ESL One New York 2019 -turnaus huipentui 29.9. pelattuun Grand Final (BO5) otteluun, johon tiensä selvittivät tanskalainen Astralis sekä yhdysvaltalainen Evil Geniuses.

Astralis on dominoinut viime aikaisia CS-turnauksia ja vienyt palkintopotit kotimaahansa loistavien peliesitysten saattelemana. Evil Geniuses, joka juuri ennen turnausta tunnettiin vielä nimellä NRG Esports on pelannut turnauksessa todella vahvasti. EG ei ole hävinnyt yhtäkään karttapistettä koko turnauksessa ennen illan finaalia.

Joukkueet kohtasivat turnauksessa jo kertaalleen B-lohkon toisena pelipäivänä voittajien ottelussa, jossa Evil Geniuses oli vahvempi lukemin 0-2 (dust2 14-16, inferno 12-16). Joukkueet ovat aikaisemmin kohdanneet yhteensä kymmenessä kartassa, näistä EG on voittanut kuusi ja Astralis neljä.

Astralis selvitti tiensä finaaliin äärimmäisen jännittävästä semifinaali -ottelusta, jossa tanskalaiset päihittivät HLTVn maailman rank #1 Team Liquidin kolmannessa ja ratkaisevassa kartassa. Evil Geniusesin tie finaaliin irtosi 2-0 voitolla ranskalaisjoukkue G2sta.

 

Grand Final BO5 karttavalinnat olivat: Astralis – inferno, EG – dust2, Astralis – train, EG – nuke ja jäljelle jäi vertigo.

 

Illan finaali aloitettiin infernossa ja näytti siltä, että serverille oli ilmestynyt vain yksi joukkue, joka oli Evil Geniuses. Kotiyleisön edessä pelannut EG aloitti mittelön todella ennakkoluulottomasti ja puolia vaihdettiin heidän 2-13 johdossa. Amerikkalaisilla oli helppo työ toisella puoliskolla varastaa Astraliksen valitsemasta kartasta piste plakkariinsa ja näin tapahtuikin. Ensimmäinen kartta päättyi EG:n 3-16 murskalukemiin.

Toisena karttana pelattiin EG:n valitsema dust2, jossa Astralis sai vihdoin pelin juonesta kiinni. Dust2 oli todella tiukka, kierrosvoittoja pelattiin ristiin rastiin ja puolet vaihdettiin 8-7 tilanteessa tanskalaisten hyväksi. Astralis johti karttaa jo 12-7, kunnes EG:n uskomattomat pelisuoritukset kierros kierrokselta vain jatkuivat ja he voittivat yhdeksän kierrosta putkeen ja koko kartan lukemin 12-16.

Seuraavana karttana oli Astraliksen valitsema train, jossa tanskalaisjoukkue oli pakkovoiton edessä tilanteen ollessa jo 0-2 loistavasti pelanneelle EG:lle. Ottelu jatkui erittäin tasaisena ja puolia vaihdettiin 7-8 tilanteessa EG:n hyväksi. Kartan lopusta tulikin todellinen jännitysnäytelmä, kun tilanteessa 15-15 jouduttiin hakea vauhtia jatkoajalta. Ensimmäinen jatkoaika päättyi tasan 3-3 ja mentiin jatkoajan jatkoajalle, jossa lopulta Astralis oli vahvempi ja kartan loppulukemat olivat tiukat 22-20. Train oli ensimmäinen kartta, jonka EG hävisi koko turnauksessa.

Ilta sen kuin jatkui ja vuorossa oli EG:n valitsema nuke. Karttaan lähdettiin tilanteesta 1-2. Yhdysvaltalaisilla oli edelleen sauma laittaa peli poikki, kun taas Astraliksen mahdollisuudet olisivat ratkaista vasta viidennessä kartassa. EG aloitti jälleen todella vahvasti ja he johtivat ottelua jo 1-8, kunnes tanskalaisjoukkue heräsi jälleen ja puoli vaihdettiin 7-8 tilanteessa. Loppu olikin sitten amerikkalaisten juhlaa, kun EG jyräsi vastaterroristeina ja voittivat kartan 8-16.

 

Evil Geniuses voitti koko kamppailun 1-3 ja nosti voittopystin Barclays Centerin kattoon. EG lähtee turnauksesta 100 000 dollaria mukanaan. Toiseksi tullut Astralis voitti 40 000 dollaria.

Turnauksen MVP oli ansaitusti voittajajoukkue EG:ssä pelannut Vincent ”Brehze” Cayonte.

 

Kummallekaan joukkueista ei turnauksen jälkeen jää hirveästi hengähdysaikaa, sillä molempien tie vie jo 1.-6.10. pelattavaan DreamHack Masters 2019 -turnaukseen länsinaapuriimme Ruotsiin, Malmöön. Turnauksessa palkintorahaa on jaossa 250 000 dollaria.

 

Turnauksen palkintotaulukko:

Evil Geniuses $100,000

Astralis $40,000

Liquid $18,000

G2 $18,000

ENCE $8,000

OpTic $8,000

FaZe $4,000

eUnited $4,000

 

Lähde: HLTV

Kuvalähde: ESL