Ranskalainen ammattilaispelaaja Sebastien ”Ceb” Debs (OG) on joutunut rasismikohun keskiöön käytettyään loukkaavia ja solvaavia termejä kanssapelaajistaan. Kohu sai alkunsa perjantaina, kun Debsin kanssa samaan peliin osallistunut venäläispelaaja julkaisi alatyylisiä ja solvaavia kommentteja sisältäviä kuvakaappauksia yhteisöpalvelu Redditissä. Pelissä Debs oli reagoinut provokaatioon tavalla, jonka venäläispelaaja koki loukkaavan sekä itseään että koko venäläistä Dota-yhteisöä, ja laajemmin kansaa.

Debs julkaisi ensimmäisen vastauksensa jo perjantain aikana. Niin ikään Redditissä julkaisemassaan viestissä Debs pahoittelee käytöstään ja myöntää reagoineensa väärin ja epäesimerkillisesti. Lauantaina pikaviestipalvelu Twitterissä julkaisemassaan kirjeessä hän puolestaan tähdentää, että kyse on paitsi loukkaavasta, myös monin tavoin hänen kaltaiselleen roolimallille sopimattomasta käytöksestä. Hän kertoo pettäneensä faniensa ja arvostamansa venäläisyhteisön luottamuksen ja pyytää tekojaan anteeksi.

Torstain välikohtaukseen on reagoitu ympäri sosiaalista mediaa. Muun muassa venäläinen ammattipelaaja ja Virtus.pron kapteeni Aleksey ”Solo” Berezin on tuominnut Debsin käytöksen ja vedonnut pelijulkaisija Valveen selvän rasisminvastaisen linjan vahvistamiseksi. Berezin kertoo osallistuvansa kesäkuussa Moskovassa pelattavaan EPICENTER Major -turnaukseen vain, jos Valve osallistuu keskusteluun tästä ja muista rasismitapauksista sekä varmistaa järjestelmällisyyden ja läpinäkyvyyden dotayhteisössä ilmenevän rasismin käsittelyssä.

Aiheesta käytävässä keskustelussa ruoditaankin juuri Valven roolia rasismitapauksissa. Dotayhteisö on vaatinut Valven väliintuloa ja virallista ohjesääntöä tai -säännöstöä aikaisemminkin, menestyksettä. Esimerkkejä ohjesäännöstä löytyy kuitenkin muista peleistä sekä perinteisten urheilulajien piiristä, kuten dota-analyytikko Alan ”Nahaz” Bester osoittaa. Rasismista ja vihapuheesta on muodostunut ongelma, jonka ratkaisemiseksi myös Bester ehdottaa selkeän ja läpinäkyvän rangaistusjärjestelmän vakiinnuttamista.

Kyseessä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun vihapuhe ja rasistiset ilmaukset saavat näkyvyyttä dotamaailmassa. Vuoden 2018 loppupuolella Dota-piireissä kohistiin välikohtauksista, joissa kaksi filippiiniläistä pelaajaa – Rolen Andrei Gabriel ”Skemberlu” Ong ja Carlo ”Kuku” Palad – olivat esittäneet rasistisia kommentteja kiinalaispelaajiin ja -yleisöön liittyen. Välikohtausten tiimoilta herännyt keskustelu rasismista pelipiireissä johti tuolloin siihen, että Valven oli pelijulkaisijan asemassa kiellettävä Paladia osallistumasta tammikuiseen Chongqingin Majoriin.

Lähteet: Alan Bester, Sebastien Debs, Reddit, Dota2 Kuvalähde: OG