Jo monen viikon ajan kotimaisen elektronisen urheilun kentällä ollaan odotettu, miten lajin johtava toimielin, Suomen Elektronisen Urheilun Liitto, tulee reagoimaan 1.4. julkaistuun yhteistyösopimukseen ENCE eSports Oy:n ja Nordicbet-vedonlyöntisivuston kanssa. Yhteistyö on herättänyt kysymyksiä niin pelaajien, organisaatioiden, kuin myös muiden eSports-persoonien keskuudessa. Eniten hämmennystä on tuonut ENCE eSportsin suhtautuminen Liiton aiempaan linjaukseen, jossa liitto ottaa kantaa ulkomaalaisten rahapeliyhtiöiden toimintaan Suomessa.

Liitto on nyt ottanut kantaa asiaan 13.4.2016 julkaistulla lehdistötiedotteella, joka julkaistiin Liiton hallituksen kokouksen jälkeen. SEUL tuo tiedotteessaan esille, että Suomen Poliisihallitus on ollut yhteydessä Liittoon ja asiaa selvitetään tarkemmin. Poliisihallitus ei sinäänsä ole lakia soveltava elin vaan antaa vain oman mielipiteensä toiminnan laillisuudesta. Jotta toiminta voitaisiin todeta lainvastaiseksi asiaan täytyy ottaa kantaa oikeudessa.

ENCE eSports toimitti tänään, 13.4. SEUL:in hallitukselle selvityksen, jossa se tuo esille yhteistyönsä, esitellen Nordicbetin kanssa tehtävän toiminnan ja sen vaikutukset. SEUL kertoo, ettei ENCE kohdista markkinoinnin näkyvyyttä Suomeen, jonka takia toiminta ei ole ENCE:n mielestä lainvastaista.

SEUL:in hallitus kommentoi tapahtunutta:

Liitto ei ole lakia soveltava viranomainen, eikä siksi ota kantaa lainmukaisuuteen. Tästä johtuen liittohallitus on pyytänyt Poliisihallitusta käsittelemään asiaa. Mikäli oikeus toteaa ENCE eSports Oy:n toimineen tai toimivan lainvastaisesti, liitto voi ryhtyä aiemman kannanottonsa mukaisesti toimenpiteisiin. Tarvittaessa toimenpiteinä voidaan toteuttaa esimerkiksi organisaation alaisten pelaajien osallistumisoikeuden rajoittaminen turnauksissa sekä äärimmäisenä keinona ENCE eSports Oy:n erottaminen liiton jäsenyydestä.

Päivitys alkuperäiseen uutiseen

Myöhään keskiviikkoiltana ENCE julkaisi myös oman tiedotteensa aiheesta. Tiedotteessaan ENCE lainaa sekä liiton viime vuonna antamaa linjausta, että Suomen arpajaislakia.

ENCEn näkemys asiasta on, ettei se riko Suomen arpajaislakia yhteistyöllään NordicBetin kanssa. ENCEn mukaan se toimii globaalilla skaalalla, ja Eurooppa on sen päämarkkina-alue. Sen näkemys markkinoinnin kohdentamisesta on myös sama kuin SEULilla.

ENCE kertoo myös pidättäyttyvänsä käyttämästä NordicBetin logoja kilpaillessaan Suomessa. Koko tiedotteen voit lukea ENCE eSportsin nettisivuilta.

LähteetSEUL lehdistötiedote & ENCE eSportsin lausunto