Olemme uutisoineet tänä vuonna useaan kertaan maista, joiden viranomaiset ovat ottaneet videopelien uhkapelimäiset mekaniikat suurennuslasin alle. Näitä ovat olleet esimerkiksi Havaijin osavaltio USA:ssa, sekä Belgia ja alankomaat. Nyt myös Suomi on päättänyt nostaa kissan pöydälle asian suhteen.

”Pitää paikkansa, että monien muiden maiden rahapelejä valvovien viranomaisten tapaan on arpajaishallinto tekemässä selvitystä videopelaamisesta. Keskitymme selvityksessämme lootboxeihin ja muihin vastaaviin pelin sisäisiin arvontoihin”, kertoi arpajaishallinnon ylitarkastaja Mikko Cantell Poliisihallituksesta.

Cantellin mukaan olennaista on, täyttääkö lootbox-toiminto arpajaislain määritelmän arpajaisista. Määritelmän mukaan arpajaiset ovat toimintaa jossa yhtäaikaisesti:

  1. Osallistuminen tapahtuu vastiketta vastaan
  2. Voittaminen perustuu sattumaan
  3. Voitto on rahanarvoinen

Cantell teki selväksi, että sekä rahaa että muunlaisia palkintoja tarjoavat pelit ovat Suomessa tiukasti säädeltyjä; rahapelejä saa toimeenpanna ainoastaan Veikkaus Oy ja muunlaiset arpajaiset on rajoitettu yleishyödyllisiin yhteisöihin, niillekin vain luvan varassa.

”Yllä mainitun valossa lootboxien osalta kiinnostuksen kohteena ovat mm. se, onko lootboxista saatava ominaisuus tai virtuaalinen esine muunnettavissa rahaksi. Mikäli arpajaisten määritelmä täyttyisi, olisi niiden toimeenpano Suomessa lainvastaista”, Cantell totesi.

Lähde: Arpajaishallinto Kuvalähde: Blizzard