Kevättä varjostanut koronatilanne on aiheuttanut monia muutoksia. Ihmiset pysyvät – tai ainakin heidän pitäisi pysyä – kotona, urheilukisoja ja -tapahtumia on peruttu ja tekemistä pitäisi löytää. Urheilukisojen peruuntuminen on aiheuttanut myös sen, että tavalliseen televisiotarjontaan on tullut aukko. Yhdysvalloissa perinteisen urheilun jättämää rakoa on lähdetty menestyksekkäästi täyttämään esimerkiksi simulaatiorallia sekä League of Legendsin pudotuspelejä.

Suomalaisen maksuttoman television puolella urheilu-uutislähetyksiä on lyhennetty, näytetty uusintoja vanhoista kisoista sekä lisätty esimerkiksi elokuvia ja muita viihdeohjelmia.

–  Live-urheilun hiljentyessä urheilutarjontaa on täydennetty paitsi kotimaisella viihteellä sekä elokuvilla myös monipuolisilla urheilusisällöillä. Esimerkiksi Tuomas Virkkunen yhdessä jalkapalloasiantuntijoiden Petri Pasasen ja Mika Väyrysen kanssa johdattavat meidät La Ligan klassikko-otteluihin, kommentoi MTV:n kanavapäällikkö Iina Eloranta.

MTV:n e-urheilutarjonta on Elorannan mukaan ollut viime vuosina kasvussa. MTV-palvelussa sekä C Moressa julkaistaan Telia Esports Seriesin 3. kauden CS:GO kamppailuja sekä ESL Pro League lähetyksiä.

– Poikkeuksellinen kevät on tuonut mukaan uusia viihteellisiä e-urheilusisältöjä, kuten Liiga ePlayoffs sekä F1 Esports Virtual Grand Prix -kilpailut, Eloranta lisää.

Yksi syy siihen, ettei e-urheilu ole valloittanut pysyvää jalansijaa perinteisen television puolella on se, ettei esimerkiksi Suomen suosituinta ja katsoituinta peliä. CS:GO:ta, saa näyttää televisiossa ennen kello yhdeksää illalla, ja muissa peleissä katsojamäärät tulevat kaukana perässä. Toinen syy on se, että e-urheilua kulutetaan muualla kuin perinteisen television puolella.

– On tärkeää tehdä ja näyttää e-urheilua sillä, missä sitä oikeasti katsotaan ja kulutetaan. Huomionarvoista on se, että Yle Suomen esports-broadcasting pioneerina pysyy junassa mukana ja on lähtenyt näyttämään e-urheilua Twitchissä, eli pelaajien omalla alustalla, kertoo Ylen e-urheilusisältöjä tuottava Otto Rönkä.

Myös MTV:ltä todetaan, että e-urheilun katsojaluvut ovat jääneet maltillisiksi.

– Toivomme, että tuleva Liiga ePlayoffs -finaali Subilla kerää hyvin katselua ja vetoaa myös aiemmin e-urheilua seuraamattomiin katsojiin. Mikäli vetovoimaa löytyy tarpeeksi, on e-urheilu oiva lisä MTV:n tv-kanavien ohjelmistoihin, Eloranta kertoo.

Vaikkei e-urheilu olekaan vetänyt perinteisen television puolella katsojia sohvien ääreen samanlaisia määriä kuin esimerkiksi eNASCAR on vetänyt USA:ssa, on hyvin todennäköistä, että määrä tulee lisääntymään. Niin Ylellä kuin MTV:lläkin tilannetta seurataan jatkuvasti, ja uusia suunnitelmia tehdään.

– Perinteisen urheilun kaltaisella tai sitä muistuttavalla e-urheilulla, kuten sim-racingilla ja urheilupeleillä voisi olla paikkansa myös telkkarin puolella. Varsinkin virtuaaliautourheilu voisi kiinnostaa perinteistäkin penkkiurheilijaa, ja näitä mahdollisuuksia me Ylellä jatkuvasti tarkkailemme ja pohdimme, Rönkä vakuuttaa.

Kuva: Pixabay