Viime kuukausien aikana ennennäkemätön määrä pelaajia on alkanut metsästää kana-aterioita. Kyseessä ei ole Hans Välimäen trendireseptistä, vaan Playerunknown’s Battlegrounds (PUBG) pelin voittamisesta, jolloinka näytölle pärähtää teksti ”Winner Winner Chicken Dinner”.

Peliyhtiö Blueholen kehittämä Battle Royale -tyyppinen selviytymisräiskintä on jo ennen virallista julkaisuaan rikkonut Steamissa monia ennätyksiä. Muun muassa Dota 2 ja CS:GO ovat jääneet tämän kuun pelaajamäärissään PUBG:ista jälkeen. Syyskuun aikana peli myös rikkoi ennätyksellisen 1,5 miljoonan yhtäaikaisen pelaajan rajapyykin. Aiempaa ennätystä piti hallussaan Dota 2 1,29:llä miljoonalla pelaajalla.

PUBG_Steam_Charts_E-urheilu

PUBG:in pelaajamäärät verrattuna Counter-Strikeen ja Dota 2:een

Miten kehitysvaiheessa oleva peli rikkoo ennätyksiä?

Kukaan ei pysty tähän yksiselitteisesti vastaamaan, mutta pelin koukuttavuus ja intensiivisyys voivat olla osaselittäviä tekijöitä. Pelin idea on simppeli: 100 pelaajaa tiputetaan saarelle, jossa ainoana tavoitteena on selvitä yksin tai joukkueen kanssa loppuun asti ja olla viimeisenä hengissä.

Pelin yksi mukaansatempaavimmista ominaisuuksista on juonenkaari, joka rakentuu automaattisesti jokaisella kierroksella. Peli alkaa valtavalla alueella, jossa jokaiselle halukkaalle on vapaata tilaa edetä ilman kontaktia muihin pelaajiin. Poikkeuksiakin on, sillä joiltain alueilta löytyy parempia tavaroita, ja ne houkuttelevat pelaajia puoleensa. Näille hotspoteille kuolee yleensä noin 40% pelaajista ensimmäisen viiden minuutin aikana.

Ensimmäisten minuuttien aikana pelaajat keräävät tavaroita valmistautuakseen ”ympyrän pienentymiseen”: Saarta aletaan rajoittaa alati pienentyvällä ympyrällä, jonka ulkopuolella pelaajat kärsivät elämän menetyksestä. Ympyrä ajaa pelaajat lähemmät toisiaan luoden taistele tai kuole tilanteita. Tässä vaiheessa meininki alkaa kiihtyä todella nopeasti.

Keskiverto peli kestää noin puoli tuntia, ja viimeiselle kolmannekselle selviää noin 20% pelaajista. Vain kaikista teräshermoisimmat selviävät tästä ilman selvää pulssin nousua. Lopulta alue tiivistyy niin pieneksi, että viimeinen luotisade tiputtaa häviävän osapuolen pois pelistä, ja näin kana-ateria on katettu. Winner Winner Chicken Dinner!

Yksinkertaista mutta todella koukuttavaa.

Playerunknown’s Battlegroundin tulevaisuus eurheiluna

Vaikka peli onkin vielä kehitysvaiheessa, näkevät eurheilupiirit siinä jo selvää potentiaalia. Suurimmat eurheilutallit (Team SoloMid, Cloud9 ja Team Liquid mm.) ovat jo haalineet kasaan omat joukkueensa, ja ensimmäisiä turnauksiakin on jo järjestetty. Kun pelin suosio hipoo taivaita jo kehitysvaiheen aikana, on kehittäjillä kova paine saada tuotteen eurheilupuoli kuntoon.

Bluehole on kertonut vielä kehittävänsä eurheilua varten kestävää formaattia, sillä tämänhetkinen 100 pelaajan all-out mayhem on hiukan hankala järjestää. Tulostaulukon ja seuraamisen kannalta formaatti ei ole idyllinen, mutta ratkaisua etsitään ja kehitetään kuumeisesti.

Kolmas virallinen LAN-turnaus järjestettiin elokuun lopulla Saksan Colognessa. Aiemmassa PUBG Invitationalissa palkintopotin yhteenlaskettu summa oli 350 000 dollaria. Tämän perusteella voi karkeasti arvioida, miten suureksi eurheilulajiksi PUBG saattaa tulevaisuudessa kasvaa.

 

Lähteet: PUBG, Steamcharts