Tänä kesänä teleoperaattoriyhtiö Telia, turnausjärjestäjä DreamHack sekä suosituista peleistään tunnettu pelinvalmistaja Riot Games luovat Pohjoismaihin uuden kilpailullisen ekosysteemin maailman suosituimman videopelin ympärille. League of Legends on yksi maailman suosituimpia videopelejä noin 80 miljoonalla kuukausittaisella pelaajallaan, ja Telia Esports Series laajenee Suomesta myös Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan, kun kolme yhtiötä tuovat pelin kansalliset sarjat Pohjoismaihin.

League of Legends on niin kutsuttu taisteluareena- eli MOBA-peli. Vaikka peli on julkaistu jo vuonna 2009, ei se ole menettänyt hohtoaan. Peli on vuosien varrella kehittynyt ja onnistunut pysymään mielenkiintoisena, vaikka pelin perusidea onkin melko simppeli.

Pelissä kaksi viiden hengen joukkuetta taistelee toisiaan vastaan kartalla koittaen tuhota toistensa tukikohdat – samalla kuitenkin puolustaen omaansa. Kartta, Summoner´s Rift, on aina sama, mutta yli 140 hahmon valikoima takaa sen, että jokainen peli on erilainen.

Ottelut pelissä alkavat hahmojen valitsemisella. Kumpikin joukkue pyrkii rakentamaan itselleen mahdollisimman hyvin toimivan kokonaisuuden. Täysin vapaasti joukkueet eivät pääse laajaa hahmovalikoimaa kuitenkaan hyödyntämään, sillä molemmat joukkueet saavat myös mahdollisuuden ”bannata”, eli vetää hahmolistalta yli hahmoja, joita eivät halua vihollistensa käyttävän.

Peliä edetessä pelaaja ansaitsee kultaa, jolla hän voi kehittää hahmoaan ja auttaa joukkuettaan. Kultaa ansaitsee eliminoimalla vihollisen kätyreitä (tietokoneen ohjaamia hahmoja), vastapelureiden hahmoja tai tukikohtia suojelevia torneja. Joukkueiden eliminaatio-, kulta- sekä tornimäärä näkyy ruudun yläreunassa, ja niitä seuraamalla saa kuvan siitä, kumpi joukkue on sillä hetkellä niskan päällä.

Maanantaina 8.6. starttaavan Telia Esports Seriesin kansallisia liigoja pelataan Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Kunkin maan liigassa pelaa kahdeksan joukkuetta, ja tarjolla on 8000 euron edestä palkintorahaa, ja jokaisen maan kaksi parasta joukkuetta pääsetvät Telia Masters -turnaukseen, josta on mahdollisuus edetä vieläkin isompiin liigoihin. Suomen kansalliseen sarjaan suoran kutsun saivat jo pitkään Suomen LoL-piireissä tunnettu Nyyrikki Esports sekä keväällä League of Legends -joukkueensa julkaissut KOVA Esports. Muut joukkueet valikoituivat karsintojen kautta.

Vaikka League of Legends on jo varsin pitkään ollut suosittu kilpapeli, ei sen seuraaminen ole Suomessa saavuttanut vastaavanlaista suosiota kuin esimerkiksi Counter-Strike: Global Offensive. Suomessa on aiemmin ollut kohtuullisen harvinaista, että League of Legends -joukkue pelaa organisaation nimen alla. Muutosta alkoi kuitenkin tapahtua tänä keväänä, kun Suomen tunnetuin e-urheiluorganisaatio ENCE julkaisi lähtevänsä leikkiin mukaan, ja että heidän joukkueensa tulee kilpailemaan Northern League of Legends Championchip (NLC) -sarjassa, jossa on mukana 12 joukkuetta eri maasta. Pian ENCE:n joukkuejulkistuksen jälkeen KOVA Esports julkaisi oman joukkueensa.

Otteluita voi seurata suomeksi selostettuna esimerkiksi Telia Esports Seriesin sivuilta, josta löytyy myös otteluaikataulut sekä tietoa sarjassa pelaavista joukkeista. Selostaja kertoo pelin edetessä mitä kartalla tapahtuu, ja se helpottaa pelin seuraamista ja ymmärtämistä. Koko iltaa ruudun ääressä ei myöskään tarvitse viettää, sillä pelit kestävät noin 20 minuutista 40 minuuttiin!

Kuvalähde: Telia Esports Series