Viime kuussa eurheilumaailmaa sykähdytti tieto, että urheilu tultaisiin ottamaan mukaan mannerkohtaisiin Aasian Kisoihin. Nyt Korean eurheiluliitto (The Korean E-Sports Association KeSPA) on kuitenkin ilmoittanut, ettei tule ottamaan osaa vuoden 2018 ja 2022 Aasian Kisoihin, tai tänä vuonna Turkmenistanissa pidettäviin Aasian sisä- ja kamppailulajikisoihin (AIMAG), jossa eurheilun tuli olla mukana näytöslajina.

Ongelma johtaa juurensa Aasian Olympiakomitea OCA:n päätöksestä ulkoistaa eurheilun hallinnointi internetinfrastruktuurin ja budjetin puutteiden vuoksi. OCA julkaisi huhtikuussa tiedotteen, jonka mukaan eurheilun hallinnoinnista vastaisi OCA:n virallisesti tunnistaman Kansainvälisen eurheiluliiton (IeSF) sijaan yksityinen yhtiö, Alibaban omistama Alisports.

Tämän lisäksi järjestö tiedotti viime viikolla, ettei maajoukkuevalintaa tehtäisi maakohtaisten eurheiluliittojen ja olympiakomitean kautta, vaan sekä rekisteröinti että karsinta suoritettaisiin avoimesti internetissä.

KeSPA painotti tiedotteessaan, että yleisenä tapana on ollut vaatia pelaajilta kahden tai kolmen vuoden odotusaikaa, johon kuuluvat lajivalinnat, joukkuerekisteröityminen ja kansainvälisen lajiliiton vahvistus. Vuoden 2017 AIMAGista puuttuvat nämä käytännöt on unohdettu täysin nimenomaan eurheilun kohdalla.

Tarkempi tutkimus paljasti myös, että vaikka eurheilu oltiinkin päätetty ottaa osaksi Kisoja, käytännön suunnitelmia ei oltu tehty sen suhteen, miten kilpailijat kykenisivät saamaan (rahallista)tukea kansallisjoukkueeseen liittymistä varten.

Ottaessaan yhteyttä Korean olympiakomiteaan (KOC) KeSPAlle kerrottiin, että kaikki maajoukkueet on jo lyöty lukkoon, eikä eurheilijoita voi täten lähettää kisoihin virallisina maajoukkuejäseninä. KOC:n päätökseen vaikutti myös se, että eurheilulajien kilpailut eivät ole osa mitalilajeja ja rekisteröintialustana toimii yksityisen yrityksen webalusta (Alisports) Turkmenistanin järjestyskomitean sijaan.

Ysikään Aasian alueen eurheiluliitoista ei ole ollut mukana järjestämässä tapahtumaa, vaan lajeista on vastannut Alisportsin perustama yksityinen Asian Esports Federation. KeSPA on itsekin suunnitellut samanlaista ”Aasian eurheiluliiton” perustamista, mutta nimenomaan yhdessä muiden alueen eurheiluliittojen kanssa.

KeSPAn lisäksi kisoista jättäytyvät pois Kiinan, Iranin Mongolian ja ”muiden Aasian maiden” eurheiluliitot. Liitto kertoi tekevänsä työtä yhdessä muiden maiden eurheiluliittojen, Kainsainvälisen eurheiluliiton, Korean olympiakomitean ja Korean kulttuuri, urheilu ja matkailuliiton kanssa, jotta tilanne saataisiin korjattua.

Lähde: KeSPA Kuvalähde: OCA