Viimeisen viikon ajan mediat ovat täyttyneet uutisista, jotka koskevat Venäjän hyökkäystä itsenäiseen Ukrainaan. Hyökkäys on tuomittu ympäri maailmaa, ja lähes päivittäin uutisoidaan uusista Venäjän vastaisista pakotteista. E-urheilu ei ole jäänyt tästä sivuun: Viime torstaina, kun tieto hyökkäyksestä levisi, monet suuret ja pienet e-urheiluorganisaatiot vaihtoivat logonsa Ukrainan lipun väreihin. Nyt moni toimija on päättänyt jättää venäläisorganisaatiot liigojen ja turnausten ulkopuolelle, organisaatiot ovat katkaisseet sopimuksia venäläisyritysten kanssa ja tunnetut e-urheilutähdet, kuten yksi maailman parhaista CS:GO-pelaajista Aleksandr ”s1mple” Kostyliev lahjoitti Instagram-julkaisunsa mukaan 33 000 dollaria Ukrainan armeijalle.

Monet kansainväliset urheilutoimijat, kuten Fifa, Uefa ja IIHF ovat sulkeneet venäläisjoukkueita pois kilpailutoiminnasta. Tällä viikolla myös tanskalainen esports-jätti BLAST ilmoitti päätöksestään sulkea venäläisorganisaatiot joukkueineen BLAST Premier -huippuliigasta. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi HLTV:n kärkisijoilla oleva Gambit Esports tai Virtus.Pro eivät voi pelata BLASTin turnauksissa. Päätös ei kosketa sellaisia venäläispelaajia tai -joukkeuita, jotka edustavat ei-venäläistä organisaatiota, ja tästä syystä esimerkiksi ukrainalainen organisaatio Na’Vi, jonka pelaajista kolme on venäläisiä, saa kilpailla entiseen tapaan.

Seuraavana päivänä Elisa Esports tiedotti myös tukevansa Ukrainaa, ja sulkevat kaikki venäläisomisteiset organisaatiot pois turnauksistaan. Pian myös turnausjätti ESL ilmoitti oman kantansa: Se kieltää Virtus.pron ja Gambitin osallistumisen tulevalle ESL Pro League -kaudelle, sillä heidän mukaansa kummallakin organisaatiolla on ”ilmeisiä sidoksia Venäjän hallintoon”. Vaikka ovi on organisaatiolta suljettu, ei ole täysin poissuljettua, että kokoonpanot nähtäisiin kuitenkin tulevalla ESL-kaudella: ESL:n tiedotteessa kerrotaan, että he tiedostavat sen, ettei joukkueiden pelaajilla ole mitään tekemistä käynnissä olevan sodan kanssa, eivätkä he halua rangaista yksittäisiä pelaajia. He tarjoavat Virtus.pron ja Gambitin pelaajille mahdollisuuden osallistua kaudelle neutraalin nimen alla, mikä tarkoittaa sitä, että he eivät saa edustaa kotimaataan, organisaatiotaan tai tiiminsä sponsoreita.