2021 oli tapahtumantäyteinen vuosi videopelimaailmassa, ja on vaikeaa pysyä kärryillä kaikista vuoden aikana sattuneista tapauksista. Listasimme tähän juttuun viisi ainakin jollain tasolla merkittävää tapahtumaa kuluneelta vuodelta!

 

1. Activision Blizzardin häirintäskandaali 

Activision Blizzardin häirintäskandaali on tuonut uutisoinnin aihetta siitä lähtien, kun Kalifornian osavaltio nosti heinäkuussa pelijättiä vastaan syytteen, jonka mukaan yhtiö on edistänyt myrkyllistä työilmapiiriä sekä sallii toistuvan syrjinnän ja seksuaalisen häirinnän. Syytettä seurasi muun muassa henkilökunnan ulosmarssi, lukuisten johtohenkilöiden irtisanoutuminen sekä useat lisäkanteet, kun Blizzardia syytettiin muun muassa tilanteen vakavuuden pimittämisestä sijoittajilta. 

World of Warcraft  ja monet muut Blizzardin pelit kävivät läpi muutoksia, kun peleistä siivottiin viittauksia skandaaliin kytkeytyneihin henkilöihin. Myös Overwatchin McCree-hahmo nimettiin uudelleen Cole Cassidyksi. Yhtiön johdossa edelleen toimivaa Bobby Kotickia on syytetty ongelmien salaamisesta, mutta vaatimuksista huolimatta Kotick on pitänyt asemansa Blizzardin toimitusjohtajana.

2. Pandemia viivästytti pelijulkaisuja 

Vuonna 2020 alkanut koronapandemia ajoi ihmiset karanteeniin ja pelinkehittäjät työskentelemään kotitoimistoista käsin. Tämä aiheutti pelien julkaisuaikatauluihin viivästyksiä viivästysten perään. Horizon Forbidden West, God of War: Ragnarok, Diablo IV ja Overwatch 2 ovat vain muutamia nimikkeitä peleistä, joiden aikataulu on mennyt uusiksi pandemian aiheuttaman myllerryksen vuoksi. Viivästyksiä voi olla odotettavissa vielä ensi vuonnakin. 

3. Arcane kiisi Netflix-listojen kärkeen 

Riotin League of Legends-maailmaan sijoittuva animaatiosarja Arcane kärsi myös viivästyksistä, mutta julkaisun koittaessa se kiisi jopa 52 maan katsotuimpien sarjojen kärkipaikalle. Kriitikot ja niin uudet kuin vanhatkin fanit ylistivät sarjaa, ja sen julkaisu toi huomattavan määrän pelaajia myös League of Legends-peliin. Pian sarjan julkaisun jälkeen Riot vahvisti myös toisen kauden olevan tekeillä!

4. Epic Games vastaan Apple

Vuonna 2020 Fortniten mobiiliversio vedettiin nopeasti pois Applen App Storesta, kun Epic tarjosi pelaajille tavan ostaa pelisisäistä valuuttaa App Storen ulkopuolelta, välttyen näin maksamasta Applelle 30% osuutta tuotoista. Tästä seurasi pitkä oikeustaisto, jota käytiin koko vuoden 2021 ajan.

Syyskuussa saavutettiin molemmille osapuolille osavoitto, kun oikeuden päätös salli pelinkehittäjille oikeuden ohjata käyttäjät halutessaan vaihtoehtoisiin maksukanaviin App Storen sijaan. Epicin kuitenkin katsottiin rikkoneen osapuolten välistä sopimusta, ja se määrättiin maksamaan 3 miljoonaa dollaria korvauksia iOS-alustalla saaduista myynneistä vuoden 2020 elo-lokakuu väliseltä ajalta. Epic kuitenkin valitti oikeuden päätöksestä, eikä kiistaan ole vieläkään saatu ratkaisua. 

5. Twitchin kiireinen vuosi 

Suoratoistopalvelu Twitchin vuosi on ollut tapahtumantäyteinen. Tammikuussa alustan legendaarinen PogChamp-emote poistettiin, kun sille kasvonsa antanut henkilö julkaisi väkivaltaan yllyttävän twiitin sen jälkeen, kun mielenosoittajat tunkeutuivat Yhdysvaltain kongressin Capitol-rakennukseen. 

Keväällä palvelussa nousi suosioon niin kutsuttu Hot tub-meta, jossa striimaajat ryhtyivät lähettämään livesisältöä kylpien ammeissa ja täytettävissä uima-altaissa striimeissä, joissa sallitun ja kielletyn sisällön raja oli häilyvä. Just Chatting-kategoria täyttyi allaslähetyksistä, jättäen muut kategorian striimaajat taistelemaan epätoivoisesti näkyvyydestä. Twitch ratkaisi ongelman lopulta lisäämällä Hot tub-striimaajille oman kategorian, “Hot Tubs, Pools, and Beaches”.

Kesällä ja syksyllä uutisointia keräsi #TwitchDoBetter ja #aDayOffTwitch-kampanjat, jotka vaativat Twitchiltä toimia estämään seksuaalisia vähemmistöjä ahdistelevat sekä rasistiset hate-raidit. 

Lokakuussa tapahtui massiivinen tietomurto, kun anonyymi hakkeri vuosi koko Twitchin lähdekoodin sekä paljon muuta. Myös 10 000 eniten tienanneen striimaajan tulot vuosivat, ja sen kautta paljastui myös rahanpesuvyyhti Turkkilaisten striimaajien keskuudessa. 

Twitch myös menetti loppuvuodesta useita isoja striimaajia, kun TimTheTatman, Dr. Lupo ja Ludwig siirtyivät Youtuben leiviin.