E-urheilukenttä kasvaa vuosi vuodelta ja sitä seurataan nykyään entistä enemmän. E-urheilun pelimaailmasta dataa keräävä Esports Charts -sivusto listasi vuoden 2019 seuratuimmat e-urheiluorganisaatiot maailmassa.

Luvut perustuvat katseltuihin tuntimääriin.

#10 Ninjas in Pyjamas

Kymmenettä sijaa kantaa NiP eli Ninjas in Pyjamas. Organisaatio tunnetaan CS:GO-joukkueesta, joka dominoi peliä sen alun alkaessa. Ajan saatossa NiP-perhe laajeni ja sillä oli edustusta CS:GO, Dota 2, PUBG sekä Rainbow Six -peleissä.

Joukkueiden lukumäärä ei kuitenkaan konkretisoitunut suurempana menestyksenä. Vuonna 2019 NiP:n Dota 2-joukkue tippui ensimmäisellä kierroksella The International -jättiturnauksesta. CS:GO-joukkue kärsi hiukan vastaavasta tilanteesta flopattuaan viimeisimmässä Berliinin Major-turnauksessa. NiP kuitenkin otti osaa useisiin seurattuihin turnauksiin ja sen seurauksena he keräsivät yhteensä 37 miljoonaa katsottua tuntia.

 

#9 Virtus.Pro

Virtus.Pro esitti sekalaisia tuloksia vuonna 2019 verrattuna edellisvuoteen. Vuoden 2019 lopussa heillä oli CS:GO, Dota 2, Fortnite ja Apex Legends -kokoonpanot. Kaikki joukkueet keräsivät yhteensä 38 miljoonan tunnin edestä katselua ja suurimman osan määrästä tuotti Dota 2-joukkue.

He keräsivät lisäkatsojia täydellisesti ajoitettujen Battle Royale -kokoonpanojen signaamisesta. Heidän puolalainen CS:GO-joukkue esitti kuitenkin surkeita otteita, joten he menettivät suuren yleisön kiinnostuksen kovimpia faneja lukuunottamatta.

Heidän Dota 2-joukkue pelasi kuitenkin hienosti koko kauden ajan ja osallistuivat jopa The Internationaliin. He kokivat kuitenkin täydellisen fiaskon ja jäivät sijoille 9.-12. Jos lajin suurimmassa turnauksessa Virtus.Prolta oltaisiin nähty parempaa menestystä, se näkyisi huomattavasti katsotuissa tuntimäärissä.

#8 Vitality

Team Vitalitysta tuli yksi otsikoiden puhutuin vuonna 2019. Ranskalaisorganisaatiolla on kilpailukykyinen CS:GO-joukkue ja kohtuulliset kokoonpanot myös muihin peleihin.

Organisaatio jatkoi myös muiden pelijoukkueiden kehittämistä ja vuoden 2019 lopulla heillä oli 10 eri kokoonpanoa samaan aikaan. Toki kokoonpanot kilpailivat hiukan epätavanomaisissa e-urheilupeleissä, kuten F1, koska heillä oli arvovaltaisia sponsoreita kuin Renault.

Vitality saavutti 42 miljoonaa katsottua tuntia johtuen heidän useista kokoonpanoistaan erilaisissa peleissä. Fanit seurasivat kiihkeimmin heidän CS:GO-joukkueen taivalta, joka onnistui vuoden lopulla voittamaan EPICENTER 2019 -turnauksen ja katkaisemaan finaalissa mousesportsin voittoputken.

 

#7 Evil Geniuses

Suurimman osan vuodesta 2019 organisaatiolla oli edustusta Dotassa, Fortnitessa ja Rainbow Six -peleissä. Myöhemmin he kuitenkin laajentivat uuden CS:GO-joukkueen signauksella. EG keräsi kokonaisuudessaan 45 miljoonaa katsottua tuntia vuonna 2019.

EG:n joukkueet osallistuivat useisiin maailmanlaajuisiin turnauksiin. Dota 2-joukkue osallistui The Internationaliin, mutta joukkue jäi sijoille 5.-6. Heidän CS:GO-joukkue aloitti taipaleensa pirteästi ESL One New York 2019 -turnauksen voitolla. Hyvän alun jälkeen loppuvuoteen siirryttäessä turnausmenestys ei ollut yhtä antoisaa.

#6 Natus Vincere

Natus Vincere on varmasti yksi CIS-alueen suosituimmista organisaatioista. Ukrainalaislähtöinen organisaatio perusti 6 erilaista kokoonpanoa aina Dotasta Apex Legendsiin. Näiden tuloksena he keräsivät 49 miljoonaa katselutuntia.

NA’VI ei suinkaan keskittynyt vain yhteen kokoonpanoonsa. Heidän vuotensa alkoi IEM Katowice Major-turnauksen semifinaalipaikalla ja StarSeries & iLeague CS:GO 7. kauden voitolla. Keväällä heidän Dota 2-joukkueensa selvitti tiensä DreamLeaguen 11. kaudelle ja sen jälkeen menestystä tuli vasta syksyllä.

Vuoden lopulla NA’VIn Rainbow Six -kokoonpano teki vaikutuksen koko yhteisöön. Joukkue näytti uskomatonta taitoaan ja voitti jopa Pro Leaguen finaaleissa. Samaan aikaan Dota 2-tiimi osallistui muihin tunnettuihin tapahtumiin ja he menivät jopa Aasiaan ONE Esports Dota 2 World Pro Invitational Singapore -tapahtumaan.

 

#5 Astralis

Monet muut organisaatiot ovat perustaneet useita kokoonpanoja eri e-urheilupeleihin, mutta ei Astraliksen kaverit. He loivat alussa joukkueet kahteen peliin (CS:GO, LoL) ja ovat pysyneet samoissa lukemissa vielä tänäkin päivänä.

Vuonna 2019 Astralis listautui jopa pörssiin. Vaikka heidän osakekurssinsa ovat laskussa, on se silti iso steppi koko e-urheilulle. Astralis keräsi vuodessa 50 miljoonaa katselutuntia.

Astraliksen menestys jatkui vuonna 2019. He voittivat kahdesti CS:GOn arvostetuimman turnauksen, ensin talvella IEM Katowice Majorit Puolassa ja syksyllä StarLadder Majorit Berliinissä. Voidaan jopa sanoa, että Astralis on menestyksekkäin CS:GO-joukkue maailmassa. 4 Major-turnausvoittoa puhuvat puolestaan.

Heidän LoL-joukkueensa oli voittaa LEC:n, mutta joutuivat taipumaan G2:lle. Kesällä Astralis yritti toistaa menestyksensä, mutta niin ei kuitenkaan tapahtunut, eivätkä he saaneet enää kutsua 2019 World Championship -turnaukseen.

#4 T1

Kärkipään listauksessa LoL-joukkueiden menestyksellä on suuri merkitys. Niin on myös T1:n joukkueella. LoL mukaan lukien, organisaatiolla on 7 eri kokoonpanoa. On valitettavaa, että heidän ilmoittamansa Dota 2-joukkue ei toteunutkaan.

Vuoden 2019 tuloksilla T1 voi järin hyvin pöyhkeillä. He saavuttivat korkeimman katsojamääräpiikin koko e-urheilun historiassa ottelussa G2:sta vastaan World Championship -turnauksen semifinaalissa. Eurooppa vs. Korea -kamppailu kiinnosti yli neljää miljoonaa katsojaa. Lukemat saattaisivat olla vielä tuotakin korkeammat, jos samainen kamppailu olisi pelattu turnauksen finaalissa.

Kokonaisuudessaan heidän suorituksensa keräsi 72 miljoonaa katsottua tuntia. T1:n ja Astraliksen välinen ero tuntimääräisissä katseluissa on huimat 44%.

 

#3 fnatic

Tämän legendaarisen organisaation eniten katselutunteja tuova peli on selvästi LoL. Fnaticilla on useita joukkueita eri pelien alla.

Edellisenä vuonna fnaticin LoL-joukkue selviytyi World Championship -turnauksen finaaliin, jonka vuoksi myös vuonna 2019 koko e-urheiluyhteisöä kiinnostaa joukkueen seuraaminen. Moni varmasti mietti, pystyykö joukkue samoihin tuloksiin menetettyään Midlanerinsa. Vaikka he hävisivätkin finaalissa, he keräsivät silti normaalia enemmän näyttökertoja.

Fnaticilla on useita joukkueita ja ne sijoittuvat pitkälti ympäri maailmaa, jonka vuoksi organisaation fanikunta on kasvanut maailmanlaajuiseksi ja se varmasti selittää osakseen huimat 73 miljoonaa katsottua tuntia.

 

#2 G2 Esports

G2 keräsi 102 miljoonaa katsottua tuntia vuonna 2019. G2 keräsi ison fanilauman laadukkaalla ja äänekkäällä sosiaalisen median käyttäytymisellä.

Vuosi 2019 meni G2:lla vallan sujuvasti. Ensin he voittivat LEC Spring -turnauksen. Vauhti vain kasvoi ja he voittivat MSI Cupin. Treenaaminen ei suinkaan loppunut ja joukkue voitti kesällä LEC Split -turnauksen.

LoL Worldsissa joukkue näytti parastaan. He hävisivät lohkovaiheessa vain yhden kamppailun ja pudotuspeleissä he tuhosivat kaksi korealaisjoukkuetta. Kaikkein tärkeimmässä ottelussa kuitenkin jokin meni vikaan ja he päätyivät lopulta toiselle sijalle.

G2:n Rainbow Six -joukkue pelasi Six Invitational 2019 -finaalissa ja murskasi Team Empiren ja jatkoi voittoputkeaan.

 

#1 Team Liquid

Vuoden 2019 seuratuin e-urheiluorganisaatio on Liquid. Tällä organisaatiolla on 20 vuotta e-urheiluhistoriaa ja lukuisia tapahtumia takanaan. Vuonna 2019 joukkue keräsi yhteensä 124 miljoonaa katselutuntia.

Tänä päivänä Liquidilla on 14 eri kokoonpanoa useissa eri peleissä. Organisaatio seuraa aina alan kuumimpia trendejä ja käyttää niitä hyödykseen.

Vuonna 2019 Liquidin Dota 2-joukkueella oli mahdollisuus tulla kaksinkertaiseksi maailmanmestariksi, mutta OG oli The Internationalin finaalissa vahvempi.

Vuoden 2019 keskivaiheilla Liquidin CS:GO-joukkue keräsi paljon huomiota ja voitti useita turnauksia putkeen.

Kaiken kaikkiaan Liquidissä hoidetaan joukkueiden johtaminen todella hyvin, joten heillä on vähintäänkin keskiverto tuloksia näyttää vuodelta 2019. Joskus hekin tekevät virheitä, mutta vuonna 2019 Liquid osoitti kuinka vahvoja he ovat.

 

Lähde: Esports Charts

Kuvalähde: ESL