:n ja Dreamhackin tulevia turnauksia. Valmentajille langetetut pelikiellot olivat 6kk ja 24kk välillä eli voidaan jo puhua erittäin tuntuvista rangaistuksista.

Bugikohun myötä varsinaiseksi sometähdeksi nousi veteraani CS:GO-tuomari Michal Slowinski, joka muun muassa omalla twitter-tilillään julkaisi erinäisiä tviittejä liittyen edellä mainittuun bugikohuun. Tviiteistä käy erittäin hyvin selväksi, ettei nämä pelikiellot saaneet valmentajat olleet ainoita. Nimittäin Slowinski tarkisti toistatuhatta pelidemoa eri tason turnauksista. Kuitenkaan muita pelirangaistuksia ei ole vielä toistaiseksi jaettu.

 — Löysin tämän paljon puhuttaneen häiriön joskus kesäkuussa. Se taisi olla DreamHack Masters Springin– ja cs_summit 6 – turnauksien välillä. Osa joukkueista ilmoitti minulle häiriöstä ja kertoivat, että se olisi ollut osana peliä jo vuodesta 2016. En voi tästä kuitenkaan olla 100 prosenttisen varma, sillä se on erittäin vaikeaa todistaa. Tiedän kuitenkin, että se on ainakin ollut pelissä tämän vuoden maaliskuusta, kommentoi Slowinski HLTV:lle.

Vallitsevan koronaviruspandemian seurauksena turnaukset ovat siirtyneet kokonaan onlineen, jonka seurauksena houkutus hyödyntää bugia kasvaa entisestään.

— Toivon, että saamme lausunnon asiaan liittyen jokaiselta turnauksenjärjestäjältä. On edelleen tapauksia, joissa jo bannatut valmentajat käyttävät bugia hyväkseen muissa kuin ESL- ja Dreamhack-turnauksissa. Myöskin pelinkehittäjä Valven tulee astua esiin asian tiimoilta.

Slowinski kommentoi HLTV:lle, että on todella surullista ettei joukkueet astuneet aiemmin esiin bugiin liittyen. Parempi kuitenkin myöhään kuin ei milloinkaan.

Kohun tuoma julkisuus on tuonut mukanaan Slowinskin elämään myöskin ikäviä tilanteita, sillä hän kertoo HLTV:n haastattelussa saaneensa useita tappouhkauksia sekä Mibrin että Hard Legionin faneilta, joiden molempien joukkueiden valmentajat saivat äskettäin tuntuvat pelikiellot.