Oulussa kesäkuussa järjestettävän Vectoraman Counter-Strike-turnauksen ympärillä kuohuu, kun yksi tuomareista Miisa “Naiades” Nuorgam on siirretty sivuun turnauksen tuomarin tehtävistä hänen henkilökohtaisen suhteensa vuoksi.

Vectoraman pääjärjestäjä Jussi Korpimäki kommentoi tilanteen olleen rutiininomainen.

— Sain tiedon Petri “Procyh” Hämälä siitä, että meidän yhdellä henkilöllä olisi eturistiriita CS:GO-turnauksen osalta ja tähän sain vahvistuksen Markus ”Olodyn” Koskivirralta, että Miisa on sanonut hänellä olevan henkilökohtainen suhde yhteen joukkueeseen, Korpimäki kertoo prosessin etenemisestä.

— Koettiin, että tämä olisi pienempi hitti tässä vaiheessa ottaa tämä julkisuus mikä tästä tulee verrattuna siihen, että pilattaisiin esportsin ja Vectoraman julkisuus sillä, että meillä on jäävi tuomari tuomaroimassa turnausta.

Myös ESPORTSM:n projektipäälikkönä ja Encen toimitusjohtajana toimiva Hämälä on samoilla linjoilla.

ESPORTSM:n projektipäällikkön tehtävää hoitaessani haluan edistää Suomen elektronista urheilua ja katsoa, että tekemämme toiminta on läpinäkyvää ja valon kestävää. Jotta eSports on lajina uskottavaa, tulee myös jääviys ja eturistiriita asiat huomioida ja niitä tulee pyrkiä välttämään.

Päätöksenteosta eri mieltä

Päätöksestä itsestään Nuorgam ei niinkään ollut pahoillaan, mutta Vectoraman tapa hoitaa asiaa ei saa häneltä täysiä pisteitä.

— Jokainen tapahtuma saa valita työntekijänsä aivan miten haluaa, mutta ongelma tulee siinä, kun tehdään päätöksiä perustuen minun yksityiselämään kysymättä minulta. Minulla ei ole mitään Vectoramoja tai pääjärjestäjää kohtaan, ainoastaan haluan kyseenalaistaa päätöksenteon prosessia, Nuorgam kommentoi päätöstä ja sen teko prosessia.

Nuorgamin mukaan Hämälä oli ottanut yhteyttä Vectoraman järjestäjiin Nuorgamin twitter-kirjoitusten pohjalta. Tämän jälkeen Vectoraman järjestäjät olivat tulleet siihen päätökseen, että Nuorgamilta evättäisiin pääsy Counter-Strike-turnauksen tuomarointiin. Myös Korpimäki vahvistaa tämän.

— Petri Hämälä nosti jääviysasian esille eilisessä puhelinkeskustelussa, jossa tulimme yhteistuumin siihen lopputulokseen, että emme halua riskeerata keväisen Lantrekin kaltaista jälkipuintia tuomareiden jääviyskysymyksistä, Korpimäki kommentoi.

LanTrek perustelua Nuorgam pitää pöyristyttävänä.

— Lantrek-kohukin oli täysin Twitterin aikaansaama, kun mitään väärää ei ole tapahtunut missään kohtaa. Kaikki tapahtui ihan by the books, Nuorgam vakuuttaa.

Siitä, oliko asiasta keskustelu Nuorgamin kanssa ennen päätöstä, Korpimäki ja Hämälä olivat eri linjoilla Nuorgamin kanssa.

Kun Miisan läheisiin suhteisiin viittaava twiitti huomattiin ja kyseisen joukkueen osallistuminen turnaukseen oli varmistunut Vectoraman puolelta oltiin Miisaan yhteydessä. Tämän jälkeen keskustelimme asiasta Vectoraman kanssa ja päätös jääviydestä tehtiin. Mielestäni asia on hoidettu oikein ja myös Miisaa on kuultu asiassa ennen päätöksentekoa, Hämälä toteaa asiasta.

Nuorgamin näkemys asiasta eroaa huomattavasti.

— Turnausjärjestäjän(Koskivirta) kanssa ollaan myös puhuttu siitä, että tämä Saints eSports, jonka toiminnassa olen mukana, ei ole osallistumassa Vectoille, eli siitä ei tule eturistiriitaa. Mutta mainitsin, että on henkilökohtaisia suhteita kuitenkin yhteen joukkueeseen, eli jätän niiden pelit sitten tuomaroimatta, niinkuin normikäytäntö on. Tämä oli itseasiassa turnausjärjestäjän oma ehdotus, eli siinä ei ollut sen kummempia ongelmia, Nuorgam kertoo omaa puoltaan prosessista.

— Päätöksestä sain tiedon Hämälältä, joka perusteli päätöstä kytköksillä organisaatiotoimintaa ja parisuhteella. Olen sen jälkeen ollut yhteydessä Korpimäkeen. Ennen päätöksentekoa minulta ei oltu kysytty suhteen laadusta mitään, hän jatkaa.

Asian käsittelyn yhteydessä Nuorgamilla tarjottiin myös mahdollisuutta toimia Overwatch-turnauksen tuomarina. Tähän hän ei kuitenkaan tarttunut.

— Overwatch on minulle niin vieras peli, etten usko olevani hyödyllinen siellä!

Asiasta nousi kohu Twitterissä

Twitterin puolella asiaa on kommentoitu usealta eri taholta. Erityisesti Hämälän itsensä kaksoisroolia eSM:n projektivastaavana ja ENCE:n toimitusjohtajana pidetään ihmeellisenä.

Hämälä jättää oman kaksoisroolinsa arvioinnin ulkopuoliselle, mutta ei näe itse siinä ongelmaa.

Se oli Suomen elektronisen urheilun liiton – SEUL ry:n tiedossa myös eSM lisenssiä myönnettäessä.

— En itse näe ristiriitaa tehtävien hoidossa. Projektipäällikkönä tehtäviini kuuluu toteutussuunnittelu sekä hallinnointi, eikä päätösvaltaa ole turnauksen käynnönjärjestelyihin vaan turnauksista vastaavat SEUL ry:n kouluttamat päätuomarit.

Myöskään Korpimäki ei näe asiassa ongelmaa.

Hämälä ei osallistu eSM kilpailun tuomarointiin, eikä täten voi vaikuttaa turnauksessa pelattavien pelien lopputuloksiin. Tuomareilta edellytetään esteettömyyttä, josta johtuen hän ei voisi toimia tuomarina.

Kuva: Wikipedia – kuva vuoden 2008 Vectoramasta