Riot Gamesin tämän kuun alussa julkistama franchising-malli NA LCS:ään herätti useita uuteen toimintamalliin liittyviä kysymyksiä. Yksi näistä oli, miten pelaajat saisivat äänensä kuuluviin osinkojen jaossa ja oikeuksiensa puolustamisessa, kun heidän menestyksensä sidotaan entistä tiukemmin liigan menestykseen?

Nyt asiaan on saatu konkreettisia vastauksia. Riot Games on palkannut entisen NBA:n pelaajayhdistyksen avustavan yleiskonsultin Hal Biagasin NA LCS:n tulevan pelaajayhdistyksen johtoryhmään. Yhdistyksen tarkoituksena on edustaa pelaajia niin, että kaikissa liigaan liittyvissä asioissa kuultaisiin kolmea eri ääntä; pelaajien, joukkueiden ja Riot Gamesin.

Biagas työskenteli NBA:ssa yhdeksän vuotta, vuodesta 1997 vuoteen 2007, jonka aikana se kasvoi merkittävästi. Tämän jälkeen hän on työskennellyt eri urheiluagentuurien johdossa. Biagasin omien sanojen mukaan juuri Riot Games otti häneen yhteyttä ja kysyi, olisiko hän kiinnostunut pelaajayhdistyksen johtamisesta.

Vaikka Biagasilla ei olekaan aikaisempaa kokemusta eurheilusta tai League of Legendistä, hän uskoo perinteisen urheilun ansaintamallin ja oman kokemuksensa soveltuvan hyvin myös eurheiluun. Tästä huolimatta hän myönsi, että tarvetta uuden opettelulle on.

”Jokaisen uuden liiketoimen yhteydessä tulee olemaan odottamattomia haasteita, jotka täytyy ottaa huomioon. Uskon kuitenkin, että minä ja pelaajat olemme valmiita kohtaamaan ne ja pystymme ylittämään ne varsin helposti.”

Perinteisen urheiluun kuuluvien käytäntöjen ja tukirakenteiden tuominen mukaan eurheiluun on ehdottomasti positiivinen asia alan menestyksen kannalta. Epäillystä asian suhteen on kuitenkin aiheuttanut se, kuinka läheiset suhteet uudella pelaajayhdistyksellä on Riot Gamesin kanssa. Yhdistys on Riot Gamesin rahoittama ja yhtiö on myös antanut pelaajille listan, joka sisältää heidän ehdotuksensa yhdistyksen johtohenkilöiksi. Riot Games kuitenkin vakuutteli, ettei sillä ole aikomusta vaikuttaa yhdistyksen toimintaan.

”Heillä [pelaajilla] ei ole mitään velvoitetta valita kandinaattiaan antamastamme listasta. Jos he haluavat valita jonkun muun, palaamme takaisin piirustuspöydän ääreen heidän kanssaan tai annamme heidän hoitaa asian itsenäisesti miten vain parhaiten näkevät”, sanoi Riot Gamesin liigatoiminnan vastaava johtaja Chris Hopper.

Hopper teki myös selväksi, ettei Riot Gamesilla ole antamastaan rahoituksestaan huolimatta sanavaltaan yhdistyksen toiminnassa.

”Me annamme rahat, eikä meillä ole mitään muuta vaikutusvaltaa sen lisäksi. Haluamme ehdottomasi taata yhdistyksen lahjomattomuuden… Joten minun nähdäkseni ei ole mitään tilannetta, jossa Riot kykenisi painostamaan yhdistystä omien tarkoitusperiensä vuoksi.”

Lähteet: Espn, Dot Esports, Dot Esports Kuvalähde: Riot Games

 

Lue myös: