Kuten olemme aiemminkin puhuneet, toksinen ja agressiivinen käytös ovat kivulias osa pelikulttuuria, etenkin tunteita kuohuttavissa e-urheilupeleissä. Erittäin ikävä muoto tälle on seksuaalinen häirintä. Tämä kohdistuu usein nimenomaan naispelaajia kohtaan, jolloin silmätikuksi joutuminen nostaa monen kynnystä vaikkapa mikrofonin käyttöön ja joukkueen kanssa kommunikoimiseen.

Etelä-Korean kansainkokouksen sukupuolenyhtenvertaisuus- ja perhekomitea on tätä ajatellen alkanut valmistella lakia, joka tekisi verkkopeleissä tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä rikoksen. Komiteassa työskentelevä ministeri Kim Su-min käytti esimerkkinä Overwatchia kuvaillessaan pelaamisen ongelmakohtia ja tarvetta uudelle laille.

”Pelaajat käyttävät usein puheviestintää kirjoittamisen sijaan. Tässä pelissä chatissa tapahtuva seksuaalinen häirintä on valloillaan”, Kim sanoi.

Ei ole mikään sattuma, että laki päätettiin luoda nimenomaan Etelä-Koreassa. Ensinnäkin e-urheilu on maassa erittäin korkeassa ja arvostetussa asemassa, joten peleissä tapahtuvaan haitalliseen toimintaan suhtaudutaan länsimaisesta näkökulmasta poikkeuksellisen vakavasti.

Toisekseen Etelä-Korea vaatii useimpien online-pelien pelaamiseen henkilötunnuksen, joten viranomaiset kykenevät syyttämään ja rankaisemaan pelaajia huomattavasti helpommin kuin länsimaissa.

Vielä ei ole tietoa, minkä asteisia rangaistuksia tuleva lakialoite tulee pitämään sisällään. Suomessa sanallinen seksuaalinen häirintä ei ole rangaistavaa, vaan siihen voidaan ainoastaan puuttua esimerkiksi työpaikan tai koulun puitteissa.

Olemme aiemmin uutisoineet muun muassa Etelä-Korealaisia pelihakkereita seuranneista mittavista rangaistuksista.

Lähteet: Naver, Dotesports, Finlex Kuvalähde: Blizzard