Uutisoimme viime viikolla Overwatch Leaguen jakamien rangaistusten saamasta kritiikistä. Monen muun seikan lisäksi liiga on saanut palautetta siitä, ettei pelaajille asetettuja  sääntöjä ole julkisesti saatavilla. Fanien on siis ollut erittäin vaikea arvioida pelaajien saamien rangaistusten oikeudenmukaisuutta.

E-urheilujournalisti Richard Lewis kertoi aiemmin tällä viikolla saaneensa käsiinsä kopion Overwatch Leaguen säännöistä. Koko sääntökirja julkaistiin Lewisin kotisivuilla viime yönä. Lewis kuitenkin huomautti artikkelissaan, ettei ainakaan yksi kirjan säännöistä ole enää ajan tasalla.

Dokumentti on noin 35 sivua pitkä ja kattaa pääasiassa perusasioita, jollaisia voisi odottaa miltä tahansa ammattiorganisaatiolta. Sen keskeltä nousee kuitenkin esiin muutamia huomionarvoisia seikkoja, etenkin viimeaikaisten rangaistusten valossa.

Overwatch League ei ole määrittänyt, mitkä rikkeet johtavat mihinkin rangaistuksiin. Sääntökirjassa sanotaan ainoastaan, että liiga voi halutessaan antaa sääntöjä rikkoneelle pelaajalle tai joukkueenomistajalle rangaistuksen, joka voi olla:

  1. Pelaajan tai joukkueen julkinen tai yksityinen varoittaminen
  2. Pelaajan tai joukkueen asettaminen pelikieltoon
  3. Pelaajan tai joukkueen tulosten, bonusten tai playoff-oikeuden (sekä vaiheen että kauden) mitätöiminen
  4. Pelaajan tai joukkueen sakottaminen

Mitä rangaistavaan käytökseen tulee, pelaajia on kielletty käyttämästä eri ihmisryhmiä loukkaavaa sanastoa tai kieltä, joka olisi loukkaava tai haitallista Overwatch Leagueta tai sen edustajia kohtaan. Nämä seikat on määritelty vielä tarkemmin itse sääntökirjassa, mutta ne antavat silti reilusti tulkinnanvaraa.

Toinen seikka, joka sääntökirjasta nousee esille, on Overwatch Leaguen taloudellisten intressien turvaaminen. Sääntökirja esimerkiksi kieltää pelaajia suosittelemasta mitään peliä, joka ei ole Activision Blizzardin julkaisema. Tämän lisäksi Blizzardilla on oikeus käyttää ikuisesti muun muassa pelaajien nimeä, ulkonäköä, tai nimimerkkiä lähestulkoon kaikessa liigaan liittyvässä toiminnassaan (mukaan lukien lisenssituotteet), ilman rojalteja. Nämä pitää kuitenkin olla tuotettu pelaajan ollessa vielä Overwatch Leaguen työntekijänä.

Poikkeuksellisin sääntö on kuitenkin ”tosi-tv-sisältöä” koskeva 8.3. Tämä antaa liigalle oikeuden tuottaa (ilman erilliskorvausta) erilaista tosi-tv-ohjelmistoa liigan pelaajista. Pykälän mukaan liiga voi asentaa jatkuvasti kuvaavia kameroita joukkueiden taloihin, harjoitustiloihin, Blizzard Areenalle ja muihin sijainteihin (poislukien kylpyhuoneet).

Sääntökirja on ladattavissa kokonaisuudessaan Richard Lewisin kotisivuilta.

Lähde: Richard Lewis Kuvalähde: Blizzard