Kiellon taustalla on hallituksen mukaan pelien ”haitallinen vaikutus kansaan”. Kiellon syyksi annettiin ”joidenkin pelien negatiivinen vaikutus terveyteen, kulttuuriin ja Irakin yhteiskuntaan ja nuorisoon.”

Kieltoa ajoi vahvasti Moqtada al-Sadr, Shia-muslimijohtaja ja vallankumoustaistelija, jonka mielestä pelit aiheuttavat riippuvuutta, eivätkä opeta mitään. ”Mitä siitä saa jos tappaa pari pelaajaa PUBG:ssä? Se ei ole peli joka kehittää älykkyyttä, saati peli joka opettaisi oikeaa tapaa taistella armeijassa.” al-Sadr kirjoitti kannanotossaan.

Irakin kansalaiset eivät suhtautuneet kieltoon lämmöllä. Reaktio ei liity varsinaisesti pelin kieltämiseen, vaan kansalaiset kokevat sen osoittavan hallituksen prioriteettien olevan väärissä asioissa.

Irak ei ole ensimmäinen maa jossa Battle Roayle pelejä on kielletty lailla. Vain viikko aiemmin Nepal kielsi PUBG:n kansalaisiltaan, joskin ainakin tällä hetkellä Fortnite on vielä maassa sallittu.

Länsimaissa Fortniten kieltämisestä on puhuttu ainakin Isossa-Britanniassa, jossa prinssi Harry toi oman mielipiteensä julki kuun alussa. Harryn mukaan Fortniten kaltaiset pelit on suunniteltu aiheuttamaan riippuvuutta. Hän vertasi Fortniteä sosiaalisiin medioihin, joita hän pitää koukuttavimpana kuin alkoholia tai huumeita. Iso-Britannia ei kuitenkaan ainakaan vielä valmistele rajoituksia kumpaakaan.

Lähteet: PCGamer, GameSpot