Keräsimme toimituksessa jännittävimmät ottelut LAN-turnauksista vuosien varrelta yhteen nippuun ja avasimme niiden historiaa sekä kontekstia. Jos kuitenkin haluat välttää spoilereita ja jännittää ottelut ilman, että muistat/tiedät kuinka ne päättyvät, kannattaa jutusta poimia ainoastaan linkatut videot.

 

Cloud9 vs FaZe, ELEAGUE Boston Major 2018, finaali

Cloud9:n matka vuoden 2018 alussa alkaneessa Major-turnauksessa ei alkanut missään muodossa joukkueelle suotuisasti, sillä joukkue hävisi heti kaksi ensimmäistä otteluaan alkulohkossa. Selkä seinää vasten ajettu joukkue nousi vaikeuksista kuitenkin vielä alkulohkosta lopulta jatkoon voittamalla Virtus.pro:n, Astraliksen sekä Vega Squadronin, nousten täten tuloksella 3-2 playoffeihin. Samalla Tyler ”Skadoodle” Latham rikkoi oman ennätyksensä Major-turnauksien alkulohkoon jäämisestä. Niitä oli kertynyt jo seitsemän.

Playoffeissa vastaan asettui turnauksessa ensimmäisen tappion Cloud9:lle tuottanut G2 Esports. Tällä kertaa C9 oli kuitenkin selkeästi parempi joukkue ja eteni semi-finaaleihin brasilialaista SK Gamingia vastaan. SK Gaming hävisi nousujohteessa olevalle amerikkalaisjoukkueelle ottelun lopulta 2-1, joten Cloud9 oli lyönyt itsensä finaaliin.

Finaalissa vastaan asettui kuitenkin Cloud9:n kryptoniitti, FaZe Clan. FaZe Clan oli major-turnauksen selkeä voittajasuosikki ja tähtiä vilisevän joukkueen odotettiin voittavan ottelu ja täten koko major-turnaus selkeästi. Ensimmäinen kartta, joka oli Cloud9:n valitsema, meni niukasti FaZe Clanin nimiin 16-14. Näytti jo siltä, että turnaus on pelattu, voittajasuosikki pääsee pelaamaan toisen kartan omalla leikkikentällään, Overpassissa. Kartan, jossa FaZe Clan oli dominoinut amerikkalaisjoukkuetta moneen otteeseen viimeisen kolmen kuukauden aikana. Vain yhdessä kartassa oli viimeisen kolmen kuukauden aikana Cloud9 yltänyt yli 10 kierrosvoittoon FaZe Clania vastaan. Useaan otteeseen oli Cloud9:n tie tyssännyt semifinaalissa mahtavalle FaZe Clanille kartoin 2-0. Vaan nyt puhaltaisivat muutosten tuulet.

Cloud9 voitti FaZe Clanilta kartan ensimmäistä kertaa tärkeimmässä mahdollisessa paikassa, Major-turnauksen finaalissa. 16-10 Overpass amerikkalaisjoukkueen nimiin ja ottelusarja tasoihin. Viimeinen kartta tultaisiin muistamaan CS:GO:n historiassa vielä vuosien päästä. Voitto näytti jo lopulta karkaavan ennakkosuosikki FaZen käsiin, kun tilanteessa 15-11 Cloud9 oli jälleen selkä seinää vasten. Mutta kuten sanotaan, timantitkin syntyvät paineen alla. Ja niin hioutui tämäkin timantti muotoonsa. Kierros kierrokselta amerikkalaisjoukkue taisteli tiensä väkisin tilanteeseen 15-14, kun kaksi vuotta aiemmin joukkueeseen värvätty huippulupaus Jacky ”Stewie2K” Yip pysäytti ennakkosuosikin viimeisen etenemisen viimeisellä kierroksella, pakottaen ottelun menemään jatkoajalle. Jatkoajalle joutuminen näytti jo katkaisseen FaZe Clanin selkärangan, mutta jotenkin sai huippujoukkuekkin vielä kasattua itsensä ja nosti itsensä kolmen ottelupisteen takaa-ajoasemasta vielä peliin rinnalle. Toinen jatkoaika jatkui sydäntä pysäyttävillä hetkillä FaZe Clanin huipputähden Nikola ”NiKo” Kovacin purkaessa pommin vain sekunnin murto-osia ennen räjähdystä. Tämä oli kuitenkin viimeinen kierros jonka FaZe tulisi voittamaan ja lopulta Cloud9:n rankka taival päättyi kotiyleisön edessä sykähdyttävään hetkeen. Cloud9 oli ensimmäinen Pohjois-Amerikkalainen joukkue, joka voitti CS:GO:n Major-turnauksen.

 

Fnatic vs Ninjas In Pyjamas, ESL One Cologne 2014 Major, finaali

Ninjas In Pyjamas eli NiP oli tullut ennen vuotta 2014 tunnetuksi esimerkiksi 87 kartan voittoputkestaan. Lisäksi joukkue oli kaatunut jo kahteen otteeseen tiukassa paikassa ja oli joutunut olemaan todistamassa aitiopaikalta, kun Major-pysti matkasi vuonna 2013 Fnaticin mukaan ja 2014 Katowicessä Virtus.pron mukaan. Tämä oli erityisesti vuosien 2013 ja 2014 HLTV-rankingien ykkösnimelle, Christopher ”GeT_RiGhT” Alesundille paha paikka, joten vuoden 2014 ESL One Colognen finaalissa paineet olivat valtavat.

Ensimmäinen kartta kääntyi lopulta NiP:n hyväksi 16-11, kun taas toisessa kartassa Fnatic meni menojaan. Kolmas kartta, Inferno, oli jännittävä alusta loppuun saakka. Lopulta voittajaksi selviytyi kuitenkin NiP ja niin edellisvuonna parhaaksi pelaajaksi valittu Alesund pääsi nostamaan himoittua Major-pystiä.

 

ENCE vs Natus Vincere, IEM Katowice 2019 Major, semifinaali

ENCE oli tullut vuoden 2019 Katowicen Major-turnaukseen näyttävästi. Se voitti ajan ykkösnimen Team Liquidin puolivälierässä lukemin 2-0 ja semifinaalissa vastaan asettui NaVi, jonka pelottavimpana aseena toimi HLTV:n vuoden 2018 paras pelaaja Oleksandr ”s1mple” Kostyliev. Ensimmäisessä kartassa ENCE voitin nipin napin oman valitsemansa kartan, Trainin, lukemin 16-14. Dust 2 puolestaan meni vakuuttavasti NaVin nimiin 16-3. Viimeisessä kartassa ENCE raastoi itsensä voittoon s1mplen pelottavista tilastoista välittämättä. Miragessa ottelu kääntyi lopulta jännittävien käänteiden jälkeen suomalaisille 16-14 ja näin ENCE matkasi Major-turnauksen finaaliin kaikkien katsojien yllätykseksi. ENCE oli noussut maailman tietoisuuteen ja Major-finaaliin pääsy oli merkki maailmalle siitä, että pienestä mutta pippurisesta suomesta löytyy vielä osaamista CS:GO:n saralla.

 

FaZe vs Fnatic, IEM Katowice 2018, finaali

Katowicen turnaukset harvoin jättävät ketään kylmäksi, joten niin myös listalle päätyi historiallisen huikea paras viidestä-finaali FaZen ja Fnaticin välillä. Viidenteen karttaan päätynyt trilleri oli alkanut FaZe:n johtoasemassa, mutta Fnatic oli voittanut kaksi seuraavaa karttaa päätyen makoisaan 2-1 johtoasemaan. FaZe onnistui kuitenkin tasoittamaan sarjan tilanteeseen 2-2 ja viimeinen kartta Train ei tulisi jättämään ketään kylmäksi.

Viimeinen kartta meni tuloksellisesti edestakaisin joukkueiden kalistellessa sarviaan yhteen. Ensimmäinen puolisko päättyi FaZe:n 8-7 johtoasemassa. Pistoolikierroksen voittaminen takasi tähtijoukkueelle 10-7 johdon, ennen kuin Fnaticin joukot saivat koottua asemansa ja tasoittaen ottelun tilanteeseen 10-10 ja nousten jopa johtoasemaan 13-10. FaZe pystyi kuitenkin pysäyttämään ruotsalaisten lopputahdit ja otti itselleen ottelu- sekä finaalipisteen numeroin 15-14. Eräällä ”Señor:lla” oli kuitenkin oma mielipiteensä siitä, kenelle mestaruus päätyisi. Kylmänviileä ässä pelin viimeisellä kierroksella päästi ruotsalaisjoukkueen jatkoajalle. Katowicen käsin kosketeltava tunnelma räjähti lopulta suosionosoituksiin Fnaticin napattua ratkaisevasta kartasta 19-17 jatkoaikavoiton.

 

Astralis vs Virtus.pro, ELEAGUE Major: Atlanta 2017, finaali

Astraliksen tarina välierien häviäjistä maailman parhaaksi joukkueeksi on tarina, joka luo kylmiä väreitä vielä vuosienkin jälkeen. Turnauksessa heti alkulohkossa Astralis kompasteli ensin Godsentille ja myöhemmin SK Gamingille. Tästä huolimatta joukkue kipusi itsensä kahdeksan parhaan joukkoon ja täten puolivälieriin, jossa vastaan asettui Natus Vincere. Toisessa kartassa Astralis oli jo nappaamassa voittoa itselleen tilanteessa 14-10, mutta NaVi ajoi itsensä tasoihin ja lopulta ohi 16-14. Nykyään ”clutch ministerinä” tunnettu Andreas ”Xyp9x” Højsleth oli jo liipaisimenpainalluksen päässä tuoda joukkueen kartassa tasoihin, mutta kylmähermoisen herrasmiehen hermot pettivät ratkaisevalla hetkellä ja NaVi voitti kartan. Näytti siltä, että tanskalaiset kaatuvat jälleen tiukassa paikassa omiin hermoihinsa. Astralis kuitenkin keräsi itsensä ja voittikin ottelun lukemin 2-1 ja raivaten tiensä joukkueelle jo surullisen kuuluisaksi tulleeseen semifinaaliin.

Semifinaaleissa Astraliksen vastaan asettui joukkueelle tuttu joukkue, Fnatic. Jälleen kerran näytti siltä, että Astralis kaatuu kalkkiviivoilla kun Olof ”olofmeister” Kajbjer Gustafsson päästi ensimmäisessä kartassa ruotsalaiset mukaan jatkoajalle 1v2-tilanteessa. Astralis hoiti kuitenkin lopulta kartan omiin nimiinsä, kuten myös seuraavankin. Näin ollen tulos 2-0 oli murtanut mahdollisuudet siitä, että tanskalaiset kaatuisivat omiin hermoihinsa semifinaaleissa.

Finaalissa Astralis kohtasi legendaarisen Virtus.pro-viisikon. Ensimmäinen kartta meni puolalaisten nimiin 16-12, mutta toisessa kartassa tanskalaiset ottivat omansa numeroin 16-14 ja ”clutch minister” näytti taitonsa voittamalla mahdottomalta näyttäneen 1v3-tilanteen. Viimeisessä kartassa pelattiin Trainissa ja Virtus.pro johtikin ottelua CT-puolellaan jo 13-7. 21. kierroksella Astraliksen Tec9-osto nappasi kuitenkin tuikitärkeän kierroksen ja toi tanskalaiset mukaan taistelemaan finaalin voitosta. VP ei kuitenkaan tahtonut luopua johdostaan helpolla, vaan pakottikin lopulta itsensä tilanteeseen 14-12. Tämän jälkeen Astralis ei kuitenkaan hävinnyt enää kierrostakaan vaan otti lopulta ottelusta voiton numeroin 16-14. Samalla tanskalaiset pääsivät nostamaan Major-pystiä ensimmäistä, mutta eivät kuitenkaan viimeistä kertaa. Neljä joukkueen pelaajista tulisi nostamaan Major-pokaalia vielä ainakin jutun julkaisuhetkellä kolmeen kertaan.