Hallitseva Dota 2 -maailmanmestari OG ottaa tänään mittaa tutkimusorganisaatio OpenAIn kehittämästä tekoälystä. OG pelaa OpenAI Five -nimellä tunnettua joukkuetta vastaan näytösottelussa, jonka tarkoituksena on esitellä ihmisen ja tekoälyn välistä suhdetta. Ottelu pelataan San Fransiscossa, Yhdysvalloissa, ja sitä voi seurata OpenAIn virallisella Twitch-kanavalla kello 20:30 alkaen.

Eurooppalainen OG osallistuu näytösotteluun hallitsevana maailmanmestarina ja edelliskauden menestyneimpänä joukkueena. Kuluvalla kaudella joukkueen onnistumiset ovat kuitenkin jääneet laihoiksi, ja näytösottelu tarjonnee organisaatiolle paljon kaivattua positiivista näkyvyyttä. Näytösotteluun osallistuvat myös joukkueen suomalaistähdet Topias ”Topson” Taavitsainen ja Jesse ”JerAx” Vainikka.

Voittoa tavoittelematon tutkimusorganisaatio OpenAI on käyttänyt Dotaa mittatikkunaan aikaisemminkin. Ensimmäisen kerran tekoäly haastoi huippupelaajia vuonna 2017, kun bottia esiteltiin mies miestä vastaan -tyylisessä näytösottelussa The International 7 -tapahtumassa Seattlessa. Vuotta myöhemmin OpenAI Five pelasi kahta ammattilaisorganisaatiota vastaan näytösottelussa The International 8 -tapahtumassa Vancouverissa. Tuolloin tekoäly hävisi molemmat ottelunsa.

Scifisymboliikkaa tihkuvassa näytösottelussa on kyse ennen kaikkea OpenAI-ohjelmiston esittelystä. Organisaation mukaan tekoälyn on kyettävä analysoimaan tilanteita ja toimintoja ympäristössä, joka on parhaimmillaan tuhansia kertoja shakkia monimutkaisempi. OpenAI Five treenaakin itseään pelaamalla jopa 180 vuoden edestä Dotaa päivittäin. Perinteisesti tämänkaltaisissa näytösotteluissa pelin sääntöjä on kuitenkin yksinkertaistettu tekoälyn ominaisuuksien korostamiseksi.

Lähteet: OpenAI, Liquipedia Kuvalähde: OpenAI